Годишен извештај 2023

Дозволете да пропатуваме низ 2023 година преку ВЦС! Наполнивме 18 години, а повеќе бројки ќе најдете на страниците на нашиот Годишен извештај. Уште една година бевме домаќини на меѓународни волонтери и практиканти кои учествуваа во различни активности во Скопје (и пошироко). Бевме партнери во повеќе локални и меѓународни проекти низ Европа и ги испраќавме нашите…

0 Comments

„Мисли зелено“ за да го избегнеш „Кошмарот“

Ученици од средното техничко училиште „Гостивар“, на свој терен дома го применија она што го научија од обуките во Грција. Две групи ученици од училиштето, како претставници на Волонтерски Центар Скопје, учествуваа на две обуки посветени на климатските промени преку проекти од програмата „Еразмус+“. Седум ученици беа дел од обуката во рамките на проектот „Think…

0 Comments

Седум дена да се разбере “Човековата различност!”

Од 28 јуни до 6 јули годинава, Волонтерски Центар Скопје организираше обука во рамките на програмата „Еразмус+“ за проектот: “Human Diversity! / Човекова различност!” што се одржа во Струга. Проектот за верска толеранција и човекова различност донесе разновидна група учесници од Македонија, Романија, Словенија, Шпанија и од Полска, како и луѓе од Сомалиската заедница кои…

0 Comments

Годишен Извештај 2022

Како изгледаше 2022 година низ нашите очи? Бевме домаќини на вкупно 60 волонтери од странство кои учествуваа во различни активности во Скопје. Бевме партнери во повеќе локални и меѓународни проекти низ Европа и испративме речиси 300 млади од Македонија во странство на младински размени, обуки и волонтерски проекти. Нашиот тим организираше 45 јавни настани за…

0 Comments

Национална работилница: „Лидерски вештини на Координаторите за УПР и асертивна комуникација”

Првата од трите последни годинешни активности за проектот: „Обезбедување квалитет за работата на координаторите за деловни врски“ беше успешно реализирана во изминатите два дена во Скопје. Станува збор за работилници според програмата: „Лидерски вештини на Координаторите за УПР и асертивна комуникација", намената за професорите од стручните училишта низ земјава. Проектот е финансиран од Австриското Федерално…

0 Comments

Скопје чисто ти ќе бидеш

Можеби ќе ви изгледа претенциозно, но хигиената во нашиот град е навистина подигната. Парковите, улиците, тревниците  низ Скопје не се онакви какви што беа пред многу години: полни со секакво ѓубре, остатоци од храна, празни шишиња, фрлени амбалажи… Да не се лажеме, далеку е тоа од метропола како што доликува на една европска земја, но…

0 Comments

Тркалезни Маси во Штип и Битола

Волонтерски Центар Скопје успешно организираше и реализираше 2 Тркалезни Маси со работен наслов: „Подигнување на свеста на приватниот и јавниот сектор за релевантноста на учењето преку работа“, кои ги опфатија Источниот и Пелагонискиот регион. На Тркалезните Маси, 28-ми во Штип и 30 Ноември во Битола, покрај училишните координатори за учење преку работа, присуствуваа и преставници…

0 Comments

Втора Национална работилница за вмрежување на КУПР

Волонтерски Центар Скопје денеска ја организираше втората Национална работилница за вмрежување на координатори за деловни врски, како дел од регионалниот проект „Обезбедување квалитет за работата на координаторите за деловни врски“ Настанот се одржа во Рагуза 360 во Скопје и на него присуствуваа речиси 60 училишни координатори, директори и експерти од Македонија. За време на работилницата…

0 Comments

Кога младите се главни

Меѓународниот ден на младите – 12 Август го одбележавме со дводневен настан во Домот на култура „Билјана Беличанец“ во Кисела Вода. Споивме огромна енергија, квалитетни идеи, прогресивни размислувања и одлична програма со работилници, филмови и дружење. Дождот симболично престана да врне само што започнавме со настанот и им даде шанса на младите да бидат главни.…

0 Comments

Купена возачка може да чини животКупена возачка може да чини живот

Кај кандидатите за возачи при стекнување со возачка дозвола, особено младите лица кои се во тек со истата, се соочуваат со предизвици. Како најизразен предизвик и аномалија е корупцијата.Таа најчесто е изразена преку мито, кое е барано од страна на комисијата која одлучува дали возачкиот испит е положен или не. Сепак не смееме да го…

0 Comments

Работилница за проектот „PeerAct“

Пријавете се на работилницата уште денеска и дружете се додека учите нешто ново! За кого? За сите што се заинтересирани Возраст: 14-25 години Каде: ОУРЦ "Д-р Златaн Сремец", Скопје Кога? 27.06 - 01.07.2022, 12:00-16:00 или 05.07. - 08.07.2022,12:00-16:00 (одберете датум) Што очекуваме од вас? Целосна достапност за време на работилниците Дали некогаш сте се соочиле…

0 Comments

Skopje SOUP – За силна заедница

Дали ви здодеа да чекате некој друг, воглавно политичарите да ви ги решат проблемите што ве оптоваруваат во секојдневниот живот? И сакате да преземете акција? Притоа, да се воспоставите близок однос со заедницата? Тогаш, концептот „SOUP“ е идеален за вас. Станува збор за модел што пред неколку години започна да се применува во Детроит, САД,…

0 Comments

Вториот дел од незаборавното искуство. Младинска размена „No Hate Speech: Step 2“ во Љубојно.

После 10 години, Волонтерски Центар Скопје повторно е домаќин на меѓународен проект во Преспанскиот регион. Од 11 до 20 јуни годинава, во Љубојно ја организираме младинската размена за проектот: „Без говор на омраза: Чекор 2 / No Hate Speech: Step 2“, на која учествуваат над 30 учесници од Македонија, Хрватска, Словенија, Португалија, Данска и од…

0 Comments

НОВО ПОГЛАВЈЕ ОД ПРОЕКТОТ “SCHOOL MEETS BUSINESS”

Овој понеделник, 16 Мај 2022 година, во хотел Континентал во Скопје, ВЦС обезбеди логистичка поддршка и организација на Почетна конференција за проектот „Училиштето се среќава со компаниите“ на австриското Федерално Министерство за образование, наука и истражување, во соработка со Македонското Министерство за образование и наука (МОН) и Центарот за Стручно образование (ЦСОО). Овој регионален проект…

0 Comments

Младински центри – сега и веднаш

Со третата и последна активност во Скопје (првите две беа во Антверпен и во Бремен), го завршивме проектот „Соседство на младински центри во Европа / Neighborhood of Youth Centers in Europe“ во рамките на програмата „Еразмус+“ на Европската комисија преку белгиската Национална агенција. Триесетина младински работници и вработени во општини во осум држави – партнери…

0 Comments

Волонтерска недела во Домот на култура во Кисела Вода

Во следните седум дена, Домот на култура „Билјана Беличанец“ во Кисела Вода, Скопје ќе заживее во вистинска смисла на зборот и ќе заличи на она во што треба да прерасне – Младински Центар. Во периодот од 6 до 13 мај годинава, Волонтерски Центар Скопје во соработка со Општина Кисела Вода ќе го спроведе семинарот за…

0 Comments

Skopje SOUP – За силна заедница

Дали ви здодеа да чекате некој друг, воглавно политичарите да ви ги решат проблемите што ве оптоваруваат во секојдневниот живот? И сакате да преземете акција? Притоа, да се воспоставите близок однос со заедницата? Тогаш, концептот „SOUP“ е идеален за вас. Станува збор за модел што пред неколку години започна да се применува во Детроит, САД,…

0 Comments

Работилници со основците: Нови волонтери на повидок

Да, предизвикувачки беше и за нас повторно да се вклучиме во акциите во „живо“ и да се сретнеме со нашите драги пријатели – учениците после двегодишниот „локдаун“. Да излеземе пред деца што се на најчувствителна возраст (13 и 14 години) за да им го претставиме волонтерството, зошто е важно да бидат активни, да ги запознаеме…

0 Comments

Годишен извештај 2021

Минавме уште една година во ВЦС, па време е да сумираме што е направено, што постигнавме и што има ново. По избувнувањето на пандемијата во 2020 година, светот повторно почна подинамично да се движи, носејќи ни голем број проекти, патувања и состаноци. Од виртуелно се вративме на физички, земајќи ги предвид сите безбедносни мерки кои…

0 Comments

Довидување 2021, добредојде 2022: Волонтерството е во секој од нас

Кога ги планиравме активностите низ месецов (декември) со кои ќе го одбележиме „5 Декември - Меѓународниот ден на волонтерите“ и ќе го прославиме нашиот 15. роденден – целта ни беше да ја претставиме идејата за волонтерството како блиска до секој од нас. И зошто секој од нас треба барем понекогаш да биде волонтер. Па, испланиравме…

0 Comments