Трчањето ќе ве промени: Скопски Маратон

Сончево време, духот на пријателското ривалство, мотивирани трчачи и уникатен забавен амбиент - 3ти октомври беше Маратонски ден во Скопје. Оваа недела централните улици на главниот град беа затворени за годишниот спортски настан. За неколку часа, атлетичари од Македонија, но исто и од другите делови на светот дојдоа да трчаат 5, 21 или 42 километри.…

0 Comments

Learning by speaking – German Classes in the city park

Конверзациските часовите по германски водени од нашите волонтери Крис и Клариса продолжуваат! Оваа среда навечер вежбавме германски во Градскиот Парк со учесници од Македонија, Германија, Велика Британија, Полска и Турција. Игравме некои комуникациски игри, се запознавме со нашиот најнов учесник и уживавме во уште еден летен ден. Сакате да ни се придружите? Вторник, 27.07 во…

0 Comments

Лето, сонце и часови по германски во градскиот парк

  Во среда навечер, германските волонтери Крис и Клариса од ВЦС го организираа нивниот прв разговорен час по германски јазик лице в лице! На еден од најтоплите денови во Скопје оваа година, учесниците од Македонија, Германија, Полска, Италија, Азербејџан и Ерменија се собраа во Градскиот парк. Со студена вода и сладолед тие ја преживеаја топлината…

0 Comments

“Sprechen Sie Deutsch?” – German Conversation Classes at VCS

Волонтерите од Германија што се дел од семејството на Волонтерски Центар Скопје организираат онлајн неделни часови по германски јазик. Ве покануваме да се придружите! „Здраво! Ние сме Крис и Клариса - волонтери во ВЦС. Кога дојдовме во Македонија, бевме изненадени од големиот интерес за германскиот јазик. Дел од нашата работа е креирање работилници. Бидејќи видовме интерес…

0 Comments

Closed embraces, open hearts – donations for Shutka.

Во овие тешки времиња, кога прегратките ни станаа луксуз - срцата, сепак, ни се отворени. Волонтерски Центар Скопје го поддржа Дневниот центар за деца на улица во Шуто Оризари со храна и со облека. Донации што беа дочекани со отворени раце и што им ги разубави деновите на многу деца. Шарената внатрешност на центарот, обично…

0 Comments

Истражување за очекувањата на младите – Анкетен прашалник

Со Законот на младинско учество и младински политики се постави некоја основна рамка за тоа кои се млади луѓе, кои се организациите кои работат со млади луѓе и, секако, кои се луѓето кои работат со тие млади. Како исклучителен дел се постави и воспоставувањето на младинските центри, по барем еден во секоја општина, а законот…

0 Comments

Од волонтери до лидери. Меѓународен ден на волонтерите & 15-ти роденден на ВЦС.

„5-ти Декември“ е посебен ден за сите поединци и организации кои се занимаваат со доброволна работа - Меѓународен ден на волонтерството. Овој датум годинава беше посебен и за Здружението за волонтеризам Волонтерски Центар Скопје, бидејќи нашата организација го прослави својот 15 роденден. Во денешно време, светот бара решенија како да функционира од далечина, па и…

0 Comments

Среќен 15 роденден, ВЦС: Домот на волонтерството

Разговор со Никола Станкоски, директор на Волонтерски Центар Скопје Кога во летото 2004 година замина на едногодишен престој во Литванија преку програмата „Европски волонтерски сервис“ (ЕВС), тогаш 19-годишниот Никола Станкоски веројатно не можел да претпостави дека тоа засекогаш ќе му го смени животот. Желбата да се открие нешто ново, инспирацијата да овозможи учество во Европски…

0 Comments

Во сабота го чистиме Козјак

По ефективната акција за чистење на Водно, волонтерите од „За почиста Македонија“ предводени од нашиот Петар Стевановиќ продолжуваат со активностите за зачувување на природата и одржување на чиста околина. Во сабота (3 октомври) на дневен ред е Козјак, поточно преубавото место „Терасата на Козјак“ која е задушена во смет. „Овојпат ќе ги здружиме силите со…

0 Comments

(Македонски) Промовирање на Европските вредности кај младите

Волонтерски Центар Скопје е дел од проектот „Младите и европските вредности“ во имплементација на Коалиција на младински организации СЕГА, а поддржан од Генерален Секретаријат на Влада на Република Северна Македонија, преку Програмата за финансиска поддршка на здруженија и фондации. Првата активност беше Обуката за примена на ЕУ методологија за интегрирање на Европските трендови и практики…

0 Comments

Panel discussion “The Youth and Europe”

Волонтерски Центар Скопје на ден 22 септември во просториите на Општина Кисела Вода - Скопје одржа панел дискусија на тема ,,Младите и Европа’’ како дел од проектот „Младите и европските вредности“ во имплементација на Коалиција на младински организации СЕГА, а поддржан од Генерален Секретаријат на Влада на Република Северна Македонија, преку Програмата за финансиска поддршка…

0 Comments

Building up a human(itarian)

Волонтерски Центар Скопје продолжува со активностите поврзани со проектот TEHV. Со стекнатите знаења од обуката на организаторите (ADRA SK, ADICE) пристапивме кон практична имплементација на методите и алатките потребни за подигнување на капацитетите на ВЦС и усогласување со европската регулатива и препораки. Активно работиме на усогласување на постоечките полиси според стандардите на програмата EU Aid…

0 Comments

“From Trash to Cash” magazine

From Trash to Cash was a Youth exchange in the frame of the Erasmus+ programme. It took place in Busteni, Romania, between 04-13 December 2019 and participants from eight European Countries were involved (Bulgaria, Czechia, Greece, Italy, North Macedonia, Poland, Spain and Romania). The project main topic was connected with a responsible attitude towards wastes…

0 Comments

Call for ESC “Disabled Festival 2020” in Aydın, Turkey

Волонтерски центар Скопје бара тројца волонтери од Македонија кои сакаат да учествуваат на ЕСК-проектот „Фестивал за лица со попречености 2020“ во Турција Датум: 21.04.2020 - 21.05.2020 година Место: Ајдин, Турција За проектот: Проектот ќе се одржи во Дидимвич, популарно приморско одморалиште во областа Ајдин на брегот на Егејското море во западна Турција. Проектот е подготовка…

0 Comments

Creative Writing as a tool for Community Change

With the training course ‘Creative Writing as Tool for Community Change’, we aim to increase competencies of youth workers and educators to explore ways of using creative writing as tool of addressing community issues and challenges and moreover as a tool giving an opportunity to the members of the community to express their concerns, ideas…

0 Comments

Shake it, shake it or just move

Волонтерски Центар Скопје има чест да ви претстави уште еден проект од КА2 програмата, каде тимот на ВЦС е еден од водечките во развојот и во реализацијата. Тимот се состои од пет млади луѓе кои со помош на организацијата ќе бидат оние кои ќе ги иницираат активности и настаните. Ова не е вообичаен проект за…

0 Comments

Kickoff: European Youth at the Frontlines of active citizenship, a Roadmap towards a collective “South-North-East-West” Momentum

Starting from 12th till 19th of March 2020 VCS Skopje was hosting the Planning Meeting for the Erasmus+ KA3 European Youth Together Project: "European Youth at the Frontlines of active citizenship, a Roadmap towards a collective “South-North-East-West” Momentum". VCS Skopje is honored to be the Coordinating organization of this project. Co-Creating future opportunities tailor-made for young…

0 Comments

CALL FOR NEW INITIATIVES

ДАЛИ ИМАШ ИДЕЈА КОЈА ЌЕ ГО НАПРАВИ СВЕТОТ  ПОДОБАР? Дали имаш од 15 до 29 години, ентузизајам, желба и волја да ја подобриш твојата заедница? Поконкретно, дали имаш идеја или иницијатива која би спаѓала во некоја од овие области: Образование и доживотно учење (човекот учи додека е жив) Социјални и општествени теми (грижа за други)…

0 Comments

Повик за учесници на тренинг курс во Црна Гора!

Волонтерски Центар Скопје бара двајца Македонци кои заедно со млади луѓе од Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Естонија, Грција, Италија, Србија, Словенија и од Црна Гора сакаат да учествуваат на Еразмус+ тренинг курсот "#YouthToo - Gender based and sexual violence in love relationships of youngsters" во Црна Гора. Место: Бар, Црна Гора Датум: 20.02. -…

0 Comments