Добредојде за Хуго од Франција

Еј, еј! Јас сум Хуго, нов волонтер од Франција (повторно)! Имам 18 години и живеам во мало село во западниот дел од Франција. Патував многу за време на моето детство, особено во Азија, каде открив многу нови култури и запознав нови луѓе. Студирав инженерство (за звук) во Рен, но го напуштив студирањето затоа што не…

0 Comments

Запознајте го Жоаким, нашиот нов волонтер од Франција

Здраво! Моето име е Жоаким. Имам 19 и доаѓам од Франција. Живеам во Франција од раѓање но пропатував многу за време на моето детство. Веќе ги имам посетено Грција и Словенија но кога пристигнав во Македонија открив една многу поразлична земја. Ова се однесува подеднакво за пејзажот и за урбаното уредување. Во Франција живеам во…

0 Comments

Добредојде за Нурада од Франција

Здраво! Моето име е Нур, имам 20 години и доаѓам од Марсеј во Франција. Моето доаѓање во Македонија е дел од моите студии да го подобрам англискиот јазик кој и не е така лош но јас повеќе сум навикната да пишувам отколку да го зборувам. Сакам да патувам, ова ми е првпат во Балканските земји,…

0 Comments

Добредојде за Карол од Франција

Bonjour à tous•te•s Моето име е Карол. Имам 24 години и доаѓам од Тулуз, во Окситанија, јужниот дел на Франција помеѓу Пиринеите и Средоземното Море. Сиве овие 24 години од мојот живот живеев во иста куќа, на исто место со сите мои пријатели и семејството. Никогаш не се отселив од мојот град и овој сон…

0 Comments

Запознајте го Јасе, нашиот нов волонтер од Финска

Јас сум Јасе, имам 20 години и доаѓам од Илсалми, Финска. Додека сум таму, чувствувам дека треба да одлучам дали да се вратам на училиште или да почнам да работам. И каде. Годината што ќе ја поминам во Македонија е паузата што ми треба за да можам паметно да одлучам. Никогаш не сум бил на…

0 Comments

Добредојде за Аниина од Финска

Мoi! Се викам Аниина, имам 23 години и доаѓам од Финска. Цел живот живеам во Финска, но сега ја пронајдов оваа авантура што многу ме возбудува и прави љубопитна. Сега конечно пристигнав во Македонија.. И веќе ја сакам! Во Финска имам прекрасно семејство, неверојатни пријатели и имав одлична работа. Сепак, се прашував „зошто чувствувам дека…

0 Comments

Два месеца во Скопје: Во потрага по знаење, искуство и личен развој

Двајца млади, полни со енергија и амбициозни студенти за стручно образование и обука (VET) од Шпанија, пристигнаа во Скопје пред неколку дена. Запознајте ги Лаура и Феран, кои ќе минат два месеца во Скопје за да стекнат практична работа во нашиот прекрасен град. Тие ќе бидат ангажирани во активностите на ВЦС, како и на нашите…

0 Comments

Добредојде за Александра, нашата нова волонтерка од Полска

Cześć! Моето име е Александра, но сите ме викаат Ола - и да, ни за мене нема логика. Имам 28 години, се сметам себеси за авантурист и за љубител на животни. Зависна сум од чај. Доаѓам од Полска, каде Бурек е име на куче, а не јадење. Да парафразирам еден од моите омилени „мемиња“: „животот беше…

0 Comments

Добредојде за Жозе, нашиот нов волонтер од Португалија

„Olá“, после долго чекање, конечно можам да кажам: „Еве ме во Скопје и во ВЦС“. Јас сум Жозе (не фудбалскиот тренер), имам 25 години и ’болен’ сум по патувања. Можам да кажам дека „комфорната зона“ ја сакам само додека спијам. Овој луд млад човек пред неколку денови пристигна од најмагичното и најпрекрасно место во Португфалија…

0 Comments

Запознајте ја Белен, новата ЕСК-волонтерка од Турција

Здраво на сите! Јас се викам Белен. Имам 23 години. Родена сум во Турција и живеев таму до пред некој ден. Сега, имам цела година да живеам во Македонија и да ја истражам оваа прекрасна земја. И многу сум среќна што ги имам овие луѓе покрај мене кои прават да се чувствувам како дома уште…

0 Comments