Повик за волонтери во Литванија!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтери (18–30 години) за учество на долгорочен ЕСК-проект “Volunteering opportunities” во Литванија. Место: Вилнус и Тракај, Литванија Период: 20.07.2024 – 20.07.2025 (12 месеци) За проектот: Проектот нуди волонтерски можности за неколку организации-домаќини (hosting) – различни организации имаат различни одговорности и активности. Преку неформалната едукација и работилници, волонтерите ќе имаат можност да организираат…

0 Comments

Запознајте ја Зои од Франција!

Јас се викам Зои, имам 27 години, доаѓам од северо-западниот француски регион наречен Бретања и пасија ми се странски јазици, култури и преводи. Оваа љубов не престана да ме следи уште од моето прво долгогодишно искуство во Еразмус, во мултикултурниот град Бохум, Германија. Брзо беше проследено со 10-месечно патување со ЕСК во Матера, најубавиот град…

0 Comments

Повик за волонтер во Италија!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтер (18-30 години) од Македонија за учество на долгорочен ЕСК-проект под наслов: “Volunteering in Regen farm” во Италија. Место: Паломбајо, Италија Датум: јуни - ноември (6 месеци) Повеќе за проектот: Темите на проектот се околу агрошумарството, пермакултурата, природните градби и живеењето во заедницата. За повеќе информации: ИНФОПАКОТ  Организација-домаќин: Associazione Regen ETS Технички…

0 Comments

Повик за обука во Германија!

Волонтерски Центар Скопје бара учесници (18-35 години) од Македонија, кои што ќе сакаат да учествуваат на обука “Training of Youth Workers: Into the Future” во Германија. Место: Остерхолц-Шармбек, Германија Датум: 7.08 – 14.08.2024 За проектот: Проектот има за цел да обезбеди простор за истражување на предизвиците, подобрување на работните компетенции на младинските работници и создавање долготрајни партнерства. Целта…

0 Comments

Повик за волонтер во Франција!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтери (18–30 години) за учество на долгорочен или краткорочен ЕСК-проект „Volunteering with Hors Pistes“ во Франција. Место: различни локации во Франција Период: долгорочно: почнувајќи од септември 2024 година (9-12 месеци) / краткорочно: почнувајќи од јули/август 2024 година (2 месеци) За проектот: Темите на долгорочните проекти се разновидни: образование, социјална инклузија, мобилност на младите,…

0 Comments

Повик за волонтер во Германија!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтери (18–30 години) за учество на долгорочен ЕСК-проект „Volunteering at Atelierhaus Roter Hahn“ во Германија. Место: Бремен, Германија Период: 7.10.2024 – 30.09.2025 (12 месеци) За проектот: Дали сте страсни за уметност и работа со деца? Дали длабоко се грижите за социјалната правда и создавањето инклузивна средина за секого? Овој волонтерски проект го комбинира сето тоа!…

0 Comments

Повик за обука во Шпанија!

Волонтерски Центар Скопје бара 2 учесници (+18 години) од Македонија, кои што ќе сакаат да учествуваат на обука “Gender E+Quality for Beginners” во Шпанија. Место: Херез де ла Фронтера, Шпанија Датум: 2.06 – 8.06.2024 За проектот: Главната цел на проектот е да се подигне свеста за родовата еднаквост и да се прошират родовите перспективи во младинската работа и…

0 Comments

Запознајте ги нашите нови ВЕТ студенти од Италија!

Поздравете ги нашите 8 нови ВЕТ-практиканти за стручно образование и обука ! Доаѓаат од Перуџа, Италија, а ВЦС ќе им биде домаќин во следниот месец колку што ќе трае нивната пракса. Ќе работат на различни места: некои во модниот бизнис (Компанијата Бела), а некои во лабораторија за анализа на крвта (лабораториите Рамус и ФармаКан). И…

Коментарите се исклучени на Запознајте ги нашите нови ВЕТ студенти од Италија!

Повик за обука во Романија!

Волонтерски Центар Скопје бара 4 учесници (+18 години) од Македонија, кои што ќе сакаат да учествуваат на обука “Thematic Awareness Training – Peers for Inclusion” во Романија. Место: Касоаја, Арад, Романија Датум: 01.08 – 10.08.2024 За проектот: Тематската обука за подигање на свеста – Врсници за инклузија - се однесува на младинските работници и обучувачите, нудејќи им…

0 Comments

UNITY CANVAS: Collective Art for Wellness & Awareness

Како изгледа еден проект одржан во рурален предел? Ако негогаш сте се запрашале, ќе дознаеме од Сара, која само што се врати од Дордоњ, Франција, каде беше учесник на обуката „UNITY CANVAS: Collective Art for Wellness & Awareness“ во периодот од 29.04 – 06.05.2024. На оваа обука учествуваа млади од Македонија, Полска, Грузија и од…

0 Comments

Повик за обука во Романија!

Волонтерски Центар Скопје бара 4 учесници (+18 години) од Македонија, кои што ќе сакаат да учествуваат на обука “Thematic Awareness Training - Peers for Equality” во Романија. Место: Касоаја, Арад, Романија Датум: 21.06 – 30.06.2024 За проектот: Целната група е формирана од обучувачи на врсници, како и обучувачи и младински работници кои сакаат да истражуваат понатаму и да…

0 Comments

Повик за обука во Франција!

Волонтерски Центар Скопје бара учесници (+18 години) од Македонија, кои што ќе сакаат да учествуваат на обука “Youth exchange: From the idea to the project” во Франција. Место: Лагепи, Франција Датум: 1.06 – 6.06.2024 За проектот: Наменето за луѓе со искуство како фасилитатори, за да им се овозможи да се стекнат со вештини за поставување на интеркултурни проекти.…

0 Comments

Повик за младинска размена во Словенија!

Волонтерски Центар Скопје бара 4 учесници (16-30 години) и лидер на групата (+18 години) од Македонија, кои што ќе сакаат да учествуваат на младинската размена „Let's Get Mental“ во Словенија. Лидерот на групата ќе учествува и на подготвителниот состанок кој ќе се случи од 3.06. - 6.06.2024 година. Место: Горење при Зречах, Словенија Датум: 30.06 – 8.07.2024 За проектот:…

0 Comments

Повик за обука во Романија!

Волонтерски Центар Скопје бара 2 учесници (+20 години) од Македонија, кои што ќе сакаат да учествуваат на обука “Ministry for the future” во Романија. Место: Сарата Монтеору – Бузау, Романија Датум: 20.05 - 29.05.2024 За проектот: Обуката „Министерство на иднината“ е наменета да ги обучи младите работници со иновативни пристапи за промовирање на циркуларна економија. Целта е…

0 Comments

ВОИСЕС мај 2024

„Тие гледаат овде“ или „Тие би погледнале овде“ (на турски: buraya bakarlar) е постер што можевте да го најдете само на подземните метро станици во Анкара во 2000-тите. Тоа беше црвен постер, кој имаше едно големо око и веѓа како да ве гледат. На почетокот многу дистописки, мислев дека тоа е огромна мистерија во моето…

0 Comments

Повик за обука во Германија!

Волонтерски Центар Скопје бара 5 учесници (+18 години) од Македонија, кои што ќе сакаат да учествуваат на обука “Kitchen Youth Work” во Германија. Место: Гарлштет (блиску Бремен), Германија Датум: 31.08 - 7.09.2024 За проектот: „Kitchen Youth Work“ има за цел да обезбеди соодветна средина за учење за луѓето што се заинтересирани за неформално образование или младинска работа.…

0 Comments

Повик за обука во Португалија!

Волонтерски Центар Скопје бара 3 учесници (+18 години) од Македонија, кои што ќе сакаат да учествуваат на обука “Volunt4YOU(th)” во Португалија. Место: Фафе, Португалија Датум: 20.06 - 26.06.2024 За проектот: Овој проект се занимава со намалениот граѓански ангажман на младите и има цел да го зголеми нивното учество во активностите на своите заедници, особено во однос на…

0 Comments

Повик за волонтери во Италија!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтер (18-30 години) од Македонија за учество на долгорочен ЕСК проект под наслов: “Green Faenza” во Италија. Место: Фаенца, Италија Датум: Почеток кон крајот на мај (6 месеци) Повеќе за проектот: Волонтерот ќе ја поддржи организацијата-домаќин и локалната заедница, помагајќи при разни локални фолклорни настани, промовирајќи ги европските можности за младите и…

0 Comments

Повик за волонтери во Шпанија!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтер (18-30 години) од Македонија за учество на долгорочен ЕСК проект под наслов: “ESC with Associació Alba” во Шпанија. Место: Тарега, Шпанија Датум: 01.06.2024 - 31.03.2025 (10 месеци) Повеќе за проектот: Целта на здружението е да обезбеди образовна и социјална грижа на лицата со попреченост со цел тие да станат поавтономни и да…

0 Comments

Сонот стана јаве – ЕСК во Шпанија

Живеењето во Шпанија ми беше сон повеќе од 5  години. Како студент по психологија, барав проект каде што би можела да имам пракса поврзана со мојата струка. Еден ден, додека разгледував на Инстаграм, го видов постот на Волонтерски центар Скопје за волонтирање во Шпанија во организација што им помага на деца и возрасни кои имаат…

0 Comments