„Ола“ за нашите нови шпански ВЕТ-студенти!

Добредојде за нашите двајца нови шпански ВЕТ-студенти. Ману и Валери доаѓаат од Каталонија, а во Скопје ќе престојуваат два месеци, да се стекнат со пракса во стоматолошката ординација Ониксдент. И во Шпанија учат за да станат стоматолошки хигиеничари, па работата тука ќе им донесе драгоцено искуство и знаење. Среќни сме што се тука со нас!…

0 Comments

Запознајте ја Зои од Франција!

Јас се викам Зои, имам 27 години, доаѓам од северо-западниот француски регион наречен Бретања и пасија ми се странски јазици, култури и преводи. Оваа љубов не престана да ме следи уште од моето прво долгогодишно искуство во Еразмус, во мултикултурниот град Бохум, Германија. Брзо беше проследено со 10-месечно патување со ЕСК во Матера, најубавиот град…

0 Comments

Запознајте ги нашите нови ВЕТ студенти од Италија!

Поздравете ги нашите 8 нови ВЕТ-практиканти за стручно образование и обука ! Доаѓаат од Перуџа, Италија, а ВЦС ќе им биде домаќин во следниот месец колку што ќе трае нивната пракса. Ќе работат на различни места: некои во модниот бизнис (Компанијата Бела), а некои во лабораторија за анализа на крвта (лабораториите Рамус и ФармаКан). И…

Коментарите се исклучени на Запознајте ги нашите нови ВЕТ студенти од Италија!

Запознајте го Жул од Франција!

Да, знам, сигурно ќе речете: „Уште еден француски волонтер во ВЦС, до кога веќе?“. Претпоставувам, уште долго. Здраво на сите, моето име е Жул, имам 22 години и ќе бидам тука во ВЦС во следните 3 месеци преку програмата „VET“. Моето поле на работа е снимање филмови, така што ќе снимам видеа за социјалните медиуми…

0 Comments

Запознајте го Жоаким од Франција!

Здраво! Јас се викам Јоаким, имам 19 години и доаѓам од Сент, град во близина на Бордо, Франција. Дојдов тука во Скопје и во Македонија за да стекнам искуство преку пракса во ресторанот „Рагуза 360“. Креирам музика и сакам тоа да ме води низ животот. Не зборувам да бидам музичар, туку би сакал да можам…

0 Comments

Запознајте го Артур од Франција!

Здраво луѓе, јас се викам Артур, имам 23 години и доаѓам од Бордо, Франција. Да бидам искрен, бев невработен пред да дојдам тука во ВЦС, преку програмата „Еразмус+“. Се разбира, тоа е ситуација и состојба што лесно може да се промени, имајќи ги превид бројните можности и активности. Така ги гледам работите и така дојдов…

0 Comments

Запознајте ја Виждан од Франција!

Јас сум Виждан, но блиските ме викаат Виж. Имам 26 години и доаѓам од западниот брег на Франција. Моето потекло е од Мароко и од Алжир. Сакам уметност, музика и сакам да мислам дека сум многу креативна личност. Според мојата магистерска диплома, јас сум експерт за дигитална стратегија и производство. Порано работев во голема фирма,…

0 Comments

Запознајте ја нашата нова шпанска екипа!

Пред две недели пречекавме нови четворица млади луѓе од Барселона, Шпанија! Ни се придружуваат во следните два месеци преку ВЕТ-програмата за стручно образование и обука. Студентите по туризам ќе стекнуваат пракса во туристичка агенција „Арбо Травел“ во центарот на Скопје. Нивните задачи главно ќе се состојат од промовирање на агенцијата на социјалните медиуми, како и…

0 Comments

Запознајте ја нашата нова италијанска група!

Минатиот четврток, ВЦС ја пречека својата прва ВЕТ-група на ученици од Италија! Во текот на следниот месец, овие млади луѓе ќе добијат пракса во различни области и професии, во зависност од нивното школување во матичната земја. Сите тие доаѓаат од различни делови на Италија, а покрај работата, ќе имаат можност да ја откријат Македонија и…

0 Comments

Запознајте ги Адријан и Иван: Нов шпански двоец во ВЦС

Од минатата недела, нашето ВЦС семејство е побогато за двајца нови членови. Адријан и Иван се студенти кои ни доаѓаат од Тарасона, Шпанија. Тие студираат Администартивен Менаџмент и во рамките на Еразмус+ ВЕТ програмата (Стручно Образование и Обука), тие ќе ја извршат својата практична работа во нашата ВЦС канцеларија и во уште неколку соодветни компании,…

0 Comments
Read more about the article Нова седморка од Шпанија на пракса во Македонија!
qrf

Нова седморка од Шпанија на пракса во Македонија!

Во средината на минатата недела, во ВЦС-семејството ни пристигнаа седум млади ВЕТ-студенти од Шпанија како дел од „Еразмус+“ програмата. Сите тие доаѓаат од Барселона и студираат клиничка и биомедицинска лабораторија. Главна причина да дојдат овде е да ја завршат ВЕТ-програмата, која трае два месеци, но и да ја запознаат убавината на Македонија и нејзината култура. Тие…

0 Comments

Hola Македонија! Група од 6 ВЕТ-студенти пристигна од Шпанија!

Шпанците, очигледно се вљубени во Македонија. Уште една недела и уште една група Шпанци пристигна во Скопје. Оваа нова група од 6 луѓе од Барселона ќе остане еден месец работејќи во различни канцеларии низ градот, во различни области, како бизнис, маркетинг и администрација. Волонтерски Центар Скопје ќе им биде домаќин за време на нивниот ВЕТ-проект.…

0 Comments

Hola Македонија! Група од 4 ВЕТ-студенти пристигна од Шпанија!

Поздравете ја новата шпанска екипа која ќе волонтира во туристичка агенција (Арботравел) следните месеци. Не заборавајте да го резервирате вашето следно патување во Македонија со нив. Сега е време да ги запознаеме: Џанлука Солдати, 21 година. За време на престојот во туристичката агенција, тој ќе ги развива социјалните медиуми на компанијата и ќе ја рекламира…

0 Comments

4 ВЕТ-студенти пристигна од Шпанија!

Кажете им „Holla“ на новиот шпански тим за VET, кои штотуку пристигнаа директно од Барселона, тие ќе работат во компанија која врши активности поврзани со меѓународни занаети, спортски активности и ИТ помош во канцеларијата на VCS. Сега да ги претставиме: Нил, 19 години, нашиот ИТ човек, ја избира Македонија откако увиде дека првата апликација му…

0 Comments

Hola Македонија! Група од 10 ВЕТ-студенти пристигна од Шпанија!

Поздравете ги 10-те нови волонтери за стручно образование и обука, кои доаѓаат од Сабадел, град во близина на Барселона, Шпанија. Овде ќе останат еден-два месеци, работејќи на различни места кај нашите партнери низ Скопје: Резиденс Руски, Здружение Ластовица и во Салони за убавина и фризер. Во принцип, тие се многу среќни и возбудени што ќе…

0 Comments

Добредојде во ВЦС за нашето ново шпанско трио: Андреа, Мигел и Елена!

Во неделата попладне, тројца студенти од Шпанија слетаа во Скопје. Нашите нови пријатели ќе имаат можност да бидат на пракса во спортскиот центар "Мој Тренер" и туристичката агенција „Арботравел“ во рамките на програмата „Еразмус+“ -  Стручно образование и обука (ВЕТ). Волонтерски Центар Скопје е горд што ќе биде нивна организација домаќин. Како изгледаше нивниот прв…

0 Comments

¡Adiós Macedonia, hola España!

Два месеци, 7 шпански студенти од програмата ВЕТ и спасено улично куче. По завршувањето на дипломата за туризам во Барселона, седумчлената група сакаше да стекне практично искуство. Така, пред два месеци дојдоа во Скопје да работат како практиканти во хотели и туристички агенции. Но, покрај работата, имаше и многу време за забава! Уживаа во групно…

0 Comments

Денови што им го променија животот: Довидување пријатели од Шпанија

Не толку одамна им велевме здраво, а сега е време да се разделиме. Елиас, Себастијан, Едуардо и Нереа ја завршија својата програма за стручно образование и обука. На крајот од нивното патување во Македонија, тие споделија што ги научи ова искуство.

(more…)

0 Comments

¡Hola Macedonia! The group of 7 VET students from Spain has arrived!

Тие дојдоа на крајот на Мај на практична работа во рамките на ВЕТ програмата. По поминато извесно време во нивните компании тие споделија за тоа колку забавна група се и спремни за акција! Ја поздравуваме групата од студенти од Институтот Кавал Бернат која штотуку го заврши своето образование за туризам. Доаѓаат од Тераса, Барселона, на…

0 Comments

Hola hola to our four new VET students from Spain!

Минатиот петок, четворица млади шпански студенти пристигнаа во Скопје. Откако тука го поминаа првиот викенд, тие дојдоа во канцеларијата на Волонтерски Центар Скопје за да се запознаат со нашата работа. Направивме кратки интервјуа со нив и дознавме дека ќе имаме работа со исклучително уметничка група. Многу музичари! Секако, заедно уживавме и во пица. Нема подобар…

0 Comments