Какво е чувството да бидеш волонтер?

Да се биде волонтер значи да се работи доброволно или бесплатно за лично усовршување. Еве зошто и јас се решив на тој чекор. Решив да се запознаам подобро себеси и да излезам од мојата комфорна зона, затоа заминав да волонтирам во Анталија. Мојата главна задача како волонтер беше да им помагам на деца од 6…

0 Comments

ЕСК-проект во Шпанија: Бесценето животно искуство

Мојата авантура започна пред еден месец, кога слетав на аеродромот во Валенсија и не можев ни да замислам какво неверојатно искуство ме очекува. Да се вратиме на почетокот, како стинав од едно гратче во Западна Македонија - моето Тетово, до еден грандиозен град како што е Валенсија, во срцето на Шпанија. Оваа година беше доста…

0 Comments

Животот во Анталија: Волонтерско искуство во Турција

Одлучив да ја изберам Анталија за моето волонтерство затоа што сакав да доживеам едно поразлично искуство во животот. Турција е позната во светот со нејзината превкусна храна, гостопримливост и прекрасниот туризам. Анталија, пак, е еден од најубавите градови во Турција, и после Истанбул е најпосетената и најпосакувана дестинација.  Пристигнав кон крајот на мај. Нормално, турската…

0 Comments

Една од оние приказни што се паметат

12 земји, 19 млади волонтери, 40 реализирани активности и над 100 завршени волонтерски часови. Заедно, со една и единствена цел: Да се ​​прошири и поддржи идејата за одржлива иднина. Јас сум Ана и ова лето ја претставував Волонтерски Центар Скопје и мојата земја како меѓународен волонтер на проект поддржан од Европската Унија, во Гдањск, Полска.…

0 Comments

ЕСК во Софија: Време за солидарност

Волонтирањето е една од можностите што ни се нудат да направиме промена или да бидеме дел од промената што сакаме да ја видиме на овој свет. Можеме да научиме многу како што можеме да научиме многу. Имаме многу разновидни општества овде во Европа и регионите околу нас. Во тие времиња ни треба солидарност, треба да…

0 Comments

„L’apéro“ во Франција

Откако минатата година беше на два проекта во Франција, нашата Вероника одлучи дека и нејзиниот ЕСК-проект треба да го реализира во таа земја. И на истото место. Па, така, Ле Буизон е нејзин дом веќе два месеци. И ќе биде речиси до крајот на годината. Во продолжение да ги слушнеме нејзините впечатоци: „Работиме на проекти…

0 Comments

Еден чекор назад, два чекори напред

Ви ја пишувам мојата воведна мисла, затворена во рамка од тримесечен престој во Сплит, Хрватска. Можев се да се најдам во дијаметрално спротивна култура, нешто драстично различно од културата во која ги поставив моите темели на личноста. Но, зошто го избрав сличното, а не различното? Во мене постои идеја дека нешто што може да се…

0 Comments

Зимска ЕСК идила во Полска

Dzień dobry! Се чувствувам како да поминале 33, а не само 3 месеци од мојата волонтерска авантура во Бидгошч, Полска. Толку многу работи се случуваат што не знам од каде да почнам, ама за почеток би го истакнал културниот шок. Културата била и се уште е број 1 причина за започнување на конфликти меѓу различни…

0 Comments

Friends of Caretta Carettas

Здраво драги пријатели, Моето име е Невин Канзо и моментално учествувам на проект што се случува во Анталија (Демре), Турција. Проектот е краткорочен (57 дена). Тука сме двајца учесници од Македонија и нашата главна активност е заштита на Морската желка (Caretta Carettа) за време на сезоната на изведување потомство. Нашите задачи како волонтери вклучуваат: -…

0 Comments

ESC in Portugal – Marijana Asprovska

Нашата волонтерка Маријана Аспровска е дел од ЕСК проектот Volunteer(S)olidarity веќе 9 месеци во прекрасната Агеда, Португалија. Нашите партнери, асоцијацијата Псиентифика, како дел од активностите и ангажманот во заедницата, организираше отворен настан за презентација на различните култури, традиции и обичаи на волонтерите кои доаѓаат од Финска, Грција, Шпанија, Македонија, Обединетото Кралство и Холандија. Волонтерита успешно…

0 Comments

Post ESC testimony: The world is bigger than it appears!

Што претходеше на твојата одлука да заминеш на волонтирање во друга држава? Дали имаше можеби некакво колебање? Поддршката од твоите најблиски, некои лични размислувања? Се одлучив да заминам на волонтирање заради што сакав да направам едногодишна пауза со моите студии, одлука која е уште од времето пред да завршам со средното образование, а мојот татко…

0 Comments

Дванаесет зрна бело грозје за среќна нова година

На југот од Шпанија веруваат дека за нова година на полноќ треба да изедеш 12 зрна бело грозје за да имаш среќа во новата година. Тоа што е исто така интересно е дека нема да забележите полни ресторани и барови со локални жители, таму ќе видите само туристи. Локалните жители, без оглед на нивната возраст…

0 Comments

(Македонски) Ноември во Алхаурин де ла Торе

И овој месец се објаснувавме со учениците околу тоа дали Македонија е име на држава или на јогурт. Но тие некако имаат доверба во мене, бидејќи знаат дека можат да ми веруваат, особено децата во средното училиште „Хуела Алта“. Со нив имам некако посебна врска, морам да признаам дека ми се омилени, да не речам…

0 Comments

(Македонски) Како изгледа еден ЕВС проект во Малага, Шпанија?

После две одложувања на почетокот на проектот, конечно дојде и месец октомври кога патешествието наречено ЕВС проект започна и од Скопје се преселив во Алаурин де ла торе. Мал град во близина на Малага, или како што јас љубам да го наречам мое Драчево (бидејќи оддалеченоста од Малага е иста како Драчево од Центар, а…

0 Comments