Младинскиот активизам го подобрува квалитетот на животот кај младите

„Квалитетот на живот и перцепцијата на младите за иднината во нашата држава не е на завидно ниво и младите сметаат дека платите се ниски, а цената на производите расте и тоа ја отежнува ситуацијата да имаат стандард на живот како што посакуваат. Слободното време на младите луѓе се сведува на посета на кафулиња и гледање…

0 Comments

Денот што треба да го живееме цела година

Ви текнува на оној момент кога сте го исполниле тоа што сте го посакале? Па, дури и повеќе? Она чувство кое ти дава спокој и радост, па си велиш вака мора да биде постојано? Е тоа го доживеавме на 5 декември 2021. Меѓународниот ден на волонтерите и нашиот 15. роденден ги претворивме во успешна работна…

0 Comments

Меѓународен ден на волонтерите 2021 | Волонтирај сега за подобра заедничка иднина

Драги наши партнери, волонтери, пријатели, соработници... Декември е месецот што означува крај на годината, но за нас е почеток на активностите со кои го промовираме волонтерството, придобивките и можностите што ги нуди(ме). А, во декември го славиме нашиот роденден, па ред е да го одбележиме како што доликува. Во недела (5 декември) е Меѓународниот ден…

0 Comments

All Aboard the MentorShip

Волонтерски Центар Скопје е дел од проектот "All Aboard the MentorShip". Проектот е финансиран од Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, а го спроведува организацијата “Инфо фронт - Прилеп“  Главна цел на проектот е да се ​​обучат младински работници во областа на менторството преку споделување на добри практики и идеи, да се подигне квалитетот…

0 Comments

“Living library: where the books becoming alive” – Доживување што секој мора да го искуси

Волонтерски Центар Скопје со петмина учесницви и еден лидер беше дел од младинската размена: "Living library: where the books becoming alive" во Мармарис, Турција која се одржуваше од 25 септември до 3 октомври годинава. Преку различни работилници, тие имаа шанса да научат малку повеќе за главната тема на проектот: „Што е методот на Жива библиотека?“…

0 Comments

Кон ефективно хуманитарно волонтерство

  Проектот TEHV (Кон ефективно хуманитарно волонтерство) имаше за цел да ги обучи организациите домаќин на волонтери преку повеќекратни онлајн обуки за безбедност и заштита, политики (на пр. Безбедност, Заштита на податоците, Еднакви можности), Комуникација, Волонтерско управување, Менторство и ДРР (намалување на ризикот од катастрофи). Кон ефективно хуманитарни волонтерство Зошто организациите сакаат да бидат домаќини…

0 Comments

Трчањето ќе ве промени: Скопски Маратон

Сончево време, духот на пријателското ривалство, мотивирани трчачи и уникатен забавен амбиент - 3ти октомври беше Маратонски ден во Скопје. Оваа недела централните улици на главниот град беа затворени за годишниот спортски настан. За неколку часа, атлетичари од Македонија, но исто и од другите делови на светот дојдоа да трчаат 5, 21 или 42 километри.…

0 Comments

Тренинг-курс, Анкара : “Digital Youth At Your Best”

Проектот се одржа од 23 до 30 август 2021 година во Анкара, Турција. Четири учесници од Македонија учествуваа на проектот: Сања, Ангела, Мими и Велјан. Останатите учесници беа од Романија, Турција, Италија, Литванија и од Шпанија. Возрасната граница беше од 18 до 40 години. Групата во Анкара беше многу продуктивна, ефикасна и ефективна. Научивме толку…

0 Comments

Лажни вести, вистински пријателства

Интернетот истовремено е и благослов и клетва. Зошто? На хартија, интернетот ни нуди лесно да се поврземе со луѓето, да играме игри, и исто така нуди пристап до стотици информации. Но во реалноста, многу од работите што ги читаме на интернет се сомнителни па дури и смешни во споредба со вистинската ситуација. Во 21виот век…

0 Comments