Правење музика од отпад – КА2 проект Musicling

Во септември 2021 година ние започнавме интересен КА2 проект со интернационални партнери: Musicling  - Социјално претприемништво со рециклирани инструменти. Проектот беше развиен помеѓу партнери од Шпанија, Италија, Грција и Македонија. Целта беше младината да развие вештини за нивната иднина преку креативност и уметности, конкретно преку музика и изработка. Уште еден клучен елемент беше да се…

0 Comments

Форум-театарот како алатка против социјалната опресија

Во периодот од 01.02.2023 до 10.02.2023 година, како претставник на Волонтерски Центар Скопје, учествував на обуката "Let’s break the breaking news" во Сарата-Монтеору во Романија, каде што преку комбинација на различни методи од домените на неформалното образование, театарот на опресираните и критичката теорија, вкупно 34 младински работници од 16 држави имаа можност да се запознаат…

0 Comments

„DigiTime“ во Шведска

Декември 2022 година во Варберг, Шведска. Учесниците кои доаѓаа од осум земји (Бугарија, Италија, Турција, Португалија, Македонија, Полска, Романија и Шведска) имаа шанса да научат и споделат вештини и знаења за климатските промени и дигиталното раскажување приказни за време на младинската размена „Digital Storytelling: DigiTime“ од 3 до 9 декември 2022 година. Преку различни гледишта…

0 Comments

По обуката за проектот: „A hug for all“

Четириесетина претставници од 8 земји, меѓу кои и петмина ученици од средното техничко училиште „Гостивар“ од Гостивар како претставници на Волонтерски Центар Скопје учествуваа на обуката за проектот: „Прегратка за сите/A Hug for all“ што се одржа во Атина во периодот од 17 ноември до 1 декември годинава. Главната цел на обуката беше стекнување за…

0 Comments

PeerAct – Време за помнење

Има поминато веќе еден месец од нашата посета на Брисел, а исто како да беше вчера. Сите убави моменти, новите и старите пријателства кои беа повторно пробудени, нештата кои ги научивме и секако, неизбежните збогувања – сето ова е се уште свежо и вистински драгоцено во нашите срца. Пред да ви ја раскажам приказната за…

0 Comments

Младинска размена „Volunteer for social inclusion“

Периодот од 16 до 23 октомври беше уникатно искуство за учење и одлична можност за 56 мотивирани млади луѓе кои доаѓаат од 7 земји од Европа: Шведска, Македонија, Италија, Србија, Турција, Полска и Словачка да бидат дел од младинската размена „Volunteer for social inclusion“ со цел да се нурне подлабоко во темата на волонтеризмот и…

0 Comments

Младинска размена „Real Facts Matter“ во Франција

Нашиот македонски тим, заедно со учесниците од 5 други земји: Франција, Србија, Италија, Шпанија и Турција, учествуваше на Младинската размена „Real Facts Matter“ што се одржа од 3ти до 11ти октомври во малото и тивко место покрај океанот Домино, што се наоѓа на островот Сен-Жорж д'Олерон во Франција. Главните цели на проектот беа подигнување на…

0 Comments

Океј е да не си океј

Дали сме свесни за значајноста на менталното здравје, и дали можеме евентуално да помогнеме во превенција на самоубиства? Ова беа главните теми и аспекти на Еразмус тренингот што се одржа во Вилканастраи, Литванија. Јас, Цвете и Бојан присуствувавме на проект со големо значење и ги споделуваме некои од клучните точки кои беа дискутирани. Проектот започна…

0 Comments

NO Hate Speech: Increasing Competencies of Young People to Use Media and Theater Based Tools to Combat Hate Speech

Брошурата за добри практики е дел од проектот "NO Hate Speech: Increasing Competencies of Young People to Use Media and Theater Based Tools to Combat Hate Speech" („БЕЗ говор на омраза: Зголемување на компетенциите на младите за користење алатки засновани на медиуми и театар за борба против говорот на омраза“.) Проектот се состоеше од две…

0 Comments

Од објави на Инстаграм до постигнување на вашите цели: oбука “Social Media Support for NGOs” во Полска

Бојана, Марина, Марта и Маријана го претставуваа Волонтерски Центар Скопје на обуката за проектот: „Social Media Support for NGO’s“, што од 10 до 16 август се одржа во Лублин, Полска. Ги споделуваме нивните впечатоци: „Сите сме свесни дека поминуваме премногу време на социјалните мрежи, па зошто да не го претвориме ова во нешто позитивно? Се…

0 Comments

„Marriage of cultures” младинска размена, искуство кое обединува

“Еразмус проект не е само една недела во вашиот живот, туку е вашиот живот во една недела“ Неодамна јас и тимот од Македонија се вративме од едно одлично Еразмус искуство. Бевме дел од младинската размена „Marriage Of Cultures” во Португалија каде поминавме 7 дена полни со дружба, забава но и запознавање со културите на земјите…

0 Comments

8 дена во Љубојно со „No H8 Speech“

Беше јуни, почеток на летото во Македонија, кога повеќе од 30 учесници од Хрватска, Данска, Португалија, Словенија и земјата-домаќин, се собраа за да се борат против еден од најактуелните и најприсутни проблеми во нашето секојдневие – говорот на омраза. Во периодот од 11.06 до 20.06 годинава, живописното село Љубојно крај Преспанското Езеро беше главната сцена…

0 Comments

Убавината на животот

Ова е една кратка приказна за искуството на едно „возрасно дете“ кое конечно се впушти во една авантура, која значително му ја подобри перцепцијата кон важноста за подигањето на ЕКО-свесноста во работата со млади луѓе за да се развие искрена љубов и одржливост кон сето она што значи живот. Без преголемо одолговлекување, само со нагласување…

0 Comments

Вториот дел од незаборавното искуство. Младинска размена „No Hate Speech: Step 2“ во Љубојно.

После 10 години, Волонтерски Центар Скопје повторно е домаќин на меѓународен проект во Преспанскиот регион. Од 11 до 20 јуни годинава, во Љубојно ја организираме младинската размена за проектот: „Без говор на омраза: Чекор 2 / No Hate Speech: Step 2“, на која учествуваат над 30 учесници од Македонија, Хрватска, Словенија, Португалија, Данска и од…

0 Comments

Искуството е учител на сите нешта

Познатиот цитат на Гај Јулиј Цезар совршено ја опишува главната цел на „Еразмус+“ програмата, организациите и нејзините членови кои вредно и непрестајно се трудат да ги споделат своите искуства и познавање на одредено поле, ефективно промовирајќи ги начелните вредности кои го дефинираат нивниот карактер, нивната личност и суштината на самата програма. Како најмлад претставник на…

0 Comments

Доближување на Европа во Германија

Волонтерски центар Скопје учествуваше на ПБА „Bringing Europe Closer Together / Доближување на Европа“ што се одржуваше во периодот од 16 до 24 мај во градче блиску до градот Бремен, Остерхолц-Шармбек, Германија. Главната цел на темата беше да се научи како да се напише проект, а исто така, и создавање нови партнерства за понатамошни проекти…

0 Comments

Младинска размена „No Hate Speech“ во Данска: инспиративно искуство!

Навистина сум многу благодарна што имав можност да учествувам во младинската размена за проектот „No Hate Speech“ во рамките на програмата „Еразмус +“ што се одржа во Архус, Данска од 14 – 23 мај 2022 година, бидејќи тоа беше неверојатно искуство што ме збогати со знаење, идеи и пријателства. Како мој прв проект - не…

0 Comments

Младински центри – сега и веднаш

Со третата и последна активност во Скопје (првите две беа во Антверпен и во Бремен), го завршивме проектот „Соседство на младински центри во Европа / Neighborhood of Youth Centers in Europe“ во рамките на програмата „Еразмус+“ на Европската комисија преку белгиската Национална агенција. Триесетина младински работници и вработени во општини во осум држави – партнери…

0 Comments