Повик за обука во Португалија!

Волонтерски Центар Скопје бара 3 учесници (+18 години) од Македонија, кои што ќе сакаат да учествуваат на обука “Volunt4YOU(th)” во Португалија. Место: Фафе, Португалија Датум: 20.06 - 26.06.2024 За проектот: Овој проект се занимава со намалениот граѓански ангажман на младите и има цел да го зголеми нивното учество во активностите на своите заедници, особено во однос на…

0 Comments

Повик за волонтери во Португалија!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтери (18-30 години) од Македонија, за учество на долгорочен (6 мецеци) ЕСК проект “Volunteering in Águeda” во Португалија. Место: Агеда, Португалија Датум: 03.01 - 02.07.2023 или 01.04 - 28.09.2023 За проектот: Дали сте заинтересирани за солидарност, различни култури и волонтирање? Дали сакате да работите со деца и со локалната заедница? Дали отсекогаш сте…

0 Comments

Повик за обука во Португалија!

Волонтерски Центар Скопје бара учесници (+18 години од Македонија), кои што ќе сакаат да учествуваат во обука “Know yOUR rights!” во Португалија. Место: Арокелас, Португалија Датум: 01.10 – 09.10.2022 Согласно со побарувањата на организацијата-домаќин, проектот побарува учесниците да бидат целосно вакцинирани. За проектот: Општата цел на обуката е да ги обучи младинските работници да бидат способни…

0 Comments

„Marriage of cultures” младинска размена, искуство кое обединува

“Еразмус проект не е само една недела во вашиот живот, туку е вашиот живот во една недела“ Неодамна јас и тимот од Македонија се вративме од едно одлично Еразмус искуство. Бевме дел од младинската размена „Marriage Of Cultures” во Португалија каде поминавме 7 дена полни со дружба, забава но и запознавање со културите на земјите…

0 Comments

VOICES AUGUST 2022

Август е тука како што можете да видите по времето и од новото издание на „Воисес“! Дали веќе ви е доволно од жешкото сонце или сакате уште? Не заборавајте да пиете течностии и да уживате во убавото  време, оти нема да трае течно. Зборувајќи за хидратацијата, дали знаевте дека луѓето во едно мексиканско село консумираат…

0 Comments

Повик за волонтери во Португалија !

Волонтерски Центар Скопје е во потрага по волонтери, 18-30 години, од Македонија за учество на Тимски Волонтерски Проект „Шумата е нашиот Дом“ во Португалија. Место: Арокелас, Рио Мајор, Португалија Датум: 26.7.2022 – 26.8.2022 година За проектот: Волонтерите ќе учествуваат во неколку работни активности на креирање, одговорност, како и дружење и интеракција со локалното население од Арокелас. Тоа…

0 Comments

Повик за младинска размена во Португалија!

Волонтерски Центар Скопје бара 5 учесници (18 – 30 години) и 1 лидер на групата (+18 години) од Македонија за учество во младинската размена „Marriage of Cultures“ во Португалија. Место: Мацеира, Португалија Датум: 13.6.2022 – 20.6.2022 За проектот: „Венчавка на култури“ е наменет за млади луѓе и младински лидери кои се заинтересирани да научат повеќе…

0 Comments

Повик за волонтер во Португалија!

Волонтерски Центар Скопје бара 1 волонтер (18–30 години) од Македонија за учество во долгорочниот ЕСК–проект “From Everywhere to Everyone” во Вила де Кукужеш, Португалија. Место: Вила де Кукужеш, Португалија Период: 1 октомври 2022 – 2 мај 2023 !! Можни се евентуални промени на проектните датуми што ќе зависат од моментната ситуација со „Ковид-19”, како и ограничувањата што одредени земји ги…

0 Comments

Добредојде за Жозе, нашиот нов волонтер од Португалија

„Olá“, после долго чекање, конечно можам да кажам: „Еве ме во Скопје и во ВЦС“. Јас сум Жозе (не фудбалскиот тренер), имам 25 години и ’болен’ сум по патувања. Можам да кажам дека „комфорната зона“ ја сакам само додека спијам. Овој луд млад човек пред неколку денови пристигна од најмагичното и најпрекрасно место во Португфалија…

0 Comments

Повик за волонтер во Португалија!

Волонтерски Центар Скопје бара 1 волонтер (18–30 години) од Македонија за учество во долгорочниот ЕСК–проект “From Everywhere to Everyone” во Вила де Кукужеш, Португалија. Место: Вила де Кукужеш, Португалија Период: Март - Септември 2022 !! Можни се евентуални промени на проектните датуми што ќе зависат од моментната ситуација со „Ковид-19”, како и ограничувањата што одредени земји ги имаат…

0 Comments

ESC in Portugal – Marijana Asprovska

Нашата волонтерка Маријана Аспровска е дел од ЕСК проектот Volunteer(S)olidarity веќе 9 месеци во прекрасната Агеда, Португалија. Нашите партнери, асоцијацијата Псиентифика, како дел од активностите и ангажманот во заедницата, организираше отворен настан за презентација на различните култури, традиции и обичаи на волонтерите кои доаѓаат од Финска, Грција, Шпанија, Македонија, Обединетото Кралство и Холандија. Волонтерита успешно…

0 Comments

ВОИСЕС Февруари 2020

Иако временските прилики не ни го потврдуваат тоа, ние сме на средина од зимата. Деновиве, термометарот се искачува и до 13 целзиусов степен, но ноќите се уште се долги, темни и студени. Тогаш, што би било подобро од уживување во убаво друштво и добар пријател? Тимот на „Воисес“ е тука со вас да го сподели…

0 Comments

VOICES February 2020

Иако временските прилики не ни го потврдуваат тоа, ние сме на средина од зимата. Деновиве, термометарот се искачува и до 13 целзиусов степен, но ноќите се уште се долги, темни и студени. Тогаш, што би било подобро од уживување во убаво друштво и добар пријател? Тимот на „Воисес“ е тука со вас да го сподели…

0 Comments

Повик за волонтер

Волонтерски центар Скопје бара волонтер кој сака да волонтира на Проектот „Солидарност, да можеме“ во  Португалија.   Место: Арукуела, Португалија Време: мај 2020 година до април 2021 година За проектот: Проектот ЕСК „Солидарност, да можеме“ - се наоѓа во Аругуелас, мало село во близина на градот Рио Маиор. Намерата е да се регрутираат 6 доброволци…

0 Comments

Fight against hate speech continues

Проектот „No Hate Speech: Methods and Techniques Combating Hate Speech“ кој е фаворит за добивање на „Inspiring Project of the Year Award“ од страна на Португалската национална агенција се приближува до својот крај. Двете активности, тренинг курсот во Струга, Македонија и семинарот во Брага, Португалија им овозможија на младински работници и лидери од 13 различни…

0 Comments

EVS/ESC Opportunities waiting for YOU !!!

ВЦС е во потрага по Македонци кои сакаат да волонтираат во: -Краткорочен проект во Солидарниот Корпус на проектот: „Зајакнати од природата-природата како основа на самостојниот напредок, креативност и соработка“. На овој краткорочен проект волонтерите ќе работат со заштитени видови на птици во национален парк во Унгарија. Место: Хортобаги, Унгарија Позиции 2 Датум: 01-30 Септември 2019…

0 Comments

Call for Volunteers for long term ESC in Portugal!

"Águeda Youth Center" e во потрага по 1 до 2 македонски волонтери на долг рок за Еврппоски Солидарен Корпус програмата кој сака да работи во локален младински центар во Португалија! Проектот главно се однесува на млади луѓе со помалку можности кои се заинтересирани да работат во локални иницијативи во руралните средини, заедно со локалната младина,…

0 Comments