Повик за волонтер во Шпанија!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтер (18-30 години) од Македонија за учество на долгорочен ЕСК проект под наслов: “Volunteering with Associació Alba” во Шпанија. Место: Тарега, Шпанија Датум: септември 2024 - јуни 2025 (10 месеци) Повеќе за проектот: Целта на здружението е да обезбеди образовна и социјална грижа на лицата со попреченост со цел тие да станат поавтономни и да го…

0 Comments

“Gender E+Quality”. Обука во Шпанија што ни ги измени животите.

Ни претставува огромна чест да ви раскажеме за неповторливото искуство што го доживеавме помеѓу 2-8 јуни, во срцето на Андалузија, односно во Херез де ла Фронтера. Сѐ започна кога слетавме во прекрасната Севиља, каде успеавме да разгледаме дел од нејзините знаменитости, пред да се упатиме кон Херез. Таму бевме удобно пречекани од волонтери на А.Ј.C.…

0 Comments

Повик за обука во Шпанија!

Волонтерски Центар Скопје бара 2 учесници (+18 години) од Македонија, кои што ќе сакаат да учествуваат на обука “Gender E+Quality for Beginners” во Шпанија. Место: Херез де ла Фронтера, Шпанија Датум: 2.06 – 8.06.2024 За проектот: Главната цел на проектот е да се подигне свеста за родовата еднаквост и да се прошират родовите перспективи во младинската работа и…

0 Comments

Сонот стана јаве – ЕСК во Шпанија

Живеењето во Шпанија ми беше сон повеќе од 5  години. Како студент по психологија, барав проект каде што би можела да имам пракса поврзана со мојата струка. Еден ден, додека разгледував на Инстаграм, го видов постот на Волонтерски центар Скопје за волонтирање во Шпанија во организација што им помага на деца и возрасни кои имаат…

0 Comments

Повик за волонтери во Шпанија!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтери (18-30 години) од Македонија за учество во долгорочниот проект на ESC „Coloring Your Life By Volunteering“ во Шпанија. Место: Херез де ла Фронтера, Кадиз, Шпанија Датум: есен 2023 година  (8 месеци) За проектот: Проектот ќе обедини волонтери кои ќе работат со социјални медиуми, ќе организираат активности, ќе пишуваат за нашиот…

0 Comments

Повик за младинска размена во Шпанија!

Волонтерски Центар Скопје бара 3 МУЗИЧАРИ (18-30 години) од Македонија, кои што ќе сакаат да учествуваат на младинската размена „mEUsic“ во Шпанија. Место: Наваредонда де Гредос, Шпанија Датум: 11.09 - 18.09.2023 За проектот: Музиката е „јазик“ што го „зборуваат“ сите ширум светот. Пренесува чувства, пораки, култури и многу повеќе, без потреба од зборови. Ова е…

0 Comments

Повик за младинска размена во Шпанија!

Волонтерски Центар Скопје бара 5 учесници (18-30 години) и 1 лидер (+18 години) од Македонија, кои што ќе сакаат да учествуваат на младинската размена „Taking Green Steps“ во Шпанија. Место: Херез де ла Фронтера, Кадиз, Шпанија Датум: 22.06 - 02.07.2023 За проектот: Младинската размена „Taking Green Steps“ има за цел да ги поттикне младите да дејствуваат како агенти на…

0 Comments

Запознајте ги Адријан и Иван: Нов шпански двоец во ВЦС

Од минатата недела, нашето ВЦС семејство е побогато за двајца нови членови. Адријан и Иван се студенти кои ни доаѓаат од Тарасона, Шпанија. Тие студираат Администартивен Менаџмент и во рамките на Еразмус+ ВЕТ програмата (Стручно Образование и Обука), тие ќе ја извршат својата практична работа во нашата ВЦС канцеларија и во уште неколку соодветни компании,…

0 Comments

Повик за обука во Шпанија!

Волонтерски Центар Скопје бара 2 учесници (+18 години од Македонија), кои што ќе сакаат да учествуваат на обука „The Art of Youth Exchange“ во Шпанија. Место: Херез де ла Фронтера, Кадиз, Шпанија Датум: 11.04. - 18.04.2023 За проектот: Подобрување на вептините и знаењето на младинските работници и младинските лидери за да креираат квалитетни проекти за размена…

0 Comments

Повик за волонтер во Шпанија!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтер (18-30 години) за учество на долгорочен ЕСК проект под наслов: “Through your eyes 2023” во Шпанија. Место: Сабадел, Шпанија Датум: април 2023 – април 2024 (12 месеци) Повеќе за проектот: Во зависност од профилот на волонтерите, тие ќе помагаат во различни центри со различни задачи: - Бидете дел од Одделот…

0 Comments

Правење музика од отпад – КА2 проект Musicling

Во септември 2021 година ние започнавме интересен КА2 проект со интернационални партнери: Musicling  - Социјално претприемништво со рециклирани инструменти. Проектот беше развиен помеѓу партнери од Шпанија, Италија, Грција и Македонија. Целта беше младината да развие вештини за нивната иднина преку креативност и уметности, конкретно преку музика и изработка. Уште еден клучен елемент беше да се…

0 Comments

Повик за обука во Шпанија!

Волонтерски Центар Скопје бара 2 учесници (+18 години од Македонија), кои што ќе сакаат да учествуваат на обука “MEGA (Make Erasmus Great Again” во Шпанија. Место: Наваредонда де Гредос, Шпанија Датум: 29.03 – 5.04.2023 За проектот: „МЕГА“ се стреми да го зголеми знаењето на младинските работници за посредување, разрешување конфликти и човечка различност, така што…

0 Comments

Повик за волонтери во Шпанија!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтери (18-30 години) од Македонија, за учество на краткорочен ЕСК–проект “Volunteering with Associació Alba” во Шпанија. Место: Тарега, Шпанија Датум: лето 2023 (Датумите треба да се договорат, до 2 месеци) Повеќе за проектот: Целта на здружението е да обезбеди образовна и социјална грижа на лицата со попреченост со цел тие да станат…

0 Comments

Повик за волонтер во Шпанија!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтер (18-30 години) за учество на долгорочен ЕСК проект под наслов: “Through your eyes 2023” во Шпанија. Место: Сабадел, Шпанија Датум: јануари 2023 – јануари 2024 (12 месеци) Повеќе за проектот: Волонтерите ќе бидат одговорни за различни задачи поврзани со активности за млади луѓе и деца со помалку можности: -развивање креативни…

0 Comments

ЕСК-проект во Шпанија: Бесценето животно искуство

Мојата авантура започна пред еден месец, кога слетав на аеродромот во Валенсија и не можев ни да замислам какво неверојатно искуство ме очекува. Да се вратиме на почетокот, како стинав од едно гратче во Западна Македонија - моето Тетово, до еден грандиозен град како што е Валенсија, во срцето на Шпанија. Оваа година беше доста…

0 Comments
Read more about the article Нова седморка од Шпанија на пракса во Македонија!
qrf

Нова седморка од Шпанија на пракса во Македонија!

Во средината на минатата недела, во ВЦС-семејството ни пристигнаа седум млади ВЕТ-студенти од Шпанија како дел од „Еразмус+“ програмата. Сите тие доаѓаат од Барселона и студираат клиничка и биомедицинска лабораторија. Главна причина да дојдат овде е да ја завршат ВЕТ-програмата, која трае два месеци, но и да ја запознаат убавината на Македонија и нејзината култура. Тие…

0 Comments

Повик за мобилност во Шпанија!

Волонтерски Центар Скопје бара 6 учесници (+18 години) од Македонија, кои што ќе сакаат да учествуваат во мобилноста “Musicling: Recycled Instruments” во Шпанија. Место: Гандија (Валенсија), Шпанија Датум: 24.10 – 30.10.2022 За проектот: Целта на проектот „Musicling“ е да го зајакне претприемачкиот дух на младите преку зајакнување на нив со потребните знаења, алатки и меки…

0 Comments

Hola Македонија! Група од 4 ВЕТ-студенти пристигна од Шпанија!

Поздравете ја новата шпанска екипа која ќе волонтира во туристичка агенција (Арботравел) следните месеци. Не заборавајте да го резервирате вашето следно патување во Македонија со нив. Сега е време да ги запознаеме: Џанлука Солдати, 21 година. За време на престојот во туристичката агенција, тој ќе ги развива социјалните медиуми на компанијата и ќе ја рекламира…

0 Comments

4 ВЕТ-студенти пристигна од Шпанија!

Кажете им „Holla“ на новиот шпански тим за VET, кои штотуку пристигнаа директно од Барселона, тие ќе работат во компанија која врши активности поврзани со меѓународни занаети, спортски активности и ИТ помош во канцеларијата на VCS. Сега да ги претставиме: Нил, 19 години, нашиот ИТ човек, ја избира Македонија откако увиде дека првата апликација му…

0 Comments

Hola Македонија! Група од 10 ВЕТ-студенти пристигна од Шпанија!

Поздравете ги 10-те нови волонтери за стручно образование и обука, кои доаѓаат од Сабадел, град во близина на Барселона, Шпанија. Овде ќе останат еден-два месеци, работејќи на различни места кај нашите партнери низ Скопје: Резиденс Руски, Здружение Ластовица и во Салони за убавина и фризер. Во принцип, тие се многу среќни и возбудени што ќе…

0 Comments