Повик за обука во Полска!

Волонтерски Центар Скопје бара учесници (+18 години од Македонија), кои што ќе сакаат да учествуваат во обука “CreActivities” во Полска. Место: Лублин, Полска Датум: 7.06 - 15.06.2023 За проектот: Обуката „CreActivities“ е наменета за младински работници и искусни волонтери од НВО и ќе се фокусира на креативни методи на младинска работа кои можат подобро да ги ангажираат…

0 Comments

Повик за обука во Романија!

Волонтерски Центар Скопје бара учесници (+18 години од Македонија), кои што ќе сакаат да учествуваат во обука “Facilitation skills for inclusive educational activities” во Романија. Место: Касоаја/Арад, Романија Датум: 03.07 - 11.07.2023 За проектот: Обуката има за цел да го олесни социјалното вклучување на бегалците преку поддршка на нивниот процес на културна адаптација и намалување на…

0 Comments

Повик за обука во Германија!

Волонтерски Центар Скопје бара учесници (+18 години од Македонија), кои што ќе сакаат да учествуваат во обука “R.I.S.E. – Intercultural Competence Training” во Германија. Место: Остерхолц Шармбек, Германија Датум: 23.05 - 30.05.2023 За проектот: R.I.S.E. (Отчет (R), Меѓународни тимови (I), Самосвест (S), Изразување (E)) е обука која ги истражува интер-културните вештини во рамките на локалната, национална и меѓународна…

0 Comments

Повик за обука во Шпанија!

Волонтерски Центар Скопје бара 2 учесници (+18 години од Македонија), кои што ќе сакаат да учествуваат на обука „The Art of Youth Exchange“ во Шпанија. Место: Херез де ла Фронтера, Кадиз, Шпанија Датум: 11.04. - 18.04.2023 За проектот: Подобрување на вептините и знаењето на младинските работници и младинските лидери за да креираат квалитетни проекти за размена…

0 Comments

Форум-театарот како алатка против социјалната опресија

Во периодот од 01.02.2023 до 10.02.2023 година, како претставник на Волонтерски Центар Скопје, учествував на обуката "Let’s break the breaking news" во Сарата-Монтеору во Романија, каде што преку комбинација на различни методи од домените на неформалното образование, театарот на опресираните и критичката теорија, вкупно 34 младински работници од 16 држави имаа можност да се запознаат…

0 Comments

Повик за обука во Унгарија!

Волонтерски Центар Скопје бара учесници (+18 години од Македонија, кои што ќе сакаат да учествуваат во обука „UnlockeD“ во Холоко, Унгарија. Место: Холоко, Унгарија Датум:11.03 – 18.03.2023 За проектот: "UnlockeD" е 7-дневна обука која има за цел запознавање и практична работа со иновативна методологија за решавање проблеми и начин на размислување (Дизајн размислување), која започнува и завршува…

0 Comments

Повик за обука во Шпанија!

Волонтерски Центар Скопје бара 2 учесници (+18 години од Македонија), кои што ќе сакаат да учествуваат на обука “MEGA (Make Erasmus Great Again” во Шпанија. Место: Наваредонда де Гредос, Шпанија Датум: 29.03 – 5.04.2023 За проектот: „МЕГА“ се стреми да го зголеми знаењето на младинските работници за посредување, разрешување конфликти и човечка различност, така што…

0 Comments

Повик за обука во Германија!

Волонтерски Центар Скопје бара учесници (+18 години од Македонија), кои што ќе сакаат да учествуваат во обука “Self-Care in Youth Work” во Германија. Место: Остерхолц Шармбек, Германија Датум: 02.03 - 10.03.2023 За проектот: "Self-care in youth work" е проект за грижа за себе, проблеми со менталното здравје, управување со стресот и нивна поврзаност со младите, младинската работа…

0 Comments

Повик за обука во Романија!

Волонтерски Центар Скопје бара 2 учесници (+20 години) од Македонија, кои што ќе сакаат да учествуваат во обука “Let’s break the breaking news” во Романија. Место: Сарата-Монтеору и Бузау, Романија, Романија Датум: 01.02 - 10.02.2023 За проектот: Целта на проектот е да им обезбеди на младинските работници нови методи и алатки за развој на критичко…

0 Comments

По обуката за проектот: „A hug for all“

Четириесетина претставници од 8 земји, меѓу кои и петмина ученици од средното техничко училиште „Гостивар“ од Гостивар како претставници на Волонтерски Центар Скопје учествуваа на обуката за проектот: „Прегратка за сите/A Hug for all“ што се одржа во Атина во периодот од 17 ноември до 1 декември годинава. Главната цел на обуката беше стекнување за…

0 Comments

Повик за обука во Романија!

Волонтерски Центар Скопје бара учесници (+18 години од Македонија), кои што ќе сакаат да учествуваат во обука “Facilitation skills for inclusive educational activities” во Романија. Место: Арад, Романија Датум: 25.01.2023 - 02.02.2023 За проектот: Обуката за проектот: „Facilitation skills for inclusive educational activities" е посветен на младински работници, обучувачи и фасилитатори кои се вклучени во активности за…

0 Comments

PeerAct – Време за помнење

Има поминато веќе еден месец од нашата посета на Брисел, а исто како да беше вчера. Сите убави моменти, новите и старите пријателства кои беа повторно пробудени, нештата кои ги научивме и секако, неизбежните збогувања – сето ова е се уште свежо и вистински драгоцено во нашите срца. Пред да ви ја раскажам приказната за…

0 Comments

Океј е да не си океј

Дали сме свесни за значајноста на менталното здравје, и дали можеме евентуално да помогнеме во превенција на самоубиства? Ова беа главните теми и аспекти на Еразмус тренингот што се одржа во Вилканастраи, Литванија. Јас, Цвете и Бојан присуствувавме на проект со големо значење и ги споделуваме некои од клучните точки кои беа дискутирани. Проектот започна…

0 Comments

Повик за обука во Грузија!

Волонтерски Центар Скопје бара 3 учесници (18+ години) од Македонија, кои што ќе сакаат да учествуваат на oбуката за проектот “Gender Equality at Work” во Грузија. Место: Рустави, Грузија Датум: 27.11– 04.12.2022 За проектот: Целта на проектот е да ги направи учесниците посвесни и способни за ’меинстрим’ за родовата еднаквост околу нив и на работното место.…

0 Comments

Повик за обука во Шкотска!

Волонтерски Центар Скопје бара 2 учесници (+18 години од Македонија), кои што ќе сакаат да учествуваат во обука  "Rainbow Youth" во Шкотска. Место: Питлохри, Шкотска Датум: 05.12 - 13.12.2022 За проектот: Обуката за проектот: „Rainbow Youth” се фокусирана на работа со теми за сексуална ориентација, родова еднаквост и изразување, како и полови карактеристики во младинската…

0 Comments

Повик за обука во Унгарија!

Волонтерски Центар Скопје бара 4 учесници (+18 години од Македонија), кои што ќе сакаат да учествуваат во обука “Act it Out!” во Унгарија. Место: Дебрецен, Унгарија Датум: 21.10-30.10.2022 За проектот: За време на обуката за проектот: "Act it Out", учесниците ќе ги запознаат методите на „Театарот на угнетените / Theatre of the Opressed“ (најчесто tеатар со…

0 Comments

Повик за обука во Полска!

Волонтерски Центар Скопје бара 6 учесници (+18 години од Македонија), кои што ќе сакаат да учествуваат во обука "Youth Trainers Academy" во Полска. Место: Закопане, Полска Датум: 09 - 15.10.2022 За проектот: Youth Trainers Academy/Младинската Академија за Обуки е обука посветена на младински работници и млади обучувачи за да се здобијат со нови вештини и знаења…

0 Comments

Од објави на Инстаграм до постигнување на вашите цели: oбука “Social Media Support for NGOs” во Полска

Бојана, Марина, Марта и Маријана го претставуваа Волонтерски Центар Скопје на обуката за проектот: „Social Media Support for NGO’s“, што од 10 до 16 август се одржа во Лублин, Полска. Ги споделуваме нивните впечатоци: „Сите сме свесни дека поминуваме премногу време на социјалните мрежи, па зошто да не го претвориме ова во нешто позитивно? Се…

0 Comments