Дигитално радио на заедницата за вклучување и различности кај младите

Нова дестинација, нови култури, нови поврзувања, искуства, авантури... Еразмус+ е програма на ЕУ за поддршка на образованието, обуки, младите и спортот во Европа. Младинските размени им овозможуваат на луѓето од целиот свет да се запознаат, да живеат заедно, да работат на заеднички проекти и да воспостават врски. Од 22-ри до 28-ми Август, Волонтерски Центар Скопје…

0 Comments

Повик за младинска размена во Македонија!

Волонтерски Центар Скопје бара учесници (18-30 години) од Македонија, кои што ќе сакаат да учествуваат на младинската размена „HMB Soft and HEMA as a tool for battling youth inactivity“ во Македонија. Место: Љубојно, Македонија Датум: 26.07 - 3.08.2023 За проектот: Проектот им овозможува на младите луѓе да развијат нови вештини и да научат за сопственото наследство…

0 Comments

Повик за младинска размена во Германија!

Волонтерски Центар Скопје бара 6 учесници (18-30 години) и 1 лидер на групата (+18 години) од Македонија, кои што ќе сакаат да учествуваат на младинската размена „EU To Green or Not To Green“ во Германија. Место: Гарлштед, Остерхолс-Шармбек, Германија + Брисел, Белгија Датум: 5.05 – 15.05.2023 За проектот: Целта на проектот е да се зголеми еколошката…

0 Comments

Правење музика од отпад – КА2 проект Musicling

Во септември 2021 година ние започнавме интересен КА2 проект со интернационални партнери: Musicling  - Социјално претприемништво со рециклирани инструменти. Проектот беше развиен помеѓу партнери од Шпанија, Италија, Грција и Македонија. Целта беше младината да развие вештини за нивната иднина преку креативност и уметности, конкретно преку музика и изработка. Уште еден клучен елемент беше да се…

0 Comments

Повик за волонтери во Шпанија!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтери (18-30 години) за учество на долгорочен ЕСК проект “Volunteering for Growth” во Шпанија. Место: Херес де ла Фронтера, ШпанијаПериод: ноември 2022 – август 2023 (10 месеци) За проектот: Дали сте заинтересирани да работите со млади луѓе од цела Европа?  Дали сакате да се борите против расизмот и сексизмот и за одржлива…

0 Comments

Повик за обука во Турција!

Волонтерски Центар Скопје бара учесници (+18 години од Македонија), кои што ќе сакаат да учествуваат во обука “All together for European Solidarity Corps” во Турција. Место: Анкара, ТурцијаДатум: 14.12.2022 - 20.12.2022 За проектот: И покрај зголемениот број на млади луѓе и организации кои учествуваат на Еразмус+ проекти ширум Европа, сеуште постои несигурност кога треба да…

0 Comments

Повик за волонтери во Германија!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтери (18–30 години), од Македонија за учество на долгорочен ЕСК проект во “Deutsches Tanzfilminstitut” во Германија. Место: Бремен, ГерманијаПериод: 02.05.2023 – 30.04.2024 (12 месеци) За проектот:Волонтерите ќе помогнат во снимањето и продукцијата на филмови за танц. Тие ќе ја поддржат организацијата во дигитализацијата на касетите за архивирање, како и помагање на тимот…

0 Comments

Hola Македонија! Група од 6 ВЕТ-студенти пристигна од Шпанија!

Шпанците, очигледно се вљубени во Македонија. Уште една недела и уште една група Шпанци пристигна во Скопје. Оваа нова група од 6 луѓе од Барселона ќе остане еден месец работејќи во различни канцеларии низ градот, во различни области, како бизнис, маркетинг и администрација. Волонтерски Центар Скопје ќе им биде домаќин за време на нивниот ВЕТ-проект.…

0 Comments

Доближување на Европа во Германија

Волонтерски центар Скопје учествуваше на ПБА „Bringing Europe Closer Together / Доближување на Европа“ што се одржуваше во периодот од 16 до 24 мај во градче блиску до градот Бремен, Остерхолц-Шармбек, Германија. Главната цел на темата беше да се научи како да се напише проект, а исто така, и создавање нови партнерства за понатамошни проекти…

0 Comments

Младинскиот активизам го подобрува квалитетот на животот кај младите

„Квалитетот на живот и перцепцијата на младите за иднината во нашата држава не е на завидно ниво и младите сметаат дека платите се ниски, а цената на производите расте и тоа ја отежнува ситуацијата да имаат стандард на живот како што посакуваат. Слободното време на младите луѓе се сведува на посета на кафулиња и гледање…

0 Comments

Повик за младниска размена во Босна и Херцеговина!

Волонтерски Центар Скопје бара 7 учесници (16-25 години) и младински лидер (+18) од Македонија за учество во младинската размена “Volunteering Matters” како дел од проектот VCC 2.0 (Volunteering Connecting Communities) во Босна и Херцеговина. Место: Сараево, Босна и Херцеговина Датум: 30.10-6.11.2021 !! Можни се евентуални промени на проектните датуми што ќе зависат од моментната ситуација…

0 Comments

The happiness of giving happiness to street children

Поминав скоро една недела во Дневниот центар за деца од улица во Шуто Оризари, Скопје. И сега, бидејќи мојот проект во ВЦС е при крај и време е кога ќе треба да се вратам во Белгија - разочарувачки е што повеќе не можам да одам таму и да бидам со нив. Од првиот ден кога…

0 Comments

Call for a Youth Exchange in Ankara, Turkey!

Волонтерски Центар Скопје бара 7 млади учесници и 1 младински лидер од Македонија кои сакаат да учествуваат на младинската размена “Empowering through storytelling”. Место: Анкара, Турција Датум: 5.08 – 13.08 2021 Можни се измени во однос на датумот на одржување на проектот зависно од актуелната COVID-19 ситуација! За проектот: Проектот има за цел да ја зголеми…

0 Comments

Call for a Youth Exchange in Jazak, Serbia!

Волонтерски Центар Скопје бара 6 учесници од Македонија кои сакаат да учествуваат на младинска размена “Active youth for healthier future“. Место: Јазак, Србија Датум: 17.07 - 25.07.2021 !! Можни се измени во однос на датумот на одржување на проектот зависно од актуелната COVID-19 ситуација !! Повеќе за проектот: Проектот цели кон развивање на различни алатки…

0 Comments

Тренинг-курс во Сараево: Поврзани преку волонтерството

Ја имав можноста како претставник на Волонтерски Центар Скопје да учествувам на тренинг-курсот насловен „Волонтерството ги поврзува заедниците - Volunteering connecting communities 2.0” од 24 до 31 мај годинава во Сараево, Босна и Херцеговина. Проектот е организиран од страна на Udruzenje “Mladi volonteri” и вклучува 500 младински работници, 5 организации, 15 училишта и повеќе од…

0 Comments

Светлата европска иднина

Да, беше навистина предизвикувачки да се организира настан со педесетина физички учесници во период на олабавување на мерките и се уште недоволна доверба дали го победивме „Ковид-19“. Но, тие прекрасни млади личности заслужија да добијат шанса да ги презентираат во живо своите проекти со кои го променија општеството на подобро. Работеа напорно изминатите 15 месеци…

0 Comments

„Како го менував општеството“ – пет млади луѓе се ангажираа за различни проблеми во државата

Прочитајте како нашите Петар, Марија, Стефанија, Сара и Јана успеаја да го променат општеството. Тие се дел од проектот: “European Youth at the frontlines of active citizenship: A Roadmap towards a collective South-North-East-West Momentum” (Европските млади во првите редови на активното граѓанство: Патоказ кон колективен југо-северно-источен-западен моментум“, организиран од Волонтерски Центар Скопје, а поддржан од…

0 Comments

Повик за Тренинг курс!

Волонтерски Центар Скопје е во потрага по 7 учесници (16-23 години) од Македонија кои сакаат да учествуваат во проектот “Peer Act“. Првиот тренинг “Thematic Awareness Training (TAT)” ќе биде онлајн, како дел од комплетниот ЕПТО тренинг циклус. Место: ОНЛАЈН Датуми: Првиот дел од проектот “Thematic Awareness Training (TAT)”,  е предвиден за четири различни групи кои…

0 Comments

Повик за младинска размена во Романија!

Волонтерски Центар Скопје бара 8 учесници/волонтери и 1 лидер на групата од Македонија кои сакаат да учествуваат на младинска размена “Break a leg!”. Место: Costinești, Romania Датум: 5.06-24.06.2021 !! Можни се измени во однос на датумот на одржување на проектот зависно од актуелната COVID-19 ситуација !! Повеќе за проектот: Целите на оваа Младинска размена е…

0 Comments