Национална Работилница за Вмрежување

Волонтерски Центар Скопје го организираше и спроведе овој настан на 20 и 21 Јуни 2022 година, во хотел Дрим, Струга, како дел од од штотуку започнатиот регионален проект „Обезбедување квалитет во работата на Координаторите за учење преку работа“.  Присуствуваа повеќе од 60 училишни координатори и директори од сите градови во Македонија, како и претставници од…

0 Comments

Повик за волонтер во Полска!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтер (18–30 години) за учество на краткорочен ЕСК проект под наслов “EUROBACKYARDS 11” во Полска. Место: Бидгошч, Полска Датум: 19.07 - 04.09.2022 За проектот: Темата на проектот е серија културни и едукативни состаноци кои се спроведуваат под отворено небо од европски волонтери заедно со национални волонтери. За време на активности со деца и…

0 Comments

Повик за обука во Полска!

Волонтерски Центар Скопје бара 3 учесници (20+ години) од Македонија, кои што ќе сакаат да учествуваат на oбуката за проектот “Social Media Support for NGOs” во Лублин, Полска. Место: Лублин, Полска Датум: 10.08 - 16.08.2022 За повеќе информации: ИНФО-ПАКЕТОТ Партнер на проектот: Sempre a Frente За проектот: "Social Media Support for NGOs" е обука што одговара на…

0 Comments

Повик за волонтери во Турција!

Волонтерски Центар Скопје е во потрага по волонтери, 18 - 30 години, од Македонија за учество на ЕСК проектот „ Be a Volunteer with S&G “ во Анкара, Турција. Место: Анкара, Турција. Датум: 15.07 – 14.09.2022 Во овој проект учесниците ќе работат на различни теми: -Еколошки (со „Ankara Greens“) -Онлајн дигитални активности (вебинари, блогови) -Инклузија (јазичен…

0 Comments

4 ВЕТ-студенти пристигна од Шпанија!

Кажете им „Holla“ на новиот шпански тим за VET, кои штотуку пристигнаа директно од Барселона, тие ќе работат во компанија која врши активности поврзани со меѓународни занаети, спортски активности и ИТ помош во канцеларијата на VCS. Сега да ги претставиме: Нил, 19 години, нашиот ИТ човек, ја избира Македонија откако увиде дека првата апликација му…

0 Comments

Убавината на животот

Ова е една кратка приказна за искуството на едно „возрасно дете“ кое конечно се впушти во една авантура, која значително му ја подобри перцепцијата кон важноста за подигањето на ЕКО-свесноста во работата со млади луѓе за да се развие искрена љубов и одржливост кон сето она што значи живот. Без преголемо одолговлекување, само со нагласување…

0 Comments

Skopje SOUP – За силна заедница

Дали ви здодеа да чекате некој друг, воглавно политичарите да ви ги решат проблемите што ве оптоваруваат во секојдневниот живот? И сакате да преземете акција? Притоа, да се воспоставите близок однос со заедницата? Тогаш, концептот „SOUP“ е идеален за вас. Станува збор за модел што пред неколку години започна да се применува во Детроит, САД,…

0 Comments

Вториот дел од незаборавното искуство. Младинска размена „No Hate Speech: Step 2“ во Љубојно.

После 10 години, Волонтерски Центар Скопје повторно е домаќин на меѓународен проект во Преспанскиот регион. Од 11 до 20 јуни годинава, во Љубојно ја организираме младинската размена за проектот: „Без говор на омраза: Чекор 2 / No Hate Speech: Step 2“, на која учествуваат над 30 учесници од Македонија, Хрватска, Словенија, Португалија, Данска и од…

0 Comments

Повик за волонтери во Полска !

Волонтерски Центар Скопје е во потрага по волонтери, 18-30 години, од Македонија за учество на ЕСК проектот „Summer Education“ во Полска. Место: Гдањск, Полска. Датум: 18.7.2022 - 9.8.2022 Проектот е за активности од областа на неформалното образование поврзани со деца со посебни потреби, млади, работилници на различни теми и локални активности. За повеќе информации: ТУКА…

0 Comments

Искуството е учител на сите нешта

Познатиот цитат на Гај Јулиј Цезар совршено ја опишува главната цел на „Еразмус+“ програмата, организациите и нејзините членови кои вредно и непрестајно се трудат да ги споделат своите искуства и познавање на одредено поле, ефективно промовирајќи ги начелните вредности кои го дефинираат нивниот карактер, нивната личност и суштината на самата програма. Како најмлад претставник на…

0 Comments

Повик за обука во Литванија!

Волонтерски Центар Скопје бара 3 учесници (18+ години) од Македонија, кои што ќе сакаат да учествуваат на Обуката за проектот “OK not to be OK“ во Литванија. Место: Вилканастрај, Литванија Датум: 26.7–2.8.2022 За повеќе информации: ИНФО-ПАКЕТОТ Партнер на проектот: Generation Echo За проектот: Главната цел на овој проект е да се намали стапката на самоубиства во…

0 Comments

Доближување на Европа во Германија

Волонтерски центар Скопје учествуваше на ПБА „Bringing Europe Closer Together / Доближување на Европа“ што се одржуваше во периодот од 16 до 24 мај во градче блиску до градот Бремен, Остерхолц-Шармбек, Германија. Главната цел на темата беше да се научи како да се напише проект, а исто така, и создавање нови партнерства за понатамошни проекти…

0 Comments

Младинска размена „No Hate Speech“ во Данска: инспиративно искуство!

Навистина сум многу благодарна што имав можност да учествувам во младинската размена за проектот „No Hate Speech“ во рамките на програмата „Еразмус +“ што се одржа во Архус, Данска од 14 – 23 мај 2022 година, бидејќи тоа беше неверојатно искуство што ме збогати со знаење, идеи и пријателства. Како мој прв проект - не…

0 Comments

Запознајте ја Мари, нашата нова волонтерка од Германија

Здраво! Јас сум Мари, од Келн, Германија, каде го поминав најголемиот дел од детството и младоста. Иако мојот престој во ВЦС и Македонија не е прв долгорочен во странство, сепак, е највозбудливиот. Кога имав 15 години, имав можност да престојувам во училишниот интернат близу Лондон и освен тоа, сите останати меѓународни искуства ми се сведуваат…

0 Comments

Повик за обука во Романија!

Волонтерски Центар Скопје бара 2 учесници (18+ години) од Македонија, кои што ќе сакаат да учествуваат на обуката за проектот “Peers for Inclusion“ во Романија. Место: Арад, Романија Датум: 10.6-17.6.2022 За повеќе информации: ИНФО-ПАКЕТОТ Партнер на проектот: Ofensiva Tinerilor За проектот: За време на обуката, младинските работници ќе научат како да ги подобрат активностите што…

0 Comments

Добредојде Анџи, нашата нова волонтерка од Германија

Здраво! Јас сум Анџелина, имам 19 години и доаѓам од Констанца, Германија. Минатото лето откако завршив средно училиште, добив случајна шанса да го откријам целиот свет преку проектите од програмата „Еразмус+“. На мојата прва младинска размена запознав прекрасни луѓе од Македонија, кои ме натераа да ја истражам малку нивната земја. Неколку коинциденции подоцна, се најдов…

0 Comments

Повик за обука во Грција!

Волонтерски Центар Скопје бара 3 учесници (18+ години) од Македонија, кои што ќе сакаат да учествуваат на обуката за проектот: “Fight Against and Prevention of Sexual Cyber-Bulling and Sexting“ во Грција. Место: Неа Макри, Грција Датум: 16.6-25.6.2022 За повеќе информации: ИНФО-ПАКЕТОТ Партнер на проектот: NVO PRIMA Обука: "Fight Against and Prevention of Sexual Cyber-Bulling and Sexting''…

0 Comments

Повик за младинска размена во Србија!

Волонтерски Центар Скопје бара 6 учесници (18-30 години) од Македонија, кои што ќе сакаат да учествуваат во Младинската размена „YOUth for EU Green Deal!“ во Србија. Место: Jазак, Србија Датум: 24.6 – 2.7.2022 За проектот: В периодот од 24 јуни до 2 јули годинава, оваа младинската размена ќе собере 30 млади луѓе од 5 земји:…

0 Comments

Повик за младинска размена во Македонија!

Волонтерски Центар Скопје бара 5 учесници (18-30 години) и 1 лидер на групата (+18 години) од Македонија за учество на mладинската размена „NO Hate Speech: Step 2“ во Македонија. Место: Љубојно, Македонија Датум: 11 – 20.6.2022 За проектот: No Hate Speech / Без говор на омраза: Зголемување на компетенциите на младите за користење медиумски алатки…

0 Comments

Повик за младинска размена во Полска

Волонтерски Центар Скопје бара 6 учесници (18-25 години) и 1 лидер на групата (+18 години) од Македонија, кои што ќе сакаат да учествуваат во Младинската размена „ImpacTV!“ во Лублин, Полска Место: Лублин, Полска Датум: 20.6 – 28.6.2022 Проектот е за активности од областа на неформалното образование поврзани со деца со посебни потреби, млади, работилници на…

0 Comments