Повик за волонтери во Хрватска!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтери (18–30 години) за учество на долгорочни ЕСК-проекти "Volunteering in NGO Pomoć u kući" и "Volunteering in CPUZ" во Хрватска. Место: Липик, Хрватска Период: 01.07 - 01.12.2023 (5 месеци) За проекти: Проектот „Volunteering in NGO Pomoć u kući“ има за цел да ги поддржи активностите на НВО „Pomoć u kući“ која воглавно работи со…

0 Comments

Повик за волонтер во Аруба!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтер (18–30 години) за учество на краткорочен ЕСК-проект „Volunteer in Aruba!“ во Аруба. Место: Оранјестад, Аруба Почеток: октомври 2023 (2 месеци) За проектот: Волонтерите ќе го поддржат спроведувањето на младинска размена што ќе се одржи во Аруба, па затоа бараме луѓе кои се заинтересирани за управување со проекти (логистика, социјални медиуми,…

0 Comments

Од Охрид до Каљари: Патот на еден волонтер кон правење промени

Чао! Јас сум Анамарија, доаѓам од Охрид, Македонија и моментно волонтирам во Каљари, Италија на проект преку програмата Европски Солидарен Корпус. Пред да го започнам своето патување овде, како и многу млади луѓе во денешно време, се наоѓав во период од мојот живот во кој ми се роди амбиција да откривам нови работи и да…

0 Comments

Повик за волонтери во Романија!

Волонтерски Центар Скопје бараволонтери (18–30 години) за учество на долгорочен ЕСК проект под наслов “Eastern Partnership Volunteering Program” во Романија. Место: Букурешт, Романија Период: јануари - јуни 2024 (5 месеци) За проектот: Секој месец, тимот на COSI ќе избере тема, согласно со календарот на ОН, поврзана со човековите права, солидарност, волонтерство, активно граѓанско учество, инклузија, меѓукултурно прифаќање,…

0 Comments

Повик за волонтер во Полска!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтер (18–30 години) за учество на долгорочен ЕСК-проект „Gdańsk Ecological Volunteering Center“ во Полска. Место: Гдањск, Полска Период: 5.07. – 31.12.2023 (6 месеци) За проектот: Проектот е создаден како резултат на потребата да се активира локалната заедница да дејствува во полза на глобалните предизвици, чии негативни ефекти ги чувствуваме (или наскоро…

0 Comments

Повик за волонтер во Полска!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтер (18–30 години) за учество на долгорочен ЕСК-проект „Open Yourself for volunteering“ во Полска. Место: Гдањск, Полска Период: 10.07. - 31.12.2023 (6 месеци) За проектот: Волонтер ќе ја поддржува организацијата-домаќин во секојдневните активности и може да работи на полето на: волонтерство во градинка и училиште, волонтерска недела во Гдањск, добротворни настани,…

0 Comments

Волонтерството во Италија – искуство што нема да го заборавите

Италија е земја која ги освои срцата на многумина со својата неверојатна храна, историски знаменитости и неверојатна архитектура. Но, покрај традиционалните туристички атракции, Италија има просперитетна волонтерска заедница која често се занемарува. Волонтирањето во Италија е одличен начин да се вратите на заедницата и вистински да ја доживеете културата на оваа прекрасна земја. Кога дојдов…

0 Comments

Повик за волонтери во Романија!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтери (18–30 години) за учество на долгорочен ЕСК проект под наслов “Eastern Partnership Volunteering Program” во Романија. Место: Букурешт, Романија Период: јуни - јануари 2023 (7 месеци) За проектот: Секој месец, тимот на COSI ќе избере тема, согласно со календарот на ОН, поврзана со човековите права, солидарност, волонтерство, активно граѓанско учество, инклузија, меѓукултурно прифаќање,…

0 Comments

Повик за волонтер во Полска!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтер (18–30 години) за учество на долгорочен ЕСК проект под наслов “Open Wings” во Полска. Место: Бидгошч, Полска Период: 12 месеци За проектот:  Активно учество во наставата во градинката „У Каролка“ Помагање на институтот „Центар на католичката култура“ со информации за справување со слободното време на младите Активно учество на часовите во градинката „Under…

0 Comments

Добредојде на Фаим, нашиот нов волонтер од Франција!

Здраво на сите, јас се викам Фаим, имам 21 година и доаѓам од Франција! Поконкретно, доаѓам од сончевиот јужен дел на Франција, од место меѓу градовите Ница и Марсеј. Моментно студирам политички науки и сум пред дипломирање. Неодамна, минав неколку месеци во Норвешка како дел од програма за размена на универзитети каде студирав социологија и…

0 Comments

Повик за волонтери во Литванија!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтери (18–30 години) за учество на долгорочен ЕСК-проект “Volunteering opportunities” во Литванија. Место: Вилнус и Тракај, Литванија Период: мај/јуни 2023 – мај/јуни 2024 (12 месеци) и септември 2023 - септември 2024 (12 месеци) За проектот: Проектот нуди волонтерски можности за неколку организации-домаќини (hosting) – различни организации имаат различни одговорности и активности. Преку…

0 Comments

Повик за волонтер во Германија!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтер (18-30 години) за учество на долгорочен ЕСК проект под наслов: “ESC at Kultur Vor Ort e.V.” во Германија. Место: Бремен, Германија Датум: 05.09.2023 – 31.08.2024 (12 месеци) Повеќе за проектот: Дали имате љубов кон уметноста и работа со деца? Дали се грижите за социјалните закони и креирање на инклузивни услови за сите? Овој…

0 Comments

Повик за волонтери во Романија!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтери (18-30 години) од Македонија за учество на тимски волонтерски проект „Rural Youth Festival 2.0” во Романија. Место: Извоареле, Романија Датум: јули - август 2023 (6 недели) За проектот: „Rural Youth Festival 2.0“ е проект за тимско волонтирање, во кој 40 волонтери ќе се соберат да овозможат разновидни културни и образовни…

0 Comments

Повик за волонтер во Латвија!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтер (18 – 30 години) од Македонија за учество на краткорочниот ЕСК проект "Youth Studio “BaMbuss”" во Латвија. Место: Рига, Латвија Датум: јули - август 2023 (2 месеци) За проектот: Волонтерите ќе бидат активно вклучени во сите активности на Балтичкиот регионален фонд (BRF) и #jsBaMbuss и ќе организираат свои иницијативи, настани,…

0 Comments

Повик за волонтери во Романија!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтери (18-30 години) за учество на долгорочни ЕСК-проекти под наслов: "ACT for CHANGE II" и "EcoACT" во Романија. Повеќе за проектите: ACT for CHANGE II: Главната цел на проектот е да овозможи лични и професионални можности за 300 студенти во Крајова преку примена на развој на програмите на неформалното образование и работилници…

0 Comments

Мојот ЕСК во Шпанија: нова култура и неверојатни луѓе

Многу ми е драго што сум дел од тимот во Can Gual Residence и што работам со такви неверојатни луѓе. Нашиот распоред е многу флексибилен. Откако пристигнав во центарот пред две недели, направивме список на одредени активности што треба да ги завршиме до крајот на март: Реставрација на клупите и изградба на нови маси за…

0 Comments

Повик за волонтер во Чешка!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтер (18-30 години) за учество на долгорочен ЕСК проект под наслов: “ESC Luzanky” во Чешка. Место: Брно, Чешка Датум: 15.09.2023 - 13.09.2024 (12 месеци) Повеќе за проектот: Центарот за рекреација Лузанки (SVC Luzanky) е спремен да биде домаќин за волонтери на некои од следните позиции: Lidicka - Оддел за уметност Lidicka - Технички…

0 Comments

Повик за волонтер во Шпанија!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтер (18-30 години) за учество на долгорочен ЕСК проект под наслов: “Through your eyes 2023” во Шпанија. Место: Сабадел, Шпанија Датум: април 2023 – април 2024 (12 месеци) Повеќе за проектот: Во зависност од профилот на волонтерите, тие ќе помагаат во различни центри со различни задачи: - Бидете дел од Одделот…

0 Comments

Добредојде Хакан!

Здраво Скопје! Јас сум Хакан, доаѓам од Измир, Турција. Целото мое патешествие започна кога учествував во проектот на AIESEC Izmir: „Myself My World“ во 2012 година како свеж средношколец. Бев фасциниран кога видов дека многу млади луѓе прават чекор напред за волонтирање и доаѓаат во мојот град од целиот свет. Од тогаш знаев дека еден…

0 Comments

Добредојде Хамит!

Здраво, јас се викам Хамит, имам 22 години и доаѓам од Турција. Студирам земјоделство. Направив пауза од мојот живот во Турција за да се фокусирам повеќе на волонтерството. Тука сум за да учествувам во краткорочен ЕСК-проект во Волонтерски Центар Скопје. Верувам дека тоа што сум на ова место ќе биде многу убаво искуство за мене,…

0 Comments