Повик за волонтер во Италија!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтер (18-30 години) од Македонија за учество на долгорочен ЕСК-проект под наслов: “Volunteering in Regen farm” во Италија. Место: Паломбајо, Италија Датум: јуни - ноември (6 месеци) Повеќе за проектот: Темите на проектот се околу агрошумарството, пермакултурата, природните градби и живеењето во заедницата. За повеќе информации: ИНФОПАКОТ  Организација-домаќин: Associazione Regen ETS Технички…

0 Comments

Повик за волонтер во Франција!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтери (18–30 години) за учество на долгорочен или краткорочен ЕСК-проект „Volunteering with Hors Pistes“ во Франција. Место: различни локации во Франција Период: долгорочно: почнувајќи од септември 2024 година (9-12 месеци) / краткорочно: почнувајќи од јули/август 2024 година (2 месеци) За проектот: Темите на долгорочните проекти се разновидни: образование, социјална инклузија, мобилност на младите,…

0 Comments

Повик за обука во Франција!

Волонтерски Центар Скопје бара 2 учесници (+18 години) од Македонија, кои што ќе сакаат да учествуваат на обука “UNITY CANVAS: Collective Art for Wellness & Awareness” во Франција. Место: Дордоња, Франција Датум: 29.04 – 6.05.2024 За проектот: Обуката ќе собере 20 младински работници поддржани од 3 обучувачи кои преку работилници ќе презентираат различни пристапи за дизајнирање и олеснување…

0 Comments

ВОИСЕС Ноември 2023

Го означуваме почетокот на ноември. Можеби е сега тоа време од годината кога треба да седнете, да се потпрете наназад и да се опуштите. Со постудените денови и уште постудените ноќи, станува јасно дека летните денови се зад нас. Без разлика на се, мораме да се обидеме да го извадиме максимумот од секој следен ден.…

0 Comments

„Мисли зелено“ за да го избегнеш „Кошмарот“

Ученици од средното техничко училиште „Гостивар“, на свој терен дома го применија она што го научија од обуките во Грција. Две групи ученици од училиштето, како претставници на Волонтерски Центар Скопје, учествуваа на две обуки посветени на климатските промени преку проекти од програмата „Еразмус+“. Седум ученици беа дел од обуката во рамките на проектот „Think…

0 Comments

ВОИСЕС октомври 2023

Веќе влеговме во октомври, што, сепак, не прави да чувствувате дека летото заврши и тоа благодарение на слатката навалица на улиците поради училишните обврски. Бидејќи доаѓањето на новата година е се поблиску, овој месец ја разгледуваме тековната и велиме „колку брзо стигнавме до октомври?“. Бидете дарежливи во прифаќањето на месецов со тоа што ќе бидете…

0 Comments

Повик за обука во Турција!

Волонтерски Центар Скопје бара 5 учесници (+18 години) од Македонија, кои што ќе сакаат да учествуваат во обука „greeNEED Youth Work 2“ во Турција. Место: Истанбул, Турција Датум: 4.09. - 15.09.2023 За проектот: Главната цел на проектот е да се зголемат зелените практики во областа на младинската работа, да се разјаснат одговорности и задачите на НВО…

0 Comments

Повик за младинска размена во Македонија!

Волонтерски Центар Скопје бара учесници (18-26 години) од Македонија, кои што ќе сакаат да учествуваат на младинската размена „Volunteer For Mother Earth“ во Македонија. Место: Струга, Македонија Датум: 1.09 – 9.09.2023 За проектот: Целта на проектот е да го потенцира позитивното влијание што волонтерството може да го има врз личниот и професионалниот развој, како и…

0 Comments

Повик за волонтери во Хрватска!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтери (18-30 години) од Македонија за учество на тимски волонтерски проект „Green Fingers” во Хрватска. Место: Загреб, Хрватска Датум: 16.09 - 25.10.2023 (6 недели) За проектот: Волонтерски тим од десетина волонтери ќе биде ангажиран во одржување на урбаните училишни градини во партнерските основни училишта (со цел да се научи и поучува за природното…

0 Comments

Облачно со можност за доживотни пријателства

Оваа статија е осврт на моето волонтерско искуство како краткорочен учесник на EСК проект во Загреб, Хрватска. Придружете ми се на ова кратко патување од 1000 зборови, потсетувајќи се на убавите спомени од месецот и пол поминат градинарејќи, работејќи со деца на училишна возраст и градејќи доживотни пријателства, сето тоа под загрепското „немало ваква пролет…

0 Comments

Повик за волонтер во Полска!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтер (18–30 години) за учество на долгорочен ЕСК-проект „Gdańsk Ecological Volunteering Center“ во Полска. Место: Гдањск, Полска Период: 5.07. – 31.12.2023 (6 месеци) За проектот: Проектот е создаден како резултат на потребата да се активира локалната заедница да дејствува во полза на глобалните предизвици, чии негативни ефекти ги чувствуваме (или наскоро…

0 Comments

Волонтерството во Италија – искуство што нема да го заборавите

Италија е земја која ги освои срцата на многумина со својата неверојатна храна, историски знаменитости и неверојатна архитектура. Но, покрај традиционалните туристички атракции, Италија има просперитетна волонтерска заедница која често се занемарува. Волонтирањето во Италија е одличен начин да се вратите на заедницата и вистински да ја доживеете културата на оваа прекрасна земја. Кога дојдов…

0 Comments

ВОИСЕС Април 2023

Додека го чекаме доаѓањето на април, се потсетуваме на чудесиите на пролетта. Од расцутувањето на цвеќињата до враќањето на птиците - преселници, оваа сезона е време на обновување и раст. Во ова издание, се нурнуваме во некои фасцинантни теми, од контроверзниот тренд на култура на откажување до мистериите на пирамидите во Гиза. Можете да дознаете…

0 Comments

Повик за младинска размена во Германија!

Волонтерски Центар Скопје бара 6 учесници (18-30 години) и 1 лидер на групата (+18 години) од Македонија, кои што ќе сакаат да учествуваат на младинската размена „EU To Green or Not To Green“ во Германија. Место: Гарлштед, Остерхолс-Шармбек, Германија + Брисел, Белгија Датум: 5.05 – 15.05.2023 За проектот: Целта на проектот е да се зголеми еколошката…

0 Comments

Правење музика од отпад – КА2 проект Musicling

Во септември 2021 година ние започнавме интересен КА2 проект со интернационални партнери: Musicling  - Социјално претприемништво со рециклирани инструменти. Проектот беше развиен помеѓу партнери од Шпанија, Италија, Грција и Македонија. Целта беше младината да развие вештини за нивната иднина преку креативност и уметности, конкретно преку музика и изработка. Уште еден клучен елемент беше да се…

0 Comments

На ЕСК-проект во Сплит: прилика која се случува еднаш во животот

Здраво јас сум Александра, волонтерка во невладина организација „Сунце“ која моментално живее во Сплит – Хрватска. Зошто ЕКС волонтирање? Потребата од промена во овој брз начин на живот ме натера да размислам за оваа можност. Прво бев испла,шена и без храброст. Ми требаше многу време за одлука, но на крај се одлучив со голема подршка…

0 Comments

„DigiTime“ во Шведска

Декември 2022 година во Варберг, Шведска. Учесниците кои доаѓаа од осум земји (Бугарија, Италија, Турција, Португалија, Македонија, Полска, Романија и Шведска) имаа шанса да научат и споделат вештини и знаења за климатските промени и дигиталното раскажување приказни за време на младинската размена „Digital Storytelling: DigiTime“ од 3 до 9 декември 2022 година. Преку различни гледишта…

0 Comments

Повик за волонтер во Хрватска!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтер (18 – 30 години) за учество во долгорочниот ЕСК-проект: “NEDS (Nature, Environment, Development and Sustainability)” во Хрватска. Место: Книн, Хрватска Период: 1.03.2023 - 30.11.2023 За проектот: Проектот е фокусиран на заштита на животната средина, одржлив развој на заедницата и солидарност. Вклучените волонтери ќе дадат вистински придонес за развојот на заедницата,…

0 Comments

Скопје чисто ти ќе бидеш

Можеби ќе ви изгледа претенциозно, но хигиената во нашиот град е навистина подигната. Парковите, улиците, тревниците  низ Скопје не се онакви какви што беа пред многу години: полни со секакво ѓубре, остатоци од храна, празни шишиња, фрлени амбалажи… Да не се лажеме, далеку е тоа од метропола како што доликува на една европска земја, но…

0 Comments

Повик за волонтер во Хрватска!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтер (18-30 години) за учество на долгорочен ЕСК проект под наслов: “Solidarity for Green Dalmatia” во Хрватска. Место: Сплит, Хрватска Датум: 15.01.2023 – 15.01.2024 (12 месеци) Повеќе за проектот: Тема на проектот: Заштита на животната средина и одржлив развој; Донесување позитивни промени во заедницата и промовирање на солидарноста. Повеќе информации: инфопакот…

0 Comments