(Македонски) Како изгледа еден ЕВС проект во Малага, Шпанија?

После две одложувања на почетокот на проектот, конечно дојде и месец октомври кога патешествието наречено ЕВС проект започна и од Скопје се преселив во Алаурин де ла торе. Мал град во близина на Малага, или како што јас љубам да го наречам мое Драчево (бидејќи оддалеченоста од Малага е иста како Драчево од Центар, а…

0 Comments

Како кажав Да за ЕВС!

По завршувањето на средно училиште пред скоро три години дознав за ЕВС и какви се придобивки носи. Но сепак,чекав долго време поради тоа што  се одлучив да се запишам на факултет одложувајќи го ЕВС-от за некоја следна прилика. Тоа се случи летото 2018, кога  сосема случајно на Фејсбук го видов повикот за краток ЕВС во…

0 Comments

ЕВС во Шпанија

Младите волонтерки од Македонија, Симона Велковска (22 г.) Исаја Карадаковска (20 г.) и Кристина Лукановска го минаа месецотЈуни  во Тарагона, Шпанија, каде што учествуваа на краткорочен проект од Европскиот Волонтерски Сервис. Тоа е меѓународна волонтерска програма финансирана од Европската комисија која им овозможува на младите луѓе (на возраст меѓу 18-30 години) да вршат доброволна служба…

0 Comments

EVS in Bulgaria: Return to the Balkans and it’s specific spirit

Јас сум Елена и учествував на краткорочен ЕВС проект во Сандански. Бугарија е соседна земја на мојата татковина, и сигурно сте љубопитни зошто избрав да учествувам токму тука? Прво, бидејќи последниве неколку години сум отсутна од дома и навистина ми недостига Балканот и неговиот специфичен дух. Покрај тоа, важна беше и главната наша задача: бевме вклучени во подготовката на „Младинскиот балкански фестивал“. Родена сум во…

0 Comments

ЕВС во Шпанија

Моментот кога ќе те одберат два месеци пред  да наполниш 31 година, а максимум лимит за да оствариш ЕВС е 30, е тоа е среќа со сигурност, и плус  земја за волонтирање Шпанија,на среќата и немаше крај! :) Моето име е Викторија Цавироска и волонтирам во Колиндрес градче во близина на Билбао,  во период од…

0 Comments

Борјанка: ЕВС волонтер во Арад

Јас сум Борјанка од Скопје, Р.Македонија. Моментално сум ЕВС волонтер на проект во Арад, Р.Романија кој го најдов преку „Волонтерски Центар Скопје’’. ЕВС Проектот се вика „Outdoor Alternatives“ и ќе трае од февруари до јули. Нашите активности се работење во шума, во „Коркубеу“ училиште со деца кои треба да ги научиме нешто за нашата татковина…

0 Comments

ЕВС во Шпанија

Здраво! Јас сум Гордана и моментално сум волонтер во Малага, Шпанија. Работам како волонтер во музејот за наука Pricipia. Овој проект ми овозможи да го усовршам шпанскиот јазик и да го развијам моето познавање на природните науки како биологија, хемија, физика итн. Мојата работа се состои од објаснување на експериментите и модулите што се наоѓаат…

0 Comments

ЕВС во Турција, Јасмина

Пред 3 месеци јабанџија кој за прв пат доаѓа во Истанбул и мојата прва дестинација беше „Балат“. Допатував како јабанџија, но пројдов низ тесните сокаци од ова историско истанбулско маало со необјасниво чувство на споделена енергија и идентитет... се почувствував како да сум дома... Заедно со останатите волонтери од „Мави Калем“ подготвуваме креативни работилници за…

0 Comments

ЕВС во Словенија: Анета

L’Arche е Интернационална Федерација посветена на создавање и ширење на домови, програми и мрежи на поддршка за лица со интелектуална попреченост. Денес, таа е интернационална организација која е застапена во 40 држави, 6 континенти. Името на мојата организација е Барка и е лоцирана во Словенија. Составена е од две куќи во кои членовите и асистентите…

0 Comments