You are currently viewing Волонтерството во Италија – искуство што нема да го заборавите

Волонтерството во Италија – искуство што нема да го заборавите

Италија е земја која ги освои срцата на многумина со својата неверојатна храна, историски знаменитости и неверојатна архитектура. Но, покрај традиционалните туристички атракции, Италија има просперитетна волонтерска заедница која често се занемарува. Волонтирањето во Италија е одличен начин да се вратите на заедницата и вистински да ја доживеете културата на оваа прекрасна земја.

Кога дојдов тука во Италија, навистина немав никакви очекувања, ниту добри ниту лоши. Можеби сега се прашувате зошто немав никакви очекувања? Па, едноставно затоа што ова е моето прво искуство во младинската размена. Никогаш порано не сум направила вакво нешто, па не знаев што да очекувам. Но, сега, кога сум овде, во Равена месец и половина, немам ништо друго освен позитивни работи да кажам за тоа и за искуството.

На ова патување запознав неверојатни луѓе. Тие се неизмерно љубезни и дружељубиви. Сите ме прифатија како пријател од самиот почеток. Активностите што ги правам овде варираат. Добивам нов план на активности и обврски што треба да ги правам секоја седмица. Тие најчесто се околу исти работи, на пример работа во канцеларија, работа со тинејџери и деца итн.

Сите деца со кои работам што ги запознав се толку желни да учат нови работи секој ден и се многу амбициозни.

Секој петок правам подкаст со тинејџерите од Равена. Сега, да бидам искрена, никогаш порано не сум направила подкаст и бев прилично импресионирана кога дознав за целата работа што се однесува на правењето на подкаст. Преку подкастот дополнително научив како да уредувам епизода од подкаст, па можам да кажам дека секојдневно учам нови работи.

Покрај сето ова, почнувам да учам и како да шивам. Секој понеделник одам во младински центар и со жените кои го следат курсот за шиење им помагам, а покрај нив и јас научив многу за шиењето.

Пред неколку недели требаше да се сретнам со други волонтери во Равена. Тие волонтираат во Фаенца (кој е близок град, на околу час и половина возење од Равена), но дојдоа во Равена со нас да ги посетат сите споменици на Равена. Сите тие беа многу дружељубиви и прекрасни луѓе, исто така имаат добра смисла на хумор .

Запознав и нова најдобра другарка, нејзиното име е Ајшеѓул. Таа доаѓа од Турција и дојде во Равена една недела после мене и веднаш кликнавме. Таа ќе биде волонтер тука исто колку мене, и не можам да кажам дека не сум воодушевена и возбудена за нашите авантури. Мислам, замислете да одите на работа со вашиот најдобар пријател, тоа е прекрасно. Таа е повозрасна од мене 3 години, па можам да кажам дека ми е како поголема сестра која што никогаш не сум ја имала. Добро се согласуваме и добро соработуваме како дуо.

Волонтирањето во Италија е исто така одличен начин да научите италијански и да запознаете нови луѓе. Многу организации нудат јазични и културни курсеви како дел од нивните волонтерски програми. Ова е фантастичен начин да се нурнете во локалната култура и да стекнете подлабоко разбирање за земјата, а истовремено да стекнувате нови пријатели.

Како заклучок, волонтерството во Италија е неверојатен начин да се вратите на заедницата, да научите за италијанската култура и јазик и да ја искусите земјата надвор од вообичаените туристички атракции. Со толку многу достапни можности, лесно е да се најде програма за волонтирање која одговара на вашите интереси и распоред. Без разлика дали сте заинтересирани да им помагате на бегалците, напорите за зачувување или едноставно да научите нов јазик, волонтерството во Италија е искуство што нема да го заборавите.

Елвина Идризи

ЕСК-проект: „Ravenna in Europe, SE.M.I. – Seeds for More Interculture