Read more about the article Добредојде Емре од Турција!
Emre, Türkiye

Добредојде Емре од Турција!

Јас сум Емре Геркем. Имам 24 години, наскоро ќе наполнам 25. Семејството најмногу ме вика Горки поради познатиот руски автор. Луѓето секогаш ми велат дека мојата имагинација и креативност се силни, па Горки е едно од имињата што ги прифаќам. Роден сум и израснат во Анкара, сивиот град. Затоа сакам дождливо и сиво време. Јас…

0 Comments

ВОИСЕС Јули 2023

Јули-месецот на долги летни ноќи, забави и сончево време! Очекувањата од овој месец на годишни одмори се огромни секоја година! И зарем има подобар месец од Јули за читање на нашето последно издание на ВОИСЕС? Јули е месец на патувања, без оглед дали се рајски плажи или високи планини во прашање. Нашата тема на месецот…

0 Comments

VOICES NOVEMBER 2022

Ноември-тој чудесен месец, кога веќе започнуваме да се припремаме за Божиќ. Во тие припреми за најдобриот дел од годината за некои луѓе, започнува и сезоната на филмови. Не знаете кој да го погледнете? Темата на месецот може да ви помогне за тоа, некои од класичните македонски филмови. Во ова месечно издание исто така ќе најдете…

0 Comments

VOICES JULY 2022

Le vent se lève! … Il faut tenter de vivre!* (Le cimetière marin - Пол Валери, 1920) Сонцето пече, температурата расте, а луѓето бегаат накај морето: добредојдовте во јули! Сега е време да се опуштите, да се забавувате или да уживате во сончање (но внимавајте да не дехидрирате). Додека сите уживаат во чувството на врел…

0 Comments

Запознајте го Жоаким, нашиот нов волонтер од Франција

Здраво! Моето име е Жоаким. Имам 19 и доаѓам од Франција. Живеам во Франција од раѓање но пропатував многу за време на моето детство. Веќе ги имам посетено Грција и Словенија но кога пристигнав во Македонија открив една многу поразлична земја. Ова се однесува подеднакво за пејзажот и за урбаното уредување. Во Франција живеам во…

0 Comments

VOICES November 2021

Ноември е месец на благодарност, и иако е некако груб годинава, сепак е потсетник дека мораме да размислуваме, да бидеме свесни и благодарни за она што веќе сме го постигнале, притоа да поставуваме цели и да се стремиме повисоко и повисоко. Истото го направи и Томаш Собанија, 23-годишно момче, кој секој ден трча еквивалент на…

0 Comments

VOICES August 2021

„Нашето човечка сочувство не поврзува едни со други.“ Како што се случуваат поплави и пожари во европските земји, ние повторно се соочуваме со големи предизвици како општество. Исто така, да не заборавиме дека се уште поминуваме низ пандемија. Се е потешко за нас, но работите се уште потешки за слепите и за лицата со оштетен…

0 Comments