„Ола“ за нашите нови шпански ВЕТ-студенти!

Добредојде за нашите двајца нови шпански ВЕТ-студенти. Ману и Валери доаѓаат од Каталонија, а во Скопје ќе престојуваат два месеци, да се стекнат со пракса во стоматолошката ординација Ониксдент. И во Шпанија учат за да станат стоматолошки хигиеничари, па работата тука ќе им донесе драгоцено искуство и знаење. Среќни сме што се тука со нас!…

0 Comments

Запознајте ги нашите нови ВЕТ студенти од Италија!

Поздравете ги нашите 8 нови ВЕТ-практиканти за стручно образование и обука ! Доаѓаат од Перуџа, Италија, а ВЦС ќе им биде домаќин во следниот месец колку што ќе трае нивната пракса. Ќе работат на различни места: некои во модниот бизнис (Компанијата Бела), а некои во лабораторија за анализа на крвта (лабораториите Рамус и ФармаКан). И…

Коментарите се исклучени на Запознајте ги нашите нови ВЕТ студенти од Италија!

Запознајте ја нашата нова италијанска група!

Минатиот четврток, ВЦС ја пречека својата прва ВЕТ-група на ученици од Италија! Во текот на следниот месец, овие млади луѓе ќе добијат пракса во различни области и професии, во зависност од нивното школување во матичната земја. Сите тие доаѓаат од различни делови на Италија, а покрај работата, ќе имаат можност да ја откријат Македонија и…

0 Comments

Запознајте ги Адријан и Иван: Нов шпански двоец во ВЦС

Од минатата недела, нашето ВЦС семејство е побогато за двајца нови членови. Адријан и Иван се студенти кои ни доаѓаат од Тарасона, Шпанија. Тие студираат Администартивен Менаџмент и во рамките на Еразмус+ ВЕТ програмата (Стручно Образование и Обука), тие ќе ја извршат својата практична работа во нашата ВЦС канцеларија и во уште неколку соодветни компании,…

0 Comments

Hola Македонија! Група од 6 ВЕТ-студенти пристигна од Шпанија!

Шпанците, очигледно се вљубени во Македонија. Уште една недела и уште една група Шпанци пристигна во Скопје. Оваа нова група од 6 луѓе од Барселона ќе остане еден месец работејќи во различни канцеларии низ градот, во различни области, како бизнис, маркетинг и администрација. Волонтерски Центар Скопје ќе им биде домаќин за време на нивниот ВЕТ-проект.…

0 Comments

Hola Македонија! Група од 4 ВЕТ-студенти пристигна од Шпанија!

Поздравете ја новата шпанска екипа која ќе волонтира во туристичка агенција (Арботравел) следните месеци. Не заборавајте да го резервирате вашето следно патување во Македонија со нив. Сега е време да ги запознаеме: Џанлука Солдати, 21 година. За време на престојот во туристичката агенција, тој ќе ги развива социјалните медиуми на компанијата и ќе ја рекламира…

0 Comments

4 ВЕТ-студенти пристигна од Шпанија!

Кажете им „Holla“ на новиот шпански тим за VET, кои штотуку пристигнаа директно од Барселона, тие ќе работат во компанија која врши активности поврзани со меѓународни занаети, спортски активности и ИТ помош во канцеларијата на VCS. Сега да ги претставиме: Нил, 19 години, нашиот ИТ човек, ја избира Македонија откако увиде дека првата апликација му…

0 Comments

Hola Македонија! Група од 10 ВЕТ-студенти пристигна од Шпанија!

Поздравете ги 10-те нови волонтери за стручно образование и обука, кои доаѓаат од Сабадел, град во близина на Барселона, Шпанија. Овде ќе останат еден-два месеци, работејќи на различни места кај нашите партнери низ Скопје: Резиденс Руски, Здружение Ластовица и во Салони за убавина и фризер. Во принцип, тие се многу среќни и возбудени што ќе…

0 Comments

¡Adiós Macedonia, hola España!

Два месеци, 7 шпански студенти од програмата ВЕТ и спасено улично куче. По завршувањето на дипломата за туризам во Барселона, седумчлената група сакаше да стекне практично искуство. Така, пред два месеци дојдоа во Скопје да работат како практиканти во хотели и туристички агенции. Но, покрај работата, имаше и многу време за забава! Уживаа во групно…

0 Comments

Денови што им го променија животот: Довидување пријатели од Шпанија

Не толку одамна им велевме здраво, а сега е време да се разделиме. Елиас, Себастијан, Едуардо и Нереа ја завршија својата програма за стручно образование и обука. На крајот од нивното патување во Македонија, тие споделија што ги научи ова искуство.

(more…)

0 Comments