Запознајте ги нашите нови ВЕТ студенти од Италија!

Поздравете ги нашите 8 нови ВЕТ-практиканти за стручно образование и обука ! Доаѓаат од Перуџа, Италија, а ВЦС ќе им биде домаќин во следниот месец колку што ќе трае нивната пракса. Ќе работат на различни места: некои во модниот бизнис (Компанијата Бела), а некои во лабораторија за анализа на крвта (лабораториите Рамус и ФармаКан). И…

Коментарите се исклучени на Запознајте ги нашите нови ВЕТ студенти од Италија!

Повик за младинска размена во Германија!

Волонтерски Центар Скопје бара 4 учесници (18-30 години) и лидер на групата (+18 години) од Македонија, кои што ќе сакаат да учествуваат на младинската размена „Make music, not war 3“ во Германија. Место: Гарлштет (блиску Бремен), Германија Датум: 21.05 – 31.05.2024 За проектот: „Make Music Not War 3“ е наменет да послужи како алатка за помирување и градење мир…

0 Comments

Повик за обука во Литванија!

Волонтерски Центар Скопје бара 3 учесници (+18 години) од Македонија, кои што ќе сакаат да учествуваат на обука “Breaking the cycle” во Литванија. Место: Даугирдишкес, Литванија Датум: 22.05 – 30.05.2024 За проектот: „Breaking the cycle“ е обука дизајнирана да ги опреми учесниците со неформални алатки за ментална благосостојба при нивната работа со младите. Обуката има за цел да…

0 Comments

Повик за обука во Македонија!

Волонтерски Центар Скопје бара 4 учесници (+18 години) од Македонија, кои што ќе сакаат да учествуваат во обука „Keep dreaming“ во Македонија. Место: Струга, Македонија Датум: 23.10 – 28.10.2023 За проектот: Дали сте заинтересирани да ја подобрите вашата ментална благосостојба додека учествувате во различни активности? Придружете се на обуката „Keep dreaming“, дизајнирана да го подобри социјалниот…

0 Comments

Повик за волонтер во Германија!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтер (18–30 години) за учество на долгорочен ЕСК-проект под наслов „Social Media and Content Creation at NaturKultur“ во Германија. Место: Бремен, Германија Период: 17.01.2024 – 17.01.2025 За проектот: Истражете ги можностите за волонтирање преку NaturKultur! Можете да се придружите на забавен и креативен тим со фокус на меѓународна младинска работа. NaturKultur нуди две возбудливи позиции:…

0 Comments

Повик за младинска размена во Бугарија!

Волонтерски Центар Скопје бара 10 учесници (18-25 години) и 1 лидер на групата (+18 години) од Македонија, кои што ќе сакаат да учествуваат на младинската размена „Green Point“ во Бугарија. Место: Кранево, Бугарија Датум: 03.09 – 09.09.2023 За проектот: Проектот „GREEN POINT” ќе се фокусира на подигање на свеста на младата генерација, дебатирајќи за климатските промени, разговарајќи за поспецифични решенија…

0 Comments

Повик за младинска размена во Франција!

Волонтерски Центар Скопје бара 4 учесници (18-30 години) и 1 лидер на групата (+18 години) од Македонија, кои што ќе сакаат да учествуваат на младинската размена „Youth League of Inclusion!“ во Франција. Место: Ромији-сур-Сен, Франција Датум: 13.10 - 21.10.2023 За проектот: "Youth League of Inclusion!" е младинска размена која промовира социјална инклузија преку спорт. Овој проект ги охрабрува маргинализираните…

0 Comments

VOICES August 2023

Веќе е август... Дали некогаш сте се запрашале од каде потекнува името на овој месец? Месецот август е именуван по Октавијан Август (Caesar Octavianus Augustus), првиот император на Рим. „Аугер/Auger“ на латински значи „да се зголемува, расте“. Каков одличен месец за инспирација! Натписот на нашата Клое „Заминување и збогување: неизбежниот чекор во волонтирањето“, која е…

0 Comments

Повик за волонтери во Романија!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтери (18-30 години) од Македонија за учество на тимски волонтерски проект „Spaces for All” во Романија. Место: Извоареле, Романија Датум: 20.08 - 30.09.2023 (40 дена) За проектот: “Spaces for All“ е тимски волонтерски проект кој има за цел да собере 12-15 волонтери од различни земји за да работат заедно на отворање нов простор за…

0 Comments

Повик за волонтери во Латвија!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтери (18 – 30 години) од Македонија за учество на долгорочниот ЕСК проект “Volunteering in Riga!” во Латвија. Место: Рига, Латвија Датум: 10-12 месеци, почеток: септември 2023 За проектот: Како волонтер, ќе имате можност да извршите позитивно влијание врз локалната заедница додека развивате вредни вештини и стекнувајќи незаборавни искуства. Без разлика која опција…

0 Comments

Повик за обука во Македонија!

Волонтерски Центар Скопје бара учесници (+18 години од Македонија), кои што ќе сакаат да учествуваат на обука „Human diversity!“ во Македонија. Место: Струга, Македонија Датум: 28.06 - 06.07.2023 За проектот: Обуката "Human diversity!" има за цел да ја унапреди меѓурелигиската соработка и почитувањето на културните разлики меѓу младите во Европа и да ги промовира човековите права…

0 Comments

Повик за младинска размена во Шпанија!

Волонтерски Центар Скопје бара 5 учесници (18-30 години) и 1 лидер (+18 години) од Македонија, кои што ќе сакаат да учествуваат на младинската размена „Taking Green Steps“ во Шпанија. Место: Херез де ла Фронтера, Кадиз, Шпанија Датум: 22.06 - 02.07.2023 За проектот: Младинската размена „Taking Green Steps“ има за цел да ги поттикне младите да дејствуваат како агенти на…

0 Comments

Повик за обука во Полска!

Волонтерски Центар Скопје бара учесници (+18 години од Македонија), кои што ќе сакаат да учествуваат во обука “CreActivities” во Полска. Место: Лублин, Полска Датум: 7.06 - 15.06.2023 За проектот: Обуката „CreActivities“ е наменета за младински работници и искусни волонтери од НВО и ќе се фокусира на креативни методи на младинска работа кои можат подобро да ги ангажираат…

0 Comments

Од идеја до реалност: проект кој ги инспирира жените ширум Европа

(English) Within "Promoting Women Environment Entrepreneurship" project, we organized 15 webinars in three languages and reached the number of almost 400 participants. During the webinars, we covered topics from three e-courses that are available on the dedicated online platform. We discussed topics like business technology, social and environmental entrepreneurship, and entrepreneurial finance.

0 Comments

Повик за обука во Романија!

Волонтерски Центар Скопје бара учесници (+18 години од Македонија), кои што ќе сакаат да учествуваат во обука “Facilitation skills for inclusive educational activities” во Романија. Место: Касоаја/Арад, Романија Датум: 03.07 - 11.07.2023 За проектот: Обуката има за цел да го олесни социјалното вклучување на бегалците преку поддршка на нивниот процес на културна адаптација и намалување на…

0 Comments

Повик за младинска размена во Полска!

Волонтерски Центар Скопје бара 6 учесници (14-17 години) и 1 лидер/старател на групата (+18 години) од Македонија, кои што ќе сакаат да учествуваат на младинската размена „Social Game Masters“ во Полска. Место: Насутув/Лублин, Полска Датум: 26.06 – 05.07.2023 За проектот: "Social Game Masters" е младинска размена во која млади луѓе од 3 различни земји ќе ги користат идеите и…

0 Comments

Повик за волонтери во Романија!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтери (18-30 години) од Македонија за учество на тимски волонтерски проект „Rural Youth Festival 2.0” во Романија. Место: Извоареле, Романија Датум: јули - август 2023 (6 недели) За проектот: „Rural Youth Festival 2.0“ е проект за тимско волонтирање, во кој 40 волонтери ќе се соберат да овозможат разновидни културни и образовни…

0 Comments

Повик за волонтер во Латвија!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтер (18 – 30 години) од Македонија за учество на краткорочниот ЕСК проект "Youth Studio “BaMbuss”" во Латвија. Место: Рига, Латвија Датум: јули - август 2023 (2 месеци) За проектот: Волонтерите ќе бидат активно вклучени во сите активности на Балтичкиот регионален фонд (BRF) и #jsBaMbuss и ќе организираат свои иницијативи, настани,…

0 Comments

Повик за волонтери во Романија!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтери (18-30 години) за учество на долгорочни ЕСК-проекти под наслов: "ACT for CHANGE II" и "EcoACT" во Романија. Повеќе за проектите: ACT for CHANGE II: Главната цел на проектот е да овозможи лични и професионални можности за 300 студенти во Крајова преку примена на развој на програмите на неформалното образование и работилници…

0 Comments