Повик за волонтери во Литванија!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтери (18–30 години) за учество на долгорочен ЕСК-проект “Volunteering opportunities” во Литванија. Место: Вилнус и Тракај, Литванија Период: 20.07.2024 – 20.07.2025 (12 месеци) За проектот: Проектот нуди волонтерски можности за неколку организации-домаќини (hosting) – различни организации имаат различни одговорности и активности. Преку неформалната едукација и работилници, волонтерите ќе имаат можност да организираат…

0 Comments

Повик за волонтер во Германија!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтери (18–30 години) за учество на долгорочен ЕСК-проект „Volunteering at Atelierhaus Roter Hahn“ во Германија. Место: Бремен, Германија Период: 7.10.2024 – 30.09.2025 (12 месеци) За проектот: Дали сте страсни за уметност и работа со деца? Дали длабоко се грижите за социјалната правда и создавањето инклузивна средина за секого? Овој волонтерски проект го комбинира сето тоа!…

0 Comments

Какво е чувството да бидеш волонтер?

Да се биде волонтер значи да се работи доброволно или бесплатно за лично усовршување. Еве зошто и јас се решив на тој чекор. Решив да се запознаам подобро себеси и да излезам од мојата комфорна зона, затоа заминав да волонтирам во Анталија. Мојата главна задача како волонтер беше да им помагам на деца од 6…

0 Comments

Повик за волонтери во Литванија!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтери (18–30 години) за учество на долгорочен ЕСК проект “Volunteering opportunities” во Литванија. Место: Вилнус и Тракај, Литванија Период: октомври 2022 – октомври 2023 (12 месеци) За проектот: Проектот нуди волонтерски можности за неколку организации-домаќини (hosting) – различни организации имаат различни одговорности и активности. Преку неформалната едукација и работилници, волонтерите ќе имаат можност да…

0 Comments

The happiness of giving happiness to street children

Поминав скоро една недела во Дневниот центар за деца од улица во Шуто Оризари, Скопје. И сега, бидејќи мојот проект во ВЦС е при крај и време е кога ќе треба да се вратам во Белгија - разочарувачки е што повеќе не можам да одам таму и да бидам со нив. Од првиот ден кога…

0 Comments

Closed embraces, open hearts – donations for Shutka.

Во овие тешки времиња, кога прегратките ни станаа луксуз - срцата, сепак, ни се отворени. Волонтерски Центар Скопје го поддржа Дневниот центар за деца на улица во Шуто Оризари со храна и со облека. Донации што беа дочекани со отворени раце и што им ги разубави деновите на многу деца. Шарената внатрешност на центарот, обично…

0 Comments

Call for volunteer in Lithuania! 

Волонтерски Центар Скопје е во потрага по еден волонтер, 18 - 30 години, од Македонија за учество на ЕСК проектот „ SOS Family Strengthening Program “ во Литванија. Место: Вилнус, Литванија. Датум: Декември 2020 - Декември 2021 година  (една година ) !! Можни се и измени на датумите од проектот зависно од постоечката ситуација со COVID-19 Проектот е…

0 Comments

(Македонски) Ноември во Алхаурин де ла Торе

И овој месец се објаснувавме со учениците околу тоа дали Македонија е име на држава или на јогурт. Но тие некако имаат доверба во мене, бидејќи знаат дека можат да ми веруваат, особено децата во средното училиште „Хуела Алта“. Со нив имам некако посебна врска, морам да признаам дека ми се омилени, да не речам…

0 Comments

(Македонски) Како изгледа еден ЕВС проект во Малага, Шпанија?

После две одложувања на почетокот на проектот, конечно дојде и месец октомври кога патешествието наречено ЕВС проект започна и од Скопје се преселив во Алаурин де ла торе. Мал град во близина на Малага, или како што јас љубам да го наречам мое Драчево (бидејќи оддалеченоста од Малага е иста како Драчево од Центар, а…

0 Comments