Повик за обука во Данска!

Волонтерски Центар Скопје бара учесници (+18 години) од Македонија, кои што ќе сакаат да учествуваат во обука “Digital Community Radio for Youth Inclusion and Diversity” во Данска. Место: Архус, Данска Датум: 11 - 16.03.2023 За проектот: Обуката има за цел да им обезбеди на учесниците (младинските работници) компетенции за работа со млади луѓе, како и…

0 Comments

Правење музика од отпад – КА2 проект Musicling

Во септември 2021 година ние започнавме интересен КА2 проект со интернационални партнери: Musicling  - Социјално претприемништво со рециклирани инструменти. Проектот беше развиен помеѓу партнери од Шпанија, Италија, Грција и Македонија. Целта беше младината да развие вештини за нивната иднина преку креативност и уметности, конкретно преку музика и изработка. Уште еден клучен елемент беше да се…

0 Comments

Годишен Извештај 2022

Како изгледаше 2022 година низ нашите очи? Бевме домаќини на вкупно 60 волонтери од странство кои учествуваа во различни активности во Скопје. Бевме партнери во повеќе локални и меѓународни проекти низ Европа и испративме речиси 300 млади од Македонија во странство на младински размени, обуки и волонтерски проекти. Нашиот тим организираше 45 јавни настани за…

0 Comments

Рамка за промовирање на антипристрасно образование со користење на колаборативни заедници | „PeerAct“

Овој извештај за „Рамка за промовирање на антипристрасно образование со користење на колаборативни заедници“ ги обезбедува резултатите од спроведената евалуација за „PeerAct“ проектот и низа препораки за иден развој на програмата. Се предлагаат и елементи кои треба да се земат во предвид,бидејќи програмата е адаптирана на други локални контексти. Поттикот за проектот „PeerAct“ беше во…

0 Comments

ВОИСЕС Јануари 2023

Добредојдовте во јануарското издание на „Воисес“! Како што доаѓа првиот месец од годината, природно е да размислувате за минатото и иднината. Но, наместо да се фокусираме на клишеа како „нови почетоци“ и „нов јас“, ајде да одвоиме малку време да ја разгледаме сегашноста. За што сте силно заинтересирани во моментов? Што учите или што истражувате?…

0 Comments

Скопје чисто ти ќе бидеш

Можеби ќе ви изгледа претенциозно, но хигиената во нашиот град е навистина подигната. Парковите, улиците, тревниците  низ Скопје не се онакви какви што беа пред многу години: полни со секакво ѓубре, остатоци од храна, празни шишиња, фрлени амбалажи… Да не се лажеме, далеку е тоа од метропола како што доликува на една европска земја, но…

0 Comments

Повик за идеи за создавање подобра заедница | Skopje SOUP

"Skopje SOUP" доаѓа по трет пат и тоа во Струмица. Дали имате идеја преку која би решила дел од проблемите со кои се соочувате во општеството? Ако сакате да преземете акција и да се приближите до вашата заедница, продолжете да читате. Концептот SOUP, создаден во САД, сега се прошири во речиси 200 градови низ светот.…

0 Comments

Купена возачка може да чини животКупена возачка може да чини живот

Кај кандидатите за возачи при стекнување со возачка дозвола, особено младите лица кои се во тек со истата, се соочуваат со предизвици. Како најизразен предизвик и аномалија е корупцијата.Таа најчесто е изразена преку мито, кое е барано од страна на комисијата која одлучува дали возачкиот испит е положен или не. Сепак не смееме да го…

0 Comments

Skopje SOUP – За силна заедница

Дали ви здодеа да чекате некој друг, воглавно политичарите да ви ги решат проблемите што ве оптоваруваат во секојдневниот живот? И сакате да преземете акција? Притоа, да се воспоставите близок однос со заедницата? Тогаш, концептот „SOUP“ е идеален за вас. Станува збор за модел што пред неколку години започна да се применува во Детроит, САД,…

0 Comments

Волонтерска недела во Домот на култура во Кисела Вода

Во следните седум дена, Домот на култура „Билјана Беличанец“ во Кисела Вода, Скопје ќе заживее во вистинска смисла на зборот и ќе заличи на она во што треба да прерасне – Младински Центар. Во периодот од 6 до 13 мај годинава, Волонтерски Центар Скопје во соработка со Општина Кисела Вода ќе го спроведе семинарот за…

0 Comments

Повик за младинска размена во Португалија!

Волонтерски Центар Скопје бара 5 учесници (18 – 30 години) и 1 лидер на групата (+18 години) од Македонија за учество во младинската размена „Marriage of Cultures“ во Португалија. Место: Мацеира, Португалија Датум: 13.6.2022 – 20.6.2022 За проектот: „Венчавка на култури“ е наменет за млади луѓе и младински лидери кои се заинтересирани да научат повеќе…

0 Comments

Skopje SOUP – За силна заедница

Дали ви здодеа да чекате некој друг, воглавно политичарите да ви ги решат проблемите што ве оптоваруваат во секојдневниот живот? И сакате да преземете акција? Притоа, да се воспоставите близок однос со заедницата? Тогаш, концептот „SOUP“ е идеален за вас. Станува збор за модел што пред неколку години започна да се применува во Детроит, САД,…

0 Comments

Повик за менторска работилница!

Дали сте друштвена, дружељубива личност, можеби барате нови предизвици и пријателства? Во ВЦС сме домаќини на неколку меѓународни волонтери од Европа, кои се дел од програмата на „Европскиот корпус за солидарност“. Вообичаено, тие за првпат доаѓаат во Македонија и бидејќи културната промена може да биде малку збунувачка - им обезбедуваме ментор кој ќе го поддржи…

0 Comments

Повик за Тренинг Курс во Македонија!

Волонтерски Центар Скопје бара 4 учесници (18+) од Македонија, кои што ќе сакаат да учествуваат во Тренинг Курс „ Get Eco, Stay Friendly!“ во Струга, Македонија. Место: Струга, Македонија Датум: 23.9 – 29.9.2021 !! Можни се и измени на датумите од проектот зависно од постоечката ситуација со COVID-19 Проектот е насочен кон подигнување на свеста…

0 Comments

Јавен повик за ангажирање на експерти за изработка на студија на случај за родови стереотипи

Волонтерски Центар Скопје е дел од проектот „Младинско учество за силен и одржлив развој на заедницата“, финансиран од Европската Унија и за потребите на проектот објавува јавен повик за ангажирање на експерти за подготовка на Студија на случај за родови стереотипи за учество на млади жени во процесите на донесување на одлуки во неразвиените делови…

0 Comments

Volunteerism is alive… And it’s here in Macedonia

Шестмина млади Каталонци решија да излезат од својата зона на удобност, па и покрај ситуацијата со „Ковид-19“, да дојдат во Македонија за да ги подобрат своите образовни вештини и да стекнат практично искуство. Бланка, Марија, Антони, Џастин, Илја и Оскар студираат трговија, туризам и спорт. Во следните два месеци, Волонтерски центар Скопје како нивен домаќин,…

0 Comments