„Мисли зелено“ за да го избегнеш „Кошмарот“

Ученици од средното техничко училиште „Гостивар“, на свој терен дома го применија она што го научија од обуките во Грција. Две групи ученици од училиштето, како претставници на Волонтерски Центар Скопје, учествуваа на две обуки посветени на климатските промени преку проекти од програмата „Еразмус+“. Седум ученици беа дел од обуката во рамките на проектот „Think…

0 Comments

Повик за волонтери во Романија!

Волонтерски Центар Скопје бараволонтери (18–30 години) за учество на долгорочен ЕСК проект под наслов “Eastern Partnership Volunteering Program” во Романија. Место: Букурешт, Романија Период: јануари - јуни 2024 (5 месеци) За проектот: Секој месец, тимот на COSI ќе избере тема, согласно со календарот на ОН, поврзана со човековите права, солидарност, волонтерство, активно граѓанско учество, инклузија, меѓукултурно прифаќање,…

0 Comments

Повик за обука во Турција!

Волонтерски Центар Скопје бара 5 учесници (+18 години) од Македонија, кои што ќе сакаат да учествуваат во обука „greeNEED Youth Work 2“ во Турција. Место: Истанбул, Турција Датум: 4.09. - 15.09.2023 За проектот: Главната цел на проектот е да се зголемат зелените практики во областа на младинската работа, да се разјаснат одговорности и задачите на НВО…

0 Comments

Повик за младинска размена во Македонија!

Волонтерски Центар Скопје бара учесници (18-26 години) од Македонија, кои што ќе сакаат да учествуваат на младинската размена „Volunteer For Mother Earth“ во Македонија. Место: Струга, Македонија Датум: 1.09 – 9.09.2023 За проектот: Целта на проектот е да го потенцира позитивното влијание што волонтерството може да го има врз личниот и професионалниот развој, како и…

0 Comments

Стефанија Стефаноска – Една година подоцна: Како го променив општеството

Една година по започнувањето на активностите во рамките на проектот: „European Youth at the frontlines of active citizenship: A Roadmap towards a collective South-North-East-West Momentum”, организиран од Волонтерски центар Скопје, а поддржан од Европската комисија преку програмите „Ерасмус+“ и „Европските млади заедно“, Стефанија Стефаноска од Прилеп раскажува како и дали го промени општеството кон подобро.…

0 Comments

VCS partners up with YO!Fest

Оваа година, фестивалот YO!Fest го слави својот десетти роденден, вклучувајќи го и третото по ред партнерство со Европскиот Парламент. За прв пат, оваа година, Волонтерски Центар Скопје, е официјален медиумски партнер на YO!Fest. YO!Fest е фестивал за млади кој во соработка со Европските институции работи на вклучувањето на младите луѓе во граѓанското учество и подигање…

0 Comments