Младински центри – сега и веднаш

Со третата и последна активност во Скопје (првите две беа во Антверпен и во Бремен), го завршивме проектот „Соседство на младински центри во Европа / Neighborhood of Youth Centers in Europe“ во рамките на програмата „Еразмус+“ на Европската комисија преку белгиската Национална агенција. Триесетина младински работници и вработени во општини во осум држави – партнери…

0 Comments

„Театарски Алатки За Драматични Ситуации“: обука во Романиа

Оваа година се навршија две години откако влеговме во нова реалност, нов свет исполнет со маски и тестови, свет на кој моравме да се приспособиме. Сепак, ова не спречи група од 34 луѓе да се соберат и да направат проект од „Еразмус+“ – програмата под името: „Театарски алатки за драматични ситуации“. Проектот се одржа од…

0 Comments

Семинар во Сараево: “Volunteering connecting communities 2.0”

Волонтерски Центар Скопје учествуваше на крајната десиминација на проектот “VCC - Volunteering connecting communities 2.0" со 4 претставници, во Сараево, Босна и Херцеговина. Семинарот беше организиран од организацијата “Mladi Volonteri" во периодот од 18-23 февруари годинава при што нашите учесници имаа за можност да учествуваат во крајната цел од проектот, односно да ја претставаат работата…

0 Comments

Young Geeks – Get Empowered with Entrepreneurial spirit, Knowledge and Strategies

Овие млади пропатуваа низ 5 држави: Албанија, Македонија, Сицилија, Грција, Турција со проектот "Get Empowered with Entrepreneurial spirit, Knowledge and Strategies" на кој повеќе од 100 млади разменија искуства, традиции, се стекнаа со претприемачки дух, знаење и стратегии, научени лекции, многу стекнати пријателства. 1 Првиот тренинг-курс, Корча, Албанија (28.06-2.07.2021) На проектот "Young Geeks" партиципираат 40-ина…

0 Comments

Младинскиот активизам го подобрува квалитетот на животот кај младите

„Квалитетот на живот и перцепцијата на младите за иднината во нашата држава не е на завидно ниво и младите сметаат дека платите се ниски, а цената на производите расте и тоа ја отежнува ситуацијата да имаат стандард на живот како што посакуваат. Слободното време на младите луѓе се сведува на посета на кафулиња и гледање…

0 Comments

Денот што треба да го живееме цела година

Ви текнува на оној момент кога сте го исполниле тоа што сте го посакале? Па, дури и повеќе? Она чувство кое ти дава спокој и радост, па си велиш вака мора да биде постојано? Е тоа го доживеавме на 5 декември 2021. Меѓународниот ден на волонтерите и нашиот 15. роденден ги претворивме во успешна работна…

0 Comments

Меѓународен ден на волонтерите 2021 | Волонтирај сега за подобра заедничка иднина

Драги наши партнери, волонтери, пријатели, соработници... Декември е месецот што означува крај на годината, но за нас е почеток на активностите со кои го промовираме волонтерството, придобивките и можностите што ги нуди(ме). А, во декември го славиме нашиот роденден, па ред е да го одбележиме како што доликува. Во недела (5 декември) е Меѓународниот ден…

0 Comments

All Aboard the MentorShip

Волонтерски Центар Скопје е дел од проектот "All Aboard the MentorShip". Проектот е финансиран од Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, а го спроведува организацијата “Инфо фронт - Прилеп“  Главна цел на проектот е да се ​​обучат младински работници во областа на менторството преку споделување на добри практики и идеи, да се подигне квалитетот…

0 Comments

“Living library: where the books becoming alive” – Доживување што секој мора да го искуси

Волонтерски Центар Скопје со петмина учесницви и еден лидер беше дел од младинската размена: "Living library: where the books becoming alive" во Мармарис, Турција која се одржуваше од 25 септември до 3 октомври годинава. Преку различни работилници, тие имаа шанса да научат малку повеќе за главната тема на проектот: „Што е методот на Жива библиотека?“…

0 Comments

Кон ефективно хуманитарно волонтерство

  Проектот TEHV (Кон ефективно хуманитарно волонтерство) имаше за цел да ги обучи организациите домаќин на волонтери преку повеќекратни онлајн обуки за безбедност и заштита, политики (на пр. Безбедност, Заштита на податоците, Еднакви можности), Комуникација, Волонтерско управување, Менторство и ДРР (намалување на ризикот од катастрофи). Кон ефективно хуманитарни волонтерство Зошто организациите сакаат да бидат домаќини…

0 Comments

Трчањето ќе ве промени: Скопски Маратон

Сончево време, духот на пријателското ривалство, мотивирани трчачи и уникатен забавен амбиент - 3ти октомври беше Маратонски ден во Скопје. Оваа недела централните улици на главниот град беа затворени за годишниот спортски настан. За неколку часа, атлетичари од Македонија, но исто и од другите делови на светот дојдоа да трчаат 5, 21 или 42 километри.…

0 Comments

Тренинг-курс, Анкара : “Digital Youth At Your Best”

Проектот се одржа од 23 до 30 август 2021 година во Анкара, Турција. Четири учесници од Македонија учествуваа на проектот: Сања, Ангела, Мими и Велјан. Останатите учесници беа од Романија, Турција, Италија, Литванија и од Шпанија. Возрасната граница беше од 18 до 40 години. Групата во Анкара беше многу продуктивна, ефикасна и ефективна. Научивме толку…

0 Comments

Лажни вести, вистински пријателства

Интернетот истовремено е и благослов и клетва. Зошто? На хартија, интернетот ни нуди лесно да се поврземе со луѓето, да играме игри, и исто така нуди пристап до стотици информации. Но во реалноста, многу од работите што ги читаме на интернет се сомнителни па дури и смешни во споредба со вистинската ситуација. Во 21виот век…

0 Comments

„Училиштето се среќава со компаниите“

По одржувањето на Модул 2 за училишни координатори, кој се имплементираше со физичко присуство, Волонтерски Центар Скопје ги организираше и спроведе завршните модули од проектот „Училиштето се среќава со компаниите“. Во периодот од 19-27 Август 2021 година, се одржаа тренинзите за училишни координатори наменети за професори од стручните училишта од цела Македонија. Со тренинзите повторно…

0 Comments