You are currently viewing Добредојде повторно, Лусил

Добредојде повторно, Лусил

Здраво на сите ! Јас сум Лусил од Бретања – како што веќе знаете, најдобриот регион во Франција! (Напишав статија за мојот регион во изданието на „Воиисес“ во декември 2020 година).

Веќе имав можност минатата година да учествувам во двомесечен проект на Европскиот Солидарен Корпус во Волонтерски Центар Скопје. Ентузијазмот и посветеностана луѓето од ВЦС се навистина заразни и ми дадоа добри вибрации. Во текот на тие два месеца, открив нова страст што влијаеше на моите одлуки за иднината.

Решив да се вратам во Скопје за да влезам подлабоко во македонската култура. Мислам дека ЕСК е одлична можност што им се нуди на младите луѓе да откријат нова култура и бесплатно да запознаваат луѓе од различно потекло. За време на мојот 12-месечен проект, подготвена сум да придонесам за квалитетот на „Воисес“, да споделат знаење, но и да и помогнат на локалната заедница, особено со еколошка свест. Јас сум многу чувствителна на прашања поврзани со животната средина и глобалните економски нееднаквости.

Македонија е прекрасна земја со многу за истражување, заедно со нејзините пријателски настроени луѓе, природна околина, храна и култура. Отсекогаш преферирав да излезам од победничката патека и Македонија се надополнува на листата на земји во кои живеев, студирав и работев: Бразил, Кина, Индија, Виетнам и Индонезија. Живеењето во земјите во развој ме натера да сфатам колку сум во предност и колку малку треба да се преживее. Затоа размислувам да го прифатам минималистички начин на живот: „Живеје дноставно за да можат и другите само да живеат“ (Махатма Ганди).

Лусил Геган