Чекор по чекор и оп во Скопје: Добредојде за Јола од Полска

Здраво на сите! Јас сум Јоланта од Полска и ова е мојот 6. ден во Скопје. Не толку одамна, иако како да било пред многу години, работев во друг главен град - Варшава. Не чувствував дека се движам во вистинската насока, па решив да пробам нешто ново. Ако не ви се допаѓа приказната во која…

0 Comments

¡Hola Macedonia! The group of 7 VET students from Spain has arrived!

Тие дојдоа на крајот на Мај на практична работа во рамките на ВЕТ програмата. По поминато извесно време во нивните компании тие споделија за тоа колку забавна група се и спремни за акција! Ја поздравуваме групата од студенти од Институтот Кавал Бернат која штотуку го заврши своето образование за туризам. Доаѓаат од Тераса, Барселона, на…

0 Comments

Вулкан од енергија и позитива: Добредојде Кацпер од Полска

Cześć! Јас сум Кацпер, 22-годишно момче од Полска. Тука сум веќе шести дена, дојдов овде за 9-месечен проект „Annual Growth“ како дел од Европскиот корпус за солидарност. Среќен сум што сум тука, овде сите се пријатни и љубезни. Пораснав во мал град во источниот дел на Полска, но живеам во Лублин. Завршив студии по новинарство…

0 Comments

Bringing the Polish spirit into action: Welcome Anna!

Cześć! Јас сум Ана, 22-годишна девојка од Полска која пристигна во Македонија преку проектот "Annual Growth". Има една сцена во една од моите омилени ТВ-серии: „Канцеларија“, во која Мајкл Скот вели: „Знаев точно што да правам, но во многу пореална смисла немав идеја што да правам“. Шегата настрана, се чувствував вака во ноември лани. Откако дипломирав…

0 Comments

Hola hola to our four new VET students from Spain!

Минатиот петок, четворица млади шпански студенти пристигнаа во Скопје. Откако тука го поминаа првиот викенд, тие дојдоа во канцеларијата на Волонтерски Центар Скопје за да се запознаат со нашата работа. Направивме кратки интервјуа со нив и дознавме дека ќе имаме работа со исклучително уметничка група. Многу музичари! Секако, заедно уживавме и во пица. Нема подобар…

0 Comments

Добредојде Еми, нашата нова волонтерка од Финска

Здраво, јас сум Еми, 23-годишна девојка од Финска. Живеам во градот Јиваскила во срцето на Финска, но потекнувам од мало место во источниот дел на земјата. Неодамна дипломирав на Универзитет за општествени науки со социјална работа како моја специјалност и потоа започнав магистерски студии. Како личност, исклучително сум заинтересирана за социјални теми и стремам кон…

0 Comments

Запознајте ја Антонија, првиот ЕСК-волонтер во Златан Сремац!

„Ако сакате да летате-отфрлете сé што ви тежи“. Започнувам со оваа мисла бидејќи пред четири дена се најдов во сосема нова земја и започнувам ново поглавје овде.

0 Comments

Welcome Yvan, our new volunteer from France

Бонжур! Моето име е Иван и имам 29 години. Одраснав во Марсеј, поголемиот дел од мојот живот. Студирав во Ек-сан-Провинс, сончев, космополитски град во југо-источна Франција каде има луѓе со различно потекло како Магреб (северо-западна Африка), супсахарска Африка, Ерменија или Коморските острови.

0 Comments