You are currently viewing Првиот дел од незаборавното искуство. “Shake a leg together”

Првиот дел од незаборавното искуство. “Shake a leg together”

Млади луѓе од пет земји се сретнаа на едно место за заеднички да се обидат да го променат својот пристап кон здрав начин на живот, а потоа да направат промени во својата заедница. По неколку дена поминати на шармантно место, тие заминаа полни со нови знаења и оптимизам за всушност да воведат вистинска промена.

Тренинг-курсот за проектот: “Shake a leg, together” (SALT) се одржа во Струга од 12 до 18 август. Овие неколку дена беа исполнети со активности. Младите луѓе на возраст од 18 до 30 години од Унгарија, Литванија, Македонија, Словенија и од Турција беа полни со енергија и ентузијазам. SALT изобилуваше со бројни работилници за здрав начин на живот и правилен начин на вежбање. Беа дискутирани и други основни теми, како што се јавно говорење и промоција, медиумска писменост и лажни вести, функционирање на телото и мозокот. Најзначајниот потфат беше „Фејсбук“ предизвикот, кој ќе продолжи на социјалните медиуми на проектот. Учесниците научија многу и се обидоа да создадат нешто што може да влијае на нивните локални заедници. Настанот во Струга беше само првиот дел; целиот проект се состои од 5 активности: 3 транснационални проектни состаноци (секој дводневен состанок) и две комбинирани мобилности (5-дневни мобилност). Следната мешана мобилност ќе се одржи во Литванија, каде што целиот проект ќе заврши со фестивал.

Учесниците ги споделија своите размислувања за искуството во Струга:

Лаура, Литванија (организатор на проектот):
Мислам дека беше малку поинаку отколку што првично планиравме, но повторно, мислам дека со сето тоа време поминато за време на пандемијата, нашите ставови се променија, а исто така и другите водачи на групата додадоа дополнителна вредност на проектот. Целата група секогаш ја носи магијата на овие проекти, па на крајот, она што е најважно е таа неверојатна група луѓе што се поврзаа и се здобија со нови знаења од нас и едни од други. И тоа е токму она што го сакавме. Сега е следниот дел, предизвикот на Фејсбук и активноста во Литванија. Чувствувам страв и возбуда во исто време.

Масук, Унгарија:
Тоа е нешто што зборот или есејот не можат адекватно да го искажат. Го сакам овој проект и начинот на кој беше организиран. После овие неколку дена, можам да се чувствувам себеси на нов начин. Во Струга, најдов многу пријатели што се претворија во семејство на последниот ден од проектот. Со задоволство можам да кажам дека тоа беше најдобриот „Еразмус+“ проект во кој сум учествувал.

Елзе, Литванија:
SALT беше мојот 5. проект, сосема различен од другите. Во текот на петте дена, не само што научивме за здрав начин на живот, туку и растевме со тоа што бевме еден покрај друг. Имавме ноќни пливања во Охридското Езеро, танцувавме на сонце на патување со брод, се гледавме како се чувствуваме поудобно во зборувањето англиски, се гушкавме и добивавме многу прегратки, се туркавме едни со други на вежбање, правевме долги прошетки што резултираа со најмалку 15.000 чекори секојдневно, имавме дури и венчавка и правевме пријателства и спомени што одбиваме да ги оставиме.

Тамара, Македонија:
Пред да го започнам овој проект, никогаш не можев да очекувам дека ќе испадне толку добро. Од првиот ден, почнав да учам многу необјасниво, не само за важноста на здравиот начин на живот, туку и за бројните животни лекции низ сите различни средини и животни приказни. Секој учесник во нашата група различно влијаеше на мојот живот и јас сум толку благодарен што ми беше дадена шанса да бидам дел од ова прекрасно патување.

Гаја, Словенија:
Без претерување, можам да кажам дека ова беше еден од најдобрите „Еразмус+“ проекти на кои сум бил досега! Се вратив дома различно, инспирирано и со желба за промена. Бев ентузијастички изненаден од другите млади луѓе, кои со своите зборови и постапки докажаа дека носат толку многу љубов, прифаќање, почит, разбирање… кон другите. Се вратив дома тажен, но во исто време и крајно среќен затоа што донесов многу нови знаења и што е најважно, нови пријателства.

Мехмет, Турција:
Немаше да поверувам доколку ми кажеа за моите искуства во рамките на проектот пред да дојдам во Струга. Бев изненаден од околината и пријателствата воспоставени со овој проект. Неговата содржина повторно го разгоре мојот (речиси изумрен) интерес за спорт. Мојот личен тренер беше изненаден кога ме виде во салата неколку дена подоцна. Со нетрпение ги очекувам следните чекори на проектот.

Учеснички организации:
Europos Savanoriu Tarnybos Asosacija Saltes
Voluntariat Zavod Za Mednarodno Prostovoljno Delo Ljubljana
PI Youth Association
Jovobarat Egyesulet
Volunteers Centre Skopje (Волонтерски Центар Скопје)