You are currently viewing Запознајте ја Мари, нашата нова волонтерка од Германија

Запознајте ја Мари, нашата нова волонтерка од Германија

Здраво!

Јас сум Мари, од Келн, Германија, каде го поминав најголемиот дел од детството и младоста. Иако мојот престој во ВЦС и Македонија не е прв долгорочен во странство, сепак, е највозбудливиот. Кога имав 15 години, имав можност да престојувам во училишниот интернат близу Лондон и освен тоа, сите останати меѓународни искуства ми се сведуваат на одмори и прошетки, како на пример во Исланд (каде поминав цели две недели во комбе – најефикасната можна опција), потоа Централна Европа или Мароко со воз, автобус или во автомобили со блиски луѓе.

Во слободно време, се дружам со пријатели и фамилијата, најчесто на кафе, на езеро или гледам филмови. Минатата зима, учев јапонски јазик, бидејќи слабост ми се јапонски и корејски филмови и серии, но сепак моментално, повеќе време поминувам во читање книги.

Со нетрпение чекам да почнам да ја истражувам Македонија од секој аспект, особено културата, јазикот и храната. Последниве денови имав можност да сретнам повеќе љубезни и топли луѓе кои постојано сакаат да ви помогнат, дури и кога не бараш, или не пропуштаат прилика да те поздрават. Сигурна сум дека ова ќе ми го разубави мојот престој овде и ќе настојувам да возвратам на тоа, таква е основата на секој однос со луѓето кои доаѓаат овде. И глетката е прекрасна!

Мари Кил