You are currently viewing Јана Олтовска – Една година подоцна: Како го променив општеството

Јана Олтовска – Една година подоцна: Како го променив општеството

Една година по започнувањето на активностите во рамките на проектот: „European Youth at the frontlines of active citizenship: A Roadmap towards a collective South-North-East-West Momentum”, организиран од Волонтерски центар Скопје, а поддржан од Европската комисија преку програмите „Ерасмус+“ и „Европските млади заедно“, Јана Олтовска од Скопје раскажува како и дали го промени општеството кон подобро.

-Целта на мојот проект беше да најдам едноставен начин да им помогнам на луѓето (претежно деца) да го разберат аутизмот и да им покажат начин да комуницираат и да најдат начини да си играат едни со други.

Дали тие активности беа најавени од почетокот на проектот или ги променивте според условите?

-Тие малку се променија заради пандемијата, но сето тоа функционираше на крајот, иако не беше како што прво го испланирав.

Каков беше „фидбекот“ на учесниците? 

-Би рекла неверојатен. Беше убаво да се видат многу луѓе на моја возраст кои се заинтересирани за овој проект и идејата за него, да се обидат и да бидат вклучени во таков проект.

Една година подоцна: Дали вашите активности барем малку го сменија општеството кон подобро?

– Се надевам дека тоа ќе промени нешто, дури и ако е мала промена, понекогаш дури и малите промени што ги правиме низ годините може да направат голема разлика во мало општество како што е нашето.

Што недостига за да се подигне општествената свест на сите полиња?

-Постојат помалку луѓе со отворен ум кои се отворени да пречекаат некого малку поинаков од нив. Тие нè одделуваат едни од други. Освен тоа, нема многу настани или собири каде можеме да се дружиме со луѓе со аутистичен спектар.

Дали имате идеја и иницијатива да продолжите со активностите и волонтирањето и по завршувањето на проектот?

-Откако ќе се отпечати упатството и ќе се остави во употреба, останува само да се обидат и да не дозволат да умре искрата кај помладата генерација. Јас ќе продолжам да ја споделувам важноста за вклучување на луѓе со аутистичен спектар во нашиот секојдневен живот колку што е можно повеќе.