You are currently viewing VOICES September 2021

VOICES September 2021

„Во природата нема награди или казни: има последици“.
– Роберт Грин Ингерсол

Ве очекува ново издание на „Воисес“, што значи дека сме во нов месец – септември. Тоа е посебен период од годината, не само за луѓето, туку и за природата. Во септември, постои есенска рамноденица на северната хемисфера и пролетна рамноденица на јужната хемисфера. Тоа е несомнено време на промени.

Ние правиме есенско чистење, не само материјално, туку и духовно. Овој месец е, исто така, време на размислувања, промени, резимеа и планови за иднината.

Деветтиот месец се нарекува септември поради цветните полиња со прекрасни виолетови растенија што можат да се најдат најчесто во доцните летни острици обраснати со огромни залаци. Темата на месецот покажува дека лошото планирање може да има трагични последици, но промената на нашето однесување може да го подобри.Пандемијата ни покажа колку е важен нашиот однос со природата. Последните месеци и трагичните настани како што се рекордните горештини, пожарите и поплавите покажаа дека човечката грешка и лошото планирање можат да доведат до голема катастрофа во блиска иднина. Статијата се однесува на визијата на Дејвид Атенборо за иднината, која во никој случај не е шарена. Природниот свет исчезнува, а доказите се насекаде. Ако започнеме да дејствуваме сега, сепак, можеме да го промениме тоа.

Новото издание има и позитивни приказни. Ретко кој носи дома жив сувенир од патување. Дејвид зборува за тоа како се вљубил во мало куче и тоа на прв поглед. Прочитајте и за лудиот викенд на нашите волонтери во Албанија и нивната сообраќајна несреќа. За среќа, нема повредени. Новото издание носи и нови искуства од волонтерите. Што мислите, што би можело да им се допадне на Белгијците во Македонија? За десерт, нешто од светот на спортот, односно интервју со фудбалер од еден од македонските клубови.

Не заборавајте да размислите за идните последици од нашите постапки. Се надевам дека ова издание на „Воисес“ ќе донесе многу знаење и мотивација за дејствување!

Кацпер Крyл

VOICES September 2021 PDF