You are currently viewing ВОИСЕС април 2024

ВОИСЕС април 2024

Со оглед на тоа што април е вториот месец на пролетта – цвеќињата почнуваат да цветаат, а дрвјата стануваат зелени. Мајката природа полека, но сигурно оживува додека се отвораат пупките на растенијата. Така настанало и името на месецот април, бидејќи на латински „aperire“ значи „да се отвори“. Април е месец на раѓање на цвеќињата маргаритка и слаткиот грашок. Тоа е, исто така, месец во кој ја подигаме свеста за аутизмот и го славиме Денот на уметноста, Денот на здравјето и месецот на поезијата.

Во чест на месецот на поезијата, еве една песна што ја напишав…

 

љубовно писмо до април.

четвртиот месец од годината

вториот месец од пролетта

каде што повторно цутат цвеќиња

и птиците почнуваат да пеат

сонцето доаѓа на повидок

наоколу има бои

и со тие ѕвезди во ноќта

се чувствувам безбедно и здраво

ми дозволуваш да напредувам

повеќе нема потреба да се преправам

правиш да се чувствувам жива

повторно се чувствувам толку слободно

твојата убавина е толку божествена

вистинско уметничко дело

твоите тонови се толку бенигни

април, ти го подарувам моето срце.

Тара Ричардсон

 

ВОИСЕС април 2024 PDF