Read more about the article Направете музика, а не војна
Processed with VSCO with m5 preset

Направете музика, а не војна

Музиката буди преубави чувства кај секој еден од нас. Понекогаш тие чувства знаат да бидат весели и прекрасни, дури и носталгични, или пак некогаш да послужат како добар лек за кога се чувствуваме тажно. Само еден месец има поминато откако заврши проектот, а ние се уште ја чувствуваме симфонијата од чувства како резонира во нашите…

0 Comments

Дозволете тишината да ви зборува – сознанија од Лагуепи, Франција

Дискусиите за оформување на младите умови беа значајна тема во последниве години, особено во областите поврзани со образованието. Давањето простор за креативно истражување, емоционално изразување и слобода да се нурнете во активности се чини дека се во сржта на ефективниот развој на младите. За моја среќа, ми беше дадена можност да ги истражам овие концепти…

0 Comments
Read more about the article Добредојде Емре од Турција!
Emre, Türkiye

Добредојде Емре од Турција!

Јас сум Емре Геркем. Имам 24 години, наскоро ќе наполнам 25. Семејството најмногу ме вика Горки поради познатиот руски автор. Луѓето секогаш ми велат дека мојата имагинација и креативност се силни, па Горки е едно од имињата што ги прифаќам. Роден сум и израснат во Анкара, сивиот град. Затоа сакам дождливо и сиво време. Јас…

0 Comments
Read more about the article Добредојде Зејнеп од Турција!
Zeynep, Türkiye

Добредојде Зејнеп од Турција!

Здраво, јас се викам Меншуре Зејнеп. Живеам во Анкара, Турција. Имам 24 години. Учам на Универзитетот ТОББ и на отсекот за економија. Мојот универзитет има 3 мандати секоја година. Во текот на школскиот живот мораме да одиме стажирање 3 пати. Овој термин е моето стажирање. Додека избирав преференции, слушнав за програмата Европски Солидарен Корпус. Отсекогаш…

0 Comments
Read more about the article Добредојде Омер од Турција!
Ömer, Türkiye

Добредојде Омер од Турција!

Моето име е Омер. Имам 22 години и живеам во Анкара, Студирам трета година на отсектот за политички науки и меѓународни односи на Универзитетот за економија и технологија. Сакам да запознавам различни култури, па тоа е и една од причините што прифатив да бидам дел од програмата Европски Солидарен Корпус. Мојата цел со приклучувањето на…

0 Comments

Повик за национална обука!

Волонтерски Центар Скопје бара 10 млади луѓе (16-25 години) од Македонија кои би сакале да учествуваат на национална обука спроведена од врснички обучувачи за антидискриминација, толеранција и спречување на родово базирано насилство. Обуката се организира во рамките на проектот: „Акција за правата на девојчињата за еднаквост, мир и безбедност“ (Smart Balkans). Датум: 23.06 – 30.06.2024…

0 Comments

Запознајте ја Зои од Франција!

Јас се викам Зои, имам 27 години, доаѓам од северо-западниот француски регион наречен Бретања и пасија ми се странски јазици, култури и преводи. Оваа љубов не престана да ме следи уште од моето прво долгогодишно искуство во Еразмус, во мултикултурниот град Бохум, Германија. Брзо беше проследено со 10-месечно патување со ЕСК во Матера, најубавиот град…

0 Comments

Повик за обука во Германија!

Волонтерски Центар Скопје бара учесници (18-35 години) од Македонија, кои што ќе сакаат да учествуваат на обука “Training of Youth Workers: Into the Future” во Германија. Место: Остерхолц-Шармбек, Германија Датум: 7.08 – 14.08.2024 За проектот: Проектот има за цел да обезбеди простор за истражување на предизвиците, подобрување на работните компетенции на младинските работници и создавање долготрајни партнерства. Целта…

0 Comments

Повик за обука во Франција!

Волонтерски Центар Скопје бара учесници (+18 години) од Македонија, кои што ќе сакаат да учествуваат на обука “Youth exchange: From the idea to the project” во Франција. Место: Лагепи, Франција Датум: 1.06 – 6.06.2024 За проектот: Наменето за луѓе со искуство како фасилитатори, за да им се овозможи да се стекнат со вештини за поставување на интеркултурни проекти.…

0 Comments

Од волонтерскиот дневник на Бате Даки: „За да успееш треба да учиш“

Ете полека измина и првиот (може да го наречеме меден) месец од мојот волонтерски ангажман овде во Арад, Романија. И сега веќе време е за привикнување, соочување со предизвиците и учење. Прилагодувањето и предизвиците кои ги носи тоа се составен дел од секое ново искуство, особено кога одиш некаде во странство на подолго време и,…

0 Comments

Повик за волонтер во Романија!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтер (18-30 години) од Македонија за учество на долгорочен ЕСК проект под наслов: “Jump to life” во Романија. Место: Рамницу Валчеа, Романија Датум: 3.06.2024 – 3.04.2025 (10 месеци) Повеќе за проектот: „Jump to life“ е волонтерски стаж од 10 до 12 месеци во која AIDE нуди неформални активности во реонот околу Валчеа…

0 Comments

Добредојде Берна од Турција!

Здраво, јас сум Берна. Имам 20 години и доаѓам од Турција. Ова е мој прв проект поврзан со програмата „Еразмус+“. Студирам економија на прва година на Универзитетот Галатасарај во Истанбул. Студирам економија на француски јазик и тоа е сосема нова перспектива. Ова, исто така, ми помага да добијам поевропска гледна точка околу мојата специјалност. Не…

0 Comments

Повик за волонтери во Луксембург!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтери (18-30 години) од Македонија за учество на тимски волонтерски проект „Discover Luxembourg 2.0”. Место: Луксембург Датум: 4.06 – 4.07.2024 (4 недели) За проектот: Главниот фокус на овој проект е инклузијата. Преку планираните активности учесниците ќе го научат разбирањето на инклузијата на лицата со попреченост и како може да се живее. Друга цел…

0 Comments

Повик за волонтер во Италија!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтер (18–30 години) за учество на долгорочен ЕСК-проект “ESC in Reggio Emilia” во Италија. Место: Реџо Емилија, Италија Период: септември 2024 – септември 2025 година (12 месеци) За проектот: Волонтерите ќе се вклучат во активности како: Имплементација на Еразмус+ проекти Јазична тандем поддршка за локалното население во Реџо Емилија Активности за…

0 Comments

Добредојде Ече од Турција!

Поздрав! Моето име е Ече и доаѓам од Анкара, главниот град на Турција. Имам 23 години и се обидувам да ја преживеам фазата на „после дипломирање“. Моментално правам пауза, затоа што решив да си посветам малку време себеси пред да започнам со моите мастер студии и се чувствувам среќна што имам шанса да поминам 2…

0 Comments

Добредојде Ибрахим од Турција!

Здраво, јас сум Ибраим. Имам 21 година и роден сум во Ширнак, Турција, но ја живеам енергијата во Истанбул. Студент сум во трета година на Универзитетот Тракија - Оддел за царински менаџмент. Имав можност да се приклучам во работата на УНИЦЕФ и на некои други граѓански организации и тоа е за мене бесценето искуство. Верувам…

0 Comments

Добредојде Алиса од Финска!

Моето име е Алиса. Имам речиси 20 години, а доаѓам од Финска. Лани го завршив средното образование и моментално сум на пауза, обидувајќи се да сфатам што сакам да правам во иднина. Во слободно време сум извидник, па поради тоа често сум во природа. Сакам кампување, планинарење и скијање во финските шуми, а во иднина…

0 Comments

Добредојде повторно, Ерен!

Навистина ми е задоволство да се вратам повторно во овој град, во кој веќе бев претходно и да волонтирам во ВЦС повторно. На претходниот проект тука бев 6 недели, а сега ќе останам 3 месеца. Сосема сум сигурен дека овој град, кој ќе престојувам повторно, ќе ми остави добри впечатоци. Да се претставам себе си…

0 Comments

Повик за волонтер во Полска!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтери (18–30 години) за учество на долгорочен ЕСК-проект „Moving forward“ во Полска. Место: Бидгошч, Полска Период: (12 месеци) март 2024 – март 2025 За проектот: Волонтерот може да работи во канцеларија за меѓународни работи, „Europe direct”, библиотека, студио за дизајн, игротека, клуб за стари лица, музеј на фотографија. Опишаните активности имаат за…

0 Comments

Воисес јануари 2024

Добредојдовте во јануари и во Новата година! Името за првиот месец од годината потекнува од римскиот бог Јанус. Тој е Бог на сите почетоци и краеви, врати, транзиции и на времето. Со своите две лица, тој истовремено гледа во иднината и во минатото. На почетокот од Новата година, честопати се наоѓаме себеси како поставуваме решенија…

0 Comments