You are currently viewing Една од оние приказни што се паметат

Една од оние приказни што се паметат

12 земји, 19 млади волонтери, 40 реализирани активности и над 100 завршени волонтерски часови. Заедно, со една и единствена цел: Да се ​​прошири и поддржи идејата за одржлива иднина.

Јас сум Ана и ова лето ја претставував Волонтерски Центар Скопје и мојата земја како меѓународен волонтер на проект поддржан од Европската Унија, во Гдањск, Полска. Главната цел на овој проект беше имплементација на Целите за одржлив развој на Обединетите нации.

Во таа насока, главна задача на волонтерите беше да организираат активности поврзани со една од темите на одржливиот развој. Овие активности се спроведуваа во различни основни училишта и во работилници со деца на возраст од 5-14 години. Притоа, добив шанса да бидам дел од тим од различни карактери. Ова беше мое прво искуство, цели три недели активно да работам со истите луѓе. Во овие активности, имав отворени можности да ги кажам моите размислувања и да ги споделам моите идеи. Во исто време, тоа беше одлична можност да запознаам луѓе од 12 различни земји со една единствена идеја. Бевме како палета полна со различни бои.

Заедно со мојот тим се фокусиравме на пренесување на нашето знаење на практичен, но интерактивен и забавен начин. Нашата главна цел беше да ја подигнеме свеста за потребата од чиста вода, заканата од глобалното затоплување, климатските промени итн. Сите овие активности ги претставивме преку детски игри и музика. Поради недоволното познавање на англискиот јазик на децата, употребувавме различни техники за невербална комуникација со нив. Користевме изрази на лицето, гестови, движења на телото, а понекогаш и танцувавме.За мене тоа беше најголем предизвик, особено со малите деца. Беше многу забавно, но во исто време и навистина долг и успешен работен процес.

Покрај можноста да работиме со деца од полските основни училишта, работевме и со деца погодени од страшната војна во Украина. Истовремено, го посетивме и Домот за деца без родители од Украина, каде преку игри, музика и танц им помогнавме да се чувствуваат прифатено, безбедно и среќно!

Но, покрај работата со деца, имавме и можност да доживееме многу повеќе и да научиме за полската култура. Она што најмногу ме импресионираше беше готвењето на полските пиероги и можноста да научиме да играме полски бејзбол. Исто така, некои од деновите беа наменети за еднодневно патување, каде што имав можност да ги видам прекрасниот Сопот и островот Хел.

Овој проект беше ново незаборавно искуство кое остави трајни спомени.

Ана Ќупева