You are currently viewing ЕСК во Софија: Време за солидарност

ЕСК во Софија: Време за солидарност

Волонтирањето е една од можностите што ни се нудат да направиме промена или да бидеме дел од промената што сакаме да ја видиме на овој свет. Можеме да научиме многу како што можеме да научиме многу. Имаме многу разновидни општества овде во Европа и регионите околу нас. Во тие времиња ни треба солидарност, треба да си помагаме да ја надминеме секоја пречка со која се соочуваме на локално, регионално и меѓународно ниво. Солидарноста како клучен принцип на Европската Унија, тоа е лепилото што ја одржува нашата унија заедно.

Волонтирав во летото 2021 година во “Karnolsky Art center” во Бугарија за долгорочен проект. Проектот беше за моќта на уметноста за социјална интеграција. Искуството беше интересно, моето поранешно знаење за Бугарија и јазикот ми помогна полесно да разберам и да научам. како и да придонесам повеќе и да ја користам мојата креативност без никакви пречки. Тоа беше една од причините што ја избрав оваа земја да волонтирам.

Имавме многу активности, кои вклучуваа; можност подобро да ги запознаеме лицата со аутизам со нашата посета на центарот за аутизам, посета на театар и учество на аудиции за куклена претстава. Учествувавме на фестивал организиран во многу голем парк со многу млади гласови и таленти, подготвивме многу работилници за помладите генерации, им помогнавме да научат нови работи, ја зголемивме нивната креативност и ги мотивиравме да ги откријат своите скриени вештини и таленти таму. Имавме дури и онлајн работилници, посетивме многу мега маркети и заедно пазаревме за работилниците. Направивме украси кои доброволно ќе ги дистрибуираме во најпријатниот период од сезоната, одржавме натпревари за деца, помогнавме во изработката на медали и дипломи за децата, уредувавме видеа за страниците на социјалните мрежи, направивме текстови на песни за волонтирање . Имавме многу напорна агенда на најудобниот начин што можете да го имате, благодарение на одличната управа од тимот на “Karnolsky Art center”

Нашето сместување беше многу добро, а менаџментот ми беше при рака за било каква помош. Го користев слободното време за да патувам низ земјата и да искусам нови места како што се историски места, уметнички центри, музеи, концерти и музички сали, поминав сончеви денови на брегот на Црното Море. Одморите во Бугарија се секогаш достапни и без стрес. Имав многу убави моменти со волонтерите, градиме добри односи меѓу себе, уживавме во споделувањето приказни, искуства и слободното време. Тоа беше квалитетно време со квалитетни луѓе за мене, па стекнав нови пријатели и контакти.

Ако имам шанса да го направам тоа повторно – би го направил тоа, и ги охрабрувам младите и способни луѓе да не пропуштаат такви можности, да волонтираат во локалната заедница, регионално или дури и меѓународно ниво. Проектите за солидарност јасно ја демонстрираат европската вредност – на пример со решавање на приоритетите идентификувани на европско ниво. Проектите за солидарност одразуваат заедничка грижа во европското општество, како што се интеграцијата на државјаните на трети земји, климатските промени или демократското учество.

Ќе цитирам дел од говорот на претседателот на Европската комисија: Има многу млади, социјално настроени луѓе во Европа кои се подготвени да дадат значаен придонес во општеството и да помогнат да се покаже солидарност. Можеме да создадеме можности за нив да го сторат тоа. Младите луѓе ширум Европската унија ќе можат доброволно да ја дадат својата помош таму каде што е најпотребна, да одговорат на кризни ситуации. Овие млади луѓе ќе можат да ги развијат своите вештини и да добијат не само работа, туку и непроценливо човечко искуство.

Малек Ал Ауашрех