You are currently viewing Добредојде за Александра, нашата нова волонтерка од Полска

Добредојде за Александра, нашата нова волонтерка од Полска

Cześć! Моето име е Александра, но сите ме викаат Ола – и да, ни за мене нема логика. Имам 28 години, се сметам себеси за авантурист и за љубител на животни. Зависна сум од чај. Доаѓам од Полска, каде Бурек е име на куче, а не јадење.

Да парафразирам еден од моите омилени „мемиња“: „животот беше торнадо, а јас бев само крава што ја вртат за филмска вредност“. Бев само спореден лик во сопствениот живот, се чувствував како да сум во маѓепсан круг, без да носам одлуки, бидејќи бев премногу исплашена за да се движам. Премногу години потрошив обидувајќи се да се вклопам во шемата, која очигледно не беше наменета за мене. Длабоко во мене нешто гореше; Се чувствував здробено од очекувањата на луѓето и застарениот образовен систем. Оттогаш, мојот живот е полн со лутење кон себе и тага, но гневот беше на дното на тоа.

Не толку одамна, дадов отказ од вообичаената работа и решив целосно да го реорганизирам мојот живот. По напорен и долг процес на издавање визи, конечно сум во Македонија. Малку збунета, малку љубопитна. Сè е ново за мене. Забавен факт: го видов повикот пред две години, но не се осмелив да се пријавам. Но, сега, и покрај срамежливоста и синдромот на „измамник“, решив да го слушнам мојот внатрешен глас. Доаѓам овде без никакви очекувања. Ќе се обидам да одам полека, а можеби заедно со други волонтери ќе создадеме нешто незаборавно.

Александра Канашук