You are currently viewing Call for volunteers in LITHUANIA!

Call for volunteers in LITHUANIA!

Волонтерски Центар Скопје е во потрага по волонтери од Македонија да земат учество на ЕСК проектот “Volunteering connecting people” & “Stronger local communities through Volunteering”во Вилнус и Тракаи, Литванија.

Место: Вилнус и Тракаи, Литванија.
Датум: 01.09.2020 – 31.08.2021

!! Можни се и измени на датумите од проектот зависно од постоечката ситуација со COVID-19

Достапни се повеќе проекти. Можете да ги погледнете подолу:

  1. СОС Детско Село

СОС програмата за семејно зајакнување ги поддржува семејствата со посебни потреби изложени на ризик од раздвојување со јакнење на нивните можности за заштита и грижа за нивните деца. СОС Детското Село настојува да им помогне на семејствата да научат да се грижат за себе, како би можеле да живеат подолгорочно независно.

  1. Детска градинка “Mamos delne”

Детската градинка овозможува предшколско образование за децата од 1-6 години. Градинката нуди дневни активности за децата, како и различни настани, акции, различни работилници. Волонтерот ќе им помага на наставниците во спроведување различни активности за децата, организирање настани, работилници и сл.

  1. Valakupiai Центар за рехабилитација

Волонтерот ќе работи заедно со социјалните работници, наставниците, терапевтите и таа/тој ќе има можност за стекнување специфични вештини поврзани со процесот на учење кај лицата со посебни потреби.

  1. Дневен Центар за лица со посебни потреби “Šviesa”

Волонтерот ќе треба да организира активности заедно со социјалните работници: за музика, театар, керамичка изработка и сл. Ќе учествува во издавањето на месечниот билтен “ŠARKA” (“Magpie”) и притоа ќе ги вклучува луѓето со посебни потреби.

  1. Отворен Младински Центар “Mes”

Волонтерот ќе го организира и планира слободното време на млади лица на возраст од 14-29 години, со вклучување во различни настани, активности, кампови, излети, проекти, состаноци, тренинзи и сл.

  1. Детска градинка “Patirčių slėnis” во Тракаи

Градинката нуди дневни активности за деца, како и различни настани, акции и различни работилници. Волонтерот ќе им помага на наставниците во спроведувањето различни активности за децата, организирање настани, работилници и сл.

  1. Основно училиште “Patirciu slenis” во Тракаи

Училиштето обезбедува часови на дневна основа, организирање различни проекти, активности и работилници. Волонтерот ќе им помага и асистира на наставниците на часовите, ќе спроведува различни активности за децата, организира настани, работилници и сл.

За повеќе информации: ИНФО-ПАКЕТОТ

Технички детали:

Проектот е финансиран од ЕРАСМУС +, така што сите патни трошоци (до 275 евра) ќе бидат надоместени според прописите на ЕРАСМУС +. Сместување, осигурување, месечен џепарлук и храната се обезбедени.

Апликација:

Испрати мотивационо писмо одговарајќи на следниве прашања:

Кој си ти? Колку години имаш? Зошто сакаш да учествуваш? Како ќе допринесеш за проектот? … И испратете CV (на англиски јазик) на vcs_contact@yahoo.com

Ве молиме не заборавајте да нагласите за кој проект се пријавувате!

Краен рок за аплицирање: 16.08.2020