You are currently viewing ВОИСЕС мај 2024

ВОИСЕС мај 2024

„Тие гледаат овде“ или „Тие би погледнале овде“ (на турски: buraya bakarlar) е постер што можевте да го најдете само на подземните метро станици во Анкара во 2000-тите. Тоа беше црвен постер, кој имаше едно големо око и веѓа како да ве гледат. На почетокот многу дистописки, мислев дека тоа е огромна мистерија во моето детство, но тоа беше само поттик во стилот: „Поставете ја вашата реклама овде“. Но, не беше објавен оглас. „Тие гледаат овде“ стоеше со години на билбордите и ја означуваше Анкара.

„Тие гледаат овде“ сè уште ме тера да чувствувам нешто. Тој постер беше толку впечатлив на начин што луѓето сфатија и беа многу добро запознаени со местата за рекламирање. Привлече внимание, бидејќи самиот постер беше нешто што ги тераше луѓето да го погледнат.

Мај е енергичен месец. Се слави Денот на трудот, се разговара за летните планови, а времето станува многу потопло. Во мајското издание на „Воисес“, предлагаме статии за релаксирано патување, општествени промени, славење на пролетта, растенијата, уметноста и поп културата. Уживајќи во овој месец, сонцето и енергијата, се надевам и дека „И тие гледаат овде“.

Ече Нур Озкаја