You are currently viewing VOICES December 2023

VOICES December 2023

Мојата хуманост е поврзана со твојата, затоа што можеме да бидеме луѓе само заедно.

– Дезмонд Туту, јужноафрикански надбискуп

Хуманост е темата што ја избравме за ова издание на „Воисес“. Зашто? Можеби затоа што нашата генерација живее во свет на парадокси. Од една страна, ние сме поблиску од кога било да создадеме група благодарение на новите технологии: интернетот нè поврзува насекаде низ светот, овозможувајќи да споделуваме информации, емоции, решенија побрзо од кога било. Можеме да ги следиме нашите пријатели во нивните авантури и состаноци во странство и полесно да се грижиме за луѓето за кои никогаш не сме слушнале. Но, од друга страна, оваа супер брза комуникација не создава само пријателство и емпатија: такви какви што се, социјалните медиуми можат да го подобрат спротивното: погрешна комуникација, говор на омраза и дехуманизација. Огромното количество на информации ги замаглува границите меѓу човечкиот живот и статистиката; а брзината на податоците го фаворизира квантитетот пред квалитетот за содржината. Дали навистина можеме да бидеме луѓе на Интернет? Можеме ли да бидеме поврзани со човештвото во денешно време без него?

Зборовите на Дезмонд Туту, јужноафрикански надбискуп посветен на борбата против апартхејдот, одекнуваат денес во свет како нашиот. Во денешно време, ние сме повеќе желни да се мислиме себеси како поединци отколку како дел од човештвото – „грижете се за вашата работа“, ќе речат некои. Но, тоа не би била поентата: напротив, човечноста во нас не може да се најде без слушање, гледање или читање на туѓите луѓе.

Дозволете вашата љубопитност да ве води низ нашите многу различни теми, чекајќи ја Новата 2024 година. Со надеж дека ќе ве поттикне на размислување, ви посакуваме добро читање и одлични празници!

Јун Ле Бри