Подобрете ја заедницата со Skopje SOUP

„SOUP“ е модел што е создаден пред неколку години во Детроит, САД, а сега се практикува во речиси 200 градови низ светот.

Претставува финансирање од заедницата до заедницата, што им дава шанса на локалците да се запознаат и да се поддржуваат едни со други.

Приклучувањето на „SOUP“ е едноставно! Концептот е прилично едноставен и нуди можност за граѓаните да учествуваат во создавање на подобро општество.

ЧЕКОР 1

Публиката донира симболични од 100 денари.

Сите гости ќе донираат по 100 денариз а учество на настанот. Сите средства се наменети за победникот на „Skopje SOUP“, со цел да се реализира неговиот проект.

ЧЕКОР 2

Четворица говорници ќе имаат 4 минути за да ја претстават својата идеја за подобрување на заедницата.

Минимум 2, а  максимум 4 однапред избрани говорници ќе имаат само 4 минути за да го презентираат својот проектн пред публиката, и тоа само преку говорење, односно без користење на помошни средства. Потоа публиката има шанса да постави максимум 4 прашања кон секој говорник за да добиете подлабок увид во нивните идеи.

ЧЕКОР 3

Публиката гласа за најдобрата идеја - победникот ги добива собраните средства

Повторно, секој има можност да влијае! Со учество на настанот „Skopje SOUP“, секој ќе добие ливче за гласање. По завршувањето на презентациите, гостите гласаат за својот фаворит, по што се пребројуваат гласовите и соопштуваме кој победил.

ЧЕКОР 4

Заедно споделуваме чорба и имаме можност да се запознаеме, да се дружиме, да размениме идеи...

Инспирацијата зад концептот „SOUP“ не се парите, ниту поривот за победа, туку  дружење и разменување идеи. Додека уживаме во вкусна чорба што ја обезбедува Волонтерски Центар Скопје – ќе дискутираме и споделуваме идеи од нашата и други локални заедници. Можеби ќе ви се допадне некоја идеја па ќе сакате да го поддржите говорникот што ја претставил, сами или со вашата компанија? Можеби имате вештина за споделување? Без разлика на исходот, секогаш можете да влијание!

ЧЕКОР 1

Публиката донира симболични од 100 денари.

Сите гости ќе донираат по 100 денариз а учество на настанот. Сите средства се наменети за победникот на „Skopje SOUP“, со цел да се реализира неговиот проект.

ЧЕКОР 2

Четворица говорници ќе имаат 4 минути за да ја претстават својата идеја за подобрување на заедницата.

Минимум 2, а  максимум 4 однапред избрани говорници ќе имаат само 4 минути за да го презентираат својот проектн пред публиката, и тоа само преку говорење, односно без користење на помошни средства. Потоа публиката има шанса да постави максимум 4 прашања кон секој говорник за да добиете подлабок увид во нивните идеи.

ЧЕКОР 3

Публиката гласа за најдобрата идеја - победникот ги добива собраните средства

Повторно, секој има можност да влијае! Со учество на настанот „Skopje SOUP“, секој ќе добие ливче за гласање. По завршувањето на презентациите, гостите гласаат за својот фаворит, по што се пребројуваат гласовите и соопштуваме кој победил.

ЧЕКОР 4

Заедно споделуваме чорба и имаме можност да се запознаеме, да се дружиме, да размениме идеи...

Инспирацијата зад концептот „SOUP“ не се парите, ниту поривот за победа, туку  дружење и разменување идеи. Додека уживаме во вкусна чорба што ја обезбедува Волонтерски Центар Скопје – ќе дискутираме и споделуваме идеи од нашата и други локални заедници. Можеби ќе ви се допадне некоја идеја па ќе сакате да го поддржите говорникот што ја претставил, сами или со вашата компанија? Можеби имате вештина за споделување? Без разлика на исходот, секогаш можете да влијание!

SOUP sharing

Дали би сакале по една „Чорба“ со нас? Во изминатите...

Read More

Волонтерски Центар Скопје го организира „Skopje SOUP“ како дел од проектот КА2: „ SOUP sharing” во рамки на програмата „Еразмус+“ на Европската комисија. Организатор на проектот е нашиот партнер од Данска - Passion Udflugt.