You are currently viewing Запознајте ја Белен, новата ЕСК-волонтерка од Турција

Запознајте ја Белен, новата ЕСК-волонтерка од Турција

Здраво на сите!

Јас се викам Белен. Имам 23 години. Родена сум во Турција и живеев таму до пред некој ден. Сега, имам цела година да живеам во Македонија и да ја истражам оваа прекрасна земја. И многу сум среќна што ги имам овие луѓе покрај мене кои прават да се чувствувам како дома уште од првиот ден. Тукушто дипломирав. Сакам да учам, да запознавам нови луѓе, да танцувам и да свирам пијано.

Тоа е земја за која знам многу, бидејќи имаме заедничка историја со Македонија. Со нетрпение очекувам да научам за историјата, културата и јазикот. Една година ќе волонтирам во Дневниот центар за деца од улица во Шуто Оризари. Да се ​​биде со децата ќе ми биде драгоцено искуство. Затоа што сакам да имам добро влијание врз нивниот живот. И јас сум нетрпелива да видам ќе ме научат тие. Затоа што верувам дека има работи што ќе ги научам од децата и кои ќе ми ги прошират видиците.

Верувам дека животот во друга земја ќе ми го промени животот на позитивен начин. Сакам да се подобрам себеси и да бидам поотворена. Иако беше тешко да ја напуштам мојата безбедна зона, толку сум среќна што тоа ќе ме подобри. Сакам добро да го искористам моето време овде. Ќе имам многу време да научам нови работи, да читам многу книги и да одвојам време за себе. Во исто време, сакам да им помагам на другите и да додадам добри работи во нивните животи. Се надевам дека ќе биде прекрасно искуство за мене и за сите врз чиј живот ќе влијаам.

Белен Дегин Догер