You are currently viewing ЕВС Во ВЦС: Јана Вилемс

ЕВС Во ВЦС: Јана Вилемс

Здраво, моето име е Јана Вилемс од Белгија. Имам 19 години и од Антверп сум. Имам 2 кучиња, француски булдози. Навистина ги сакам животните. Нивните имиња се Лило и Стич. Сакам да одам на шопинг па така мојот гардеробер е премал за целата моја облека па така некогаш одам само на разгледување, само да видам што има и да пробам без да купувам нешто бидејќи имам премногу. Исто така сакам да запознавам и излегувам со пријатели. Понекогаш излегувам во ноќни клубови и сакам да танцувам но сакам и да си поспијам.Имам реума на зглобовите и не можам да вршам напорна работа затоа волонтирам и учествувам во форум театар. Театарот е за луѓе што живееле или живеат во институции па така им даваме право на глас да зборуваат за минатото и нивните права како млади личности. Исто така правиме работилници за супервизори за младинска грижа како би ја унапредиле истата. Креираме кратки сцени за некоја ситуација од нашето минато што не завршиле баш најдобро и потоа ја прашуваме публиката како би ја поправиле ситуацијата ако се стават во улога на гланиот лик. Настапуваме за училишта, институции, супервизори и млади луѓе. Така им даваме можност на луѓето да се изразат и да застанат зад своите права.

Денес е понеделник иако пристигнав во петок и веќе видов многу убави места во Скопје. Научив понешто за историјата и градбите овде. Ја избрав Македонија бидејќи во Белгија не знаеме многу за Македонија и сакам да ја истражам културата и храната и мислам дека ова е одлична прилика за мене да се биде волонтер овде. Сакам да научам повеќе работи за земјата и Волонтерскиот Центар Скопје. Сигурна сум дека ќе успеам во тоа бидејќи ќе бидам овде наредните 3 недели.