You are currently viewing „DigiTime“ во Шведска

„DigiTime“ во Шведска

Декември 2022 година во Варберг, Шведска. Учесниците кои доаѓаа од осум земји (Бугарија, Италија, Турција, Португалија, Македонија, Полска, Романија и Шведска) имаа шанса да научат и споделат вештини и знаења за климатските промени и дигиталното раскажување приказни за време на младинската размена „Digital Storytelling: DigiTime“ од 3 до 9 декември 2022 година. Преку различни гледишта и искуства, младите се соочуваа едни со други и разговараа за различните еколошки ситуации во нивните земји, различните проблеми поврзани со темата и различни начини за нивно решавање.

Климатските промени се многу популарна тема овие денови, и тоа не без причина. Живееме на работ на природна катастрофа. Не можеме да продолжиме со сегашниот систем и нашите начини на живеење ако не сакаме целосно да ја уништиме планетата и иднината на следните генерации. Главната причина за климатските промени е човековата активност. Имаме се помалку време и ни требаат промени – ни треба акција. Ако не го сториме тоа и само продолжиме со начинот на кој живееме сега – целосно сме ја изгубиле нашата иднина и онаа на другите суштества што ја населуваат планетата Земја. Ќе има уште топлотни бранови, поплави, драстично заладување, глад, климатски бегалци, а огромен дел од населената површина ќе биде покриена со вода. Потребна ни е заедничка акција за да се намали сериозноста на оваа катастрофа.

Благодарение на овој проект, научивме како можеме да се спротивставиме на овој предизвик. Добрите практики што ги откривме и споделивме како: купување искористени производи, рециклирање, пократки туширања, собирање на ѓубрето, како и отпушоци од цигари, притисок за политички промени, намалување на бројот на производи од животинско потекло што ги консумираме, заштеда на електрична енергија, користење јавен превоз и ако можен избор на електричен автомобил пред традиционалните, поддршка на обновливите извори на енергија, мудро планирање на шопинг и оброци, намалување на непотребната потрошувачка, избор на зелен транспорт и купување локална храна.

Со цел да се подигне свеста за климатските промени и одржлив пристап кон нашето секојдневие, ние бевме амбасадори на движењето против климатските промени преку неколку активности. Најпрво бевме информирани за климатските промени, целите за одржлив развој на Обединетите нации и ефектите од сите овие фактори врз нас. Во секоја од сесиите бевме поделени во групи за да работиме на материјалите. Направивме постери поврзани со темата. Исто така, секој го сподели своето гледиште за проблемите со кои се соочува нашиот свет сега. По сесијата „Цели за одржлив развој“, создадовме сопствени одржливи градови со оглед на моменталната состојба на нашите градови и ги претставивме. Поврзани со главната тема на размената и како главно име на нашиот проект („DigiTime“), имавме и шанса да ги подобриме нашите дигитални вештини и нашата уметност на раскажување приказни со создавање видео.

Нашето патување на раскажување приказни го започнавме со разбирање на некои од стиловите што се користат на ова поле. Потоа, со групите, се соочивме со предизвикот да најдеме врска со приказната со користење на „Dixit“ картички, и да го сумираме целото наше време за учење, од прва рака доживеавме како е да се биде во „Зад сцената“. Од бура на идеи на тркалезна маса до снимање на нашите последни видеа, патувањето беше исполнето со соработка, делегирање на задачи, многу смеа и замрзнати времиња (или не би биле во студените земји на Шведска). Како и да е, повеќето од морниците произлегоа од извонредната, но сепак реалистична работа што сите учесници ја направија со подигање на свеста за нашата глобална ситуација и нашето човечко негативно влијание преку снимање филмови.

Оваа младинска размена обедини енергична група луѓе од различни националности и потекла. Секој учесник имаше единствена перспектива на темите за кои разговаравме, што природно ги прошири нашите хоризонти. Еден од најголемите аспекти на проектот беше доживувањето на луѓето и нивните приказни. Ја предизвикавме нашата способност да разликуваме факти од мислење и ги зајакнавме нашите вештини за критичко размислување.

Имавме и прекрасна шанса да ја истражиме локалната област која е волшебно убава – на брегот на Северното Море. Учеството во една интеркултурна ноќ нè збогати културно со тоа што ни овозможи да дознаеме повеќе за традициите на една со друга земја. Сепак, најдобриот дел од искуството беше колку брзо и длабоко се поврзавме за само една недела. Фасцинантно е како можете да пристигнете сам во странска земја и за само 7 дена да стекнете блиски пријатели од целиот свет.

Инес Карваљо
Ада Јалчин
Радослава Митева
Матеуш Ниеговски

Погледнете ги видеата направени од учесниците на оваа младинска размена!

The One

Save the Seas

The Revenge of Nature

Every Little Thing Matters

DigiTime Breaking News!