You are currently viewing Повик за волонтер за ESC-проект “Disabled Festival 2020”

Повик за волонтер за ESC-проект “Disabled Festival 2020”

Волонтерски центар Скопје бара тројца волонтери од Македонија кои сакаат да учествуваат на ЕСК-проектот „Фестивал за лица со попречености 2020“ во Турција

Датум: ноември 2020

!! Можни се и измени на датумите од проектот зависно од постоечката ситуација со COVID-19 !!

Место: Ајдин, Турција

За проектот: Проектот ќе се одржи во Дидимвич, популарно приморско одморалиште во областа Ајдин на брегот на Егејското море во западна Турција. Проектот е подготовка на „Фестивалот за лица со попречености“, каде сите волонтери и тамошните млади ќе работат во различни групи: менаџмент, медиуми, креативност, логистика, декорација, техника, промотивни видеа, спорт, физички активности, група за перформанси.

Задача за волонтери: Волонтерите ќе подготват сè што е потребно за фестивалот: промоција, дневен распоред, услови, имплементација и управување со перформансите. За време на фестивалот, волонтерите ќе комуницираат со посетителите и со учесниците на фестивалот. Тие ќе подготват презентации и работилници, ќе ја претстават културата на своите матични земји, како и информации за организациите што ги испраќаат во Турција.

Профил на волонтери:

– 1 учесник (17-30 години) со отворен ум и висока мотивација. Посветеноста е најмногу

важна.

– 1 учесник со попреченост (по можност на помлада возраст). Когнитивна и / или физичка попреченост, но за жал, сместувањето не е соодветно за инвалидска количка.

– 1 придружна личност (без старосна граница). Искусно и квалификувано лице му помага и го придружува учесникот со попреченост. Може да се пријави и негов близок.

(Ги охрабруваме и младите луѓе со помалку можности што можеби се невработени, се соочуваат со образовни, економски или социјални предизвици или имаат пониски јазични вештини.)

Технички детали:

Проектот е финансиран од ЕРАСМУС + програмата, така што сите патни трошоци (до 275 евра) ќе бидат надоместени според прописите на ЕРАСМУС +. Храната и сместувањето се обезбедени.

За повеќе детали, проверете го ИНФО-ПАКЕТОT: Disabled Festival 2020

Апликација:

Аплицирај сега: испрати мотивационо писмо одговарајќи на следниве прашања:

Кој си ти? Колку години имаш? Зошто сакаш да учествуваш? Како ќе допринесеш за проектот? … И испратете CV (на англиски јазик) на vcs_contact@yahoo.com

Краен рок за аплицирање: 3.8.2020