Добредојде и за Јохана, уште една наша волонтерка од Германија!

Здраво, јас сум Јохана од Франкфурт, Германија. Во следните 8 месеци ќе волонтирам во ВЦС. Возбуденa сум што ќе работам со останатите волонтери во пишувањето за „Воисес“, организирањето настани и работата со деца. Во слободното време ме интересираат различни видови култура, без разлика дали станува збор за одење во музеј или, едноставно, гледање „глупави“ ТВ-емисии.…

0 Comments

Повик за волонтери во Литванија!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтери (18–30 години) за учество на долгорочниот ЕСК-проект „Volunteering Opportunity in Youth Space VAGA” во Литванија. Место: Вилнус, Литванија Период: 01.09.2023 – 31.08.2024 (12 месеци) За проектот: Младински центар „Мес“ во Вилнус е најголемиот отворен младински работен центар во Литванија и се состои од 7 отворени младински простори. „VAGA“ е само…

0 Comments

Од Карибите во Македонија – добредојде за нашиот тим од Аруба!

Дали некогаш сте се запрашале како е да се живее на остров на Карибите? Го имаме одговорот, бидејќи 4 храбри девојки од Аруба дојдоа да волонтираат во ВЦС! Ајде да слушнеме што имаат да ни кажат Шантал, Липика, Емели и Анџели на почетокот на нивното проектно патување далеку од дома.   Здраво, јас сум Шантал,…

0 Comments

Добредојде Александра, нашата нова волонтерка од Полска!

Здраво! Јас се викам Александра, но сите ме викаат Ола. Имам 19 години и доаѓам од Косаково, Полска. Тукушто завршив средно училиште за туризам и сакав да направам пауза од една година, бидејќи не бев сигурна дали сакам да одам на универзитет. Уживам да патувам, па размислував да волонтирам некаде. Дознав за Волонтерски Центар Скопје…

0 Comments

ВОИСЕС ЈУНИ 2023

"Колку е часот? Лето!" Го започнуваме со месец јуни, кој ја симболизира убавината во сите нејзини облици, од пролетните цвеќиња до сончевата светлина што го најавува доаѓањето на летото. И што може да биде попрекрасно од започнување на сезоната со долги ноќи, зајдисонца на плажа кои го одземаат здивот или скара со пријателите во пријатна…

0 Comments

Повик за волонтери во Германија!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтери (18–30 години), од Македонија за учество на долгорочен ЕСК проект во “Deutsches Tanzfilminstitut” во Германија. Место: Бремен, ГерманијаПериод: 02.05.2023 – 30.04.2024 (12 месеци) За проектот:Волонтерите ќе помогнат во снимањето и продукцијата на филмови за танц. Тие ќе ја поддржат организацијата во дигитализацијата на касетите за архивирање, како и помагање на тимот…

0 Comments

Повик за обука во Германија

Волонтерски Центар Скопје бара 4 учесници (18-30 години) од Македонија, кои што ќе сакаат да учествуваат во Обука „Into The Future!“ во Остерхолц Шармбек, ГерманијаМесто: Остерхолц Шармбек, ГерманијаДатум: 2.9 – 10.9.2022 Овој курс за обука обезбедува простор за истражување на предизвиците, подобрување на работните компетенции кај младите и создавање долготрајни партнерства. За повеќе информации: ИНФО-ПАКЕТОТ …

0 Comments

Hola Македонија! Група од 10 ВЕТ-студенти пристигна од Шпанија!

Поздравете ги 10-те нови волонтери за стручно образование и обука, кои доаѓаат од Сабадел, град во близина на Барселона, Шпанија. Овде ќе останат еден-два месеци, работејќи на различни места кај нашите партнери низ Скопје: Резиденс Руски, Здружение Ластовица и во Салони за убавина и фризер. Во принцип, тие се многу среќни и возбудени што ќе…

0 Comments

Повик за волонтери во Турција!

Волонтерски Центар Скопје бара 2 волонтери (18 - 30 години) од Македонија за учество на долгорочниот ЕСК-проект “Sport for Social Support“ во Турција. Место: Анталја, Турција Датум: февруари / март 2022 –декември 2022 !! Можни се евентуални промени на проектните датуми што ќе зависат од моментната ситуација со ,,Ковид-19”, како и ограничувањата што одредени земји ги…

0 Comments

Повик за тренинг курс во Романија!

Волонтерски Центар Скопје бара 5 учесници (18+) од Македонија за учество на тренинг курсот “E-Fundraising" во Романија. Место: Крајова, Романија Датум: 01 - 07 февруари + 2 дена за патување !! Согласно регулативата на романските власти и барањето на организацијата-домаќин, влез во Романија е дозволен единствено за целосно вакцинирани лица или за оние што прележале…

0 Comments

Повик за волонтер во Литванија!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтер (18–30 години) од Македонија за учество во долгорочниот ЕСК–проект во Вилнус, Литванија. Место: Вилнус, Литванија Период: Jануари 2022 – Jануари 2023 !! Можни се евентуални промени на проектните датуми што ќе зависат од моментната ситуација со ,,Ковид-19”, како и ограничувањата што одредени земји ги имаат за влез на македонски државјани.…

0 Comments

Повик за волонтер во Литванија!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтер (18–30 години) од Македонија за учество во долгорочниот ЕСК–проект во Литванија. Место: Вилнус и Тракај, Литванија Период: 15.12.2021 - 15.12.2022 !! Можни се евентуални промени на проектните датуми што ќе зависат од моментната ситуација со ,,Ковид-19”, како и ограничувањата што одредени земји ги имаат за влез на македонски државјани. !!…

0 Comments

Кон ефективно хуманитарно волонтерство

  Проектот TEHV (Кон ефективно хуманитарно волонтерство) имаше за цел да ги обучи организациите домаќин на волонтери преку повеќекратни онлајн обуки за безбедност и заштита, политики (на пр. Безбедност, Заштита на податоците, Еднакви можности), Комуникација, Волонтерско управување, Менторство и ДРР (намалување на ризикот од катастрофи). Кон ефективно хуманитарни волонтерство Зошто организациите сакаат да бидат домаќини…

0 Comments