Read more about the article Добредојде Емре од Турција!
Emre, Türkiye

Добредојде Емре од Турција!

Јас сум Емре Геркем. Имам 24 години, наскоро ќе наполнам 25. Семејството најмногу ме вика Горки поради познатиот руски автор. Луѓето секогаш ми велат дека мојата имагинација и креативност се силни, па Горки е едно од имињата што ги прифаќам. Роден сум и израснат во Анкара, сивиот град. Затоа сакам дождливо и сиво време. Јас…

0 Comments
Read more about the article Добредојде Зејнеп од Турција!
Zeynep, Türkiye

Добредојде Зејнеп од Турција!

Здраво, јас се викам Меншуре Зејнеп. Живеам во Анкара, Турција. Имам 24 години. Учам на Универзитетот ТОББ и на отсекот за економија. Мојот универзитет има 3 мандати секоја година. Во текот на школскиот живот мораме да одиме стажирање 3 пати. Овој термин е моето стажирање. Додека избирав преференции, слушнав за програмата Европски Солидарен Корпус. Отсекогаш…

0 Comments
Read more about the article Добредојде Јигит од Турција!
Yiğit, Türkiye

Добредојде Јигит од Турција!

Здраво, јас се викам Ахмет Јигит Бирџан. Доаѓам од Турција и живеам во Анкара. Имам 20 години. Студирам политички науки и меѓународни односи на Универзитетот TOBB. Овој семестар е време за стажирање, па затоа мислев дека би било одлично да истражувам различни земји/градови. Одлучив да дојдам во Македонија преку програмата Европски Солидарен Корпус. Всушност, ова…

0 Comments
Read more about the article Добредојде Омер од Турција!
Ömer, Türkiye

Добредојде Омер од Турција!

Моето име е Омер. Имам 22 години и живеам во Анкара, Студирам трета година на отсектот за политички науки и меѓународни односи на Универзитетот за економија и технологија. Сакам да запознавам различни култури, па тоа е и една од причините што прифатив да бидам дел од програмата Европски Солидарен Корпус. Мојата цел со приклучувањето на…

0 Comments

Годишен извештај 2023

Дозволете да пропатуваме низ 2023 година преку ВЦС! Наполнивме 18 години, а повеќе бројки ќе најдете на страниците на нашиот Годишен извештај. Уште една година бевме домаќини на меѓународни волонтери и практиканти кои учествуваа во различни активности во Скопје (и пошироко). Бевме партнери во повеќе локални и меѓународни проекти низ Европа и ги испраќавме нашите…

0 Comments

Повик за волонтер во Романија!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтер (18-30 години) од Македонија за учество на долгорочен ЕСК проект под наслов: “Jump to life” во Романија. Место: Рамницу Валчеа, Романија Датум: 3.06.2024 – 3.04.2025 (10 месеци) Повеќе за проектот: „Jump to life“ е волонтерски стаж од 10 до 12 месеци во која AIDE нуди неформални активности во реонот околу Валчеа…

0 Comments

Повик за волонтери во Литванија!

Волонтерски Центар Скопје бара волонтери (18–30 години) за учество на долгорочен ЕСК-проект “Volunteering opportunities” во Литванија. Место: Вилнус и Тракај, Литванија Период: септември 2023 - септември 2024 (12 месеци) За проектот: Проектот нуди волонтерски можности за неколку организации-домаќини (hosting) – различни организации имаат различни одговорности и активности. Преку неформалната едукација и работилници, волонтерите ќе имаат можност…

0 Comments

Повик за обука во Португалија!

Волонтерски Центар Скопје бара учесници (+18 години од Македонија), кои што ќе сакаат да учествуваат во обука “Know yOUR rights!” во Португалија. Место: Арокелас, Португалија Датум: 01.10 – 09.10.2022 Согласно со побарувањата на организацијата-домаќин, проектот побарува учесниците да бидат целосно вакцинирани. За проектот: Општата цел на обуката е да ги обучи младинските работници да бидат способни…

0 Comments

Повик за волонтери во Португалија!

Волонтерски центар Скопје бара еден учесник од Македонија за ЕСК-проектот „Волонтерска солидарност“ во Агеда, Португалија Место: Агеда, Португалија Датум:  Претпроектна посета: 16-19 септеври 2020 / Мобилност: 01.10.2020-31.07.2021 ! Постои можност за промена на проектните датуми во зависност од ситуацијата со вирусот „Ковид-19“ Што добивате од „Псиентифика“: -Зајакнување на вештините на волонтерот и учење врз основа…

0 Comments

Call for volunteer to Portugal!

Волонтерски центар Скопје бара еден учесник од Македонија за ЕСК-проектот „Волонтерска солидарност“ во Агеда, Португалија Место: Агеда, Португалија Датум:  Претпроектна посета: 16-19 септеври 2020 / Мобилност: 01.10.2020-31.07.2021 ! Постои можност за промена на проектните датуми во зависност од ситуацијата со вирусот „Ковид-19“ Што добивате од „Псиентифика“: -Зајакнување на вештините на волонтерот и учење врз основа…

0 Comments

Call for participants for Training Course in Cyprus!

Волонтерски Центар Скопје бара 3 Македонци/ки кои би сакале да учествуваат заедно со луѓе од Кипар, Хрватска, Шпанија, Латвија, Франција, Португалија, Литванија, Полска, Србија и Грција на тренинг курсот “Stitching to Explore: Introducing Etextiles in non-formal education” во Кипар. Место: Ларнака, Кипар Датум: 06.05.2020 - 10.05.2020 За проектот: Со овој тренинг курс имаме за цел…

0 Comments

Call for Volunteers for long term ESC in Portugal!

"Águeda Youth Center" e во потрага по 1 до 2 македонски волонтери на долг рок за Еврппоски Солидарен Корпус програмата кој сака да работи во локален младински центар во Португалија! Проектот главно се однесува на млади луѓе со помалку можности кои се заинтересирани да работат во локални иницијативи во руралните средини, заедно со локалната младина,…

0 Comments