Уникатни и љубезни луѓе: „Break a leg!” во Костинешти, Романија

Уникатни и љубезни луѓе: таков беше проектот „Break a leg!” во Костинешти, Романија Околу 14 часа возење од Гостивар до Костинешти, Романија не беше ништо во споредба со неверојатниот поглед на Црното Море и прекрасната околина кога конечно пристигнавме. Не можев да им верувам на…

0 Comments

Пријатели на Caretta Carettas

Здраво драги пријатели, Моето име е Невин Канзо и моментално учествувам на проект што се случува во Анталија (Демре), Турција. Проектот е краткорочен (57 дена). Тука сме двајца учесници од Македонија и нашата главна активност е заштита на Морската желка (Caretta Carettа) за време на…

0 Comments

ЕСК во Португалија – Маријана Аспровска

Нашата волонтерка Маријана Аспровска е дел од ЕСК проектот Volunteer(S)olidarity веќе 9 месеци во прекрасната Агеда, Португалија. Нашите партнери, асоцијацијата Псиентифика, како дел од активностите и ангажманот во заедницата, организираше отворен настан за презентација на различните култури, традиции и обичаи на волонтерите кои доаѓаат од…

0 Comments

Сведоштво за после ЕСК волонтирање: Светот е поголем отолку што изгледа!

Што претходеше на твојата одлука да заминеш на волонтирање во друга држава? Дали имаше можеби некакво колебање? Поддршката од твоите најблиски, некои лични размислувања? Се одлучив да заминам на волонтирање заради што сакав да направам едногодишна пауза со моите студии, одлука која е уште од…

0 Comments

Дванаесет зрна бело грозје за среќна нова година

На југот од Шпанија веруваат дека за нова година на полноќ треба да изедеш 12 зрна бело грозје за да имаш среќа во новата година. Тоа што е исто така интересно е дека нема да забележите полни ресторани и барови со локални жители, таму ќе…

0 Comments

Ноември во Алхаурин де ла Торе

И овој месец се објаснувавме со учениците околу тоа дали Македонија е име на држава или на јогурт. Но тие некако имаат доверба во мене, бидејќи знаат дека можат да ми веруваат, особено децата во средното училиште „Хуела Алта“. Со нив имам некако посебна врска,…

0 Comments

Како изгледа еден ЕВС проект во Малага, Шпанија?

После две одложувања на почетокот на проектот, конечно дојде и месец октомври кога патешествието наречено ЕВС проект започна и од Скопје се преселив во Алаурин де ла торе. Мал град во близина на Малага, или како што јас љубам да го наречам мое Драчево (бидејќи…

0 Comments