Кон ефективно хуманитарно волонтерство

  Проектот TEHV (Кон ефективно хуманитарно волонтерство) имаше за цел да ги обучи организациите домаќин на волонтери преку повеќекратни онлајн обуки за безбедност и заштита, политики (на пр. Безбедност, Заштита на податоците, Еднакви можности), Комуникација, Волонтерско управување, Менторство и ДРР (намалување на ризикот од катастрофи).…

0 Comments

Тренинг-курс, Анкара : “Digital Youth At Your Best”

Проектот се одржа од 23 до 30 август 2021 година во Анкара, Турција. Четири учесници од Македонија учествуваа на проектот: Сања, Ангела, Мими и Велјан. Останатите учесници беа од Романија, Турција, Италија, Литванија и од Шпанија. Возрасната граница беше од 18 до 40 години. Групата…

0 Comments

Лажни вести, вистински пријателства

Интернетот истовремено е и благослов и клетва. Зошто? На хартија, интернетот ни нуди лесно да се поврземе со луѓето, да играме игри, и исто така нуди пристап до стотици информации. Но во реалноста, многу од работите што ги читаме на интернет се сомнителни па дури…

0 Comments

„Училиштето се среќава со компаниите“

По одржувањето на Модул 2 за училишни координатори, кој се имплементираше со физичко присуство, Волонтерски Центар Скопје ги организираше и спроведе завршните модули од проектот „Училиштето се среќава со компаниите“. Во периодот од 19-27 Август 2021 година, се одржаа тренинзите за училишни координатори наменети за…

0 Comments

Првиот дел од незаборавното искуство. “Shake a leg together”

Млади луѓе од пет земји се сретнаа на едно место за заеднички да се обидат да го променат својот пристап кон здрав начин на живот, а потоа да направат промени во својата заедница. По неколку дена поминати на шармантно место, тие заминаа полни со нови…

0 Comments

CUTE повеќе од било кога!

Бескрајно езеро, златни песоци, неуморно сонце и потенцијалот на младите! Помеѓу 10 и 19 Август 2021 година, Волонтерски Центар Скопје беше домаќин на Младинската Размена "CUTE: Cooperate Understand Tolerate Empower" во Струга, Македонија. Проектот беше аплициран од партнерот на ВЦС од Унгарија: Hang-Kép Kulturalis Egyesület…

0 Comments

The happiness of giving happiness to street children

Поминав скоро една недела во Дневниот центар за деца од улица во Шуто Оризари, Скопје. И сега, бидејќи мојот проект во ВЦС е при крај и време е кога ќе треба да се вратам во Белгија - разочарувачки е што повеќе не можам да одам…

0 Comments

PROJECT “SCHOOL MEETS BUSINESS”

По одржувањето на Модул 1 за училишни координатори, кој се одвивање онлајн преку платформата Zoom, Волонтерски Центар Скопје го организираше и имплементираше Модул 2 од проектот „Училиштето се среќава со компаниите“. На почетокот на месец Јули се одржаа тренинзите за училишни координатори наменети за професори…

0 Comments

Денови што им го променија животот: Довидување пријатели од Шпанија

Не толку одамна им велевме здраво, а сега е време да се разделиме. Елиас, Себастијан, Едуардо и Нереа ја завршија својата програма за стручно образование и обука. На крајот од нивното патување во Македонија, тие споделија што ги научи ова искуство.

(more…)

0 Comments